Четвъртък, 21 Юни 2018
Понеделник, 07 Август 2017 13:10

Румен Радев: Германия се утвърди като наш ценен приятел, доверен партньор и стратегически съюзник

Германските инвестиции в България достигат близо 3 млрд. Евро

В последните години на съвместна работа и членство в ЕС и НАТО Германия се утвърди като наш ценен приятел, доверен партньор и стратегически съюзник, каза държавният глава Румен Радев, който връчи на посланика на Германия у нас Детлеф Лингеман орден "Стара планина" - първа степен.

Дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на българско-германските отношения.

Връчването на отличието президентът Радев определи като израз на признание за личния принос на германския дипломат, както и израз на значението, което България отдава на сътрудничеството си с Германия.

Отличните двустранни отношения в днешно време се дължат на последователната работа на нашите две държави, но и на изключително всеотдайната дейност на поколения български и германски дипломати, отбеляза президентът Радев, който изтъкна ангажираността в работата на германския посланик през мандата му и неговия принос за активизирането и разширяването на двустранните отношения.

Държавният глава припомни резултатния политически диалог с разменени визити на най-високо ниво, както и срещи на други нива по важни въпроси. Благодарение на посланик Лингеман получихме важна германска подкрепа в ключови области като правосъдната реформа, сигурността и контрола на външните граници на ЕС, усвояването на еврофондове, дуалното образование, посочи президентът Радев.

Задълбочи се и сътрудничеството с отделните германски провинции. Изключително високо ценим усилията на посланик Лингеман и екипа му за интензифициране на търговско-икономическите ни отношения, заяви президентът Радев и добави, че вече близо 5000 са германските предприятия в България, а двустранният стокообмен се е повишил и вече е над 6,6 млрд. евро за изминалата година.

Германските инвестиции в България достигат близо 3 млрд. евро, с което ФРГ се утвърди като водещ инвеститор у нас. Държавният глава отбеляза и активните усилия на посланик Лингеман за разширяване на сътрудничеството в областта на културата, науката и образованието.

По думите на президента Радев в рамките на целия си мандат посланик Лингеман е пример за висок професионализъм, за активна работа и лична ангажираност.

От своя страна Детлеф Лингеман благодари за казаното за неговите усилия и заяви, че приема ордена като представител на родината си и на всички, работили заедно с него неуморно за разширяването на двустранните отношения с България.

Отношенията са отлични в политиката, икономиката, културата, посочи посланикът. Туризмът процъфтява с около милион германски туристи, които посещават България. Много българи учат немски и инвестират в личното си бъдеще, тези млади хора инвестират обаче и в бъдещето на нашите двустранни отношения, посочи посланикът.

България предприе съществени действия в реформата на съдебната система, независимият съд е крайъгълен камък за стимулиране на чуждите инвестиции и икономическото развитие, каза посланик Лингеман.

По думите му Германия е най-големият търговски партньор на България, но има много по-голям потенциал, който може да бъде реализиран, ако реформите бъдат изпълнени.

Посланикът засегна и темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС като отбеляза, че това е огромна задача и председателството е предизвикателство за всяка държава. България доказа, че е надежден партньор в рамките на ЕС, каза Лингеман и даде като пример това, че страната ни полага огромни усилия с подкрепата на партньорите за охраната на външните граници на ЕС.

Днес всички сме изправени пред особените предизвикателства на ЕС и мотото ви е, че "Съединението прави силата", но това важи за всички нас. Сигурен съм, че България с успех ще се справи с предстоящите предизвикателства, посочи германският дипломат, който определи историята и културното наследство на България като огромно богатство не само за страната, но и за цяла Европа.

Оставете коментар