Четвъртък, 24 Май 2018
Неделя, 27 Август 2017 11:52

В Асеновград излизат на нов протест

Протестът идва след като в града бяха взети мерки за намаляване на напрежението между българи и роми

Нов протест се готви в Асеновград тази вечер. Той бе обявен от инициативния комитет още в четвъртък, предаде Бгнес. Очаква се тази вечер пред паметника на цар Иван Асен Втори да се включи и народната певица Валя Балканска. Протестът идва след като в града бяха взети мерки за намаляване на напрежението между българи и роми. В четвъртък засерия от срещи в града бяха вицепремиерът Валери Симеонов, вътрешният министър Валентин Радев и омбудсманът Мая Манолова.

Недоволството в града избухна след инцидент в края на юни, при който група роми се биха с деца - гребци, трениращи на язовир "40-те извора". Имаше ранени и от двете страни. В пика на напрежението градът бе поставен буквално под полицейска обада. Още тогава в града два пъти дойде вицепремиерът Валери Симеонов. Заедно с кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов бяха оповестени спешни мерки за потушаване на етническото напрежение и въвеждане на ред и законност. Първата от тях беше проверка на незаконното строителство в ромската махала Лозница и премахване на постройки. В две акции общината събори досега 26 постройки. Друга мярка беше откриването на постоянна полицейска приемна на територията на махалата. Тя бе открита в четвъртък в присъствието на Валери Симеонов и Валентин Радев, който отказа да реже лентата, заяви, че не се радва и призова населението да намали престъпните прояви, за да не се харчат излишни пари от властите в тази посока.

Сред най-първите и веднага изпълнени обещания беше забраната за плуване в язовир " 40-те извора" и...в градския фонтан в центъра на Асеновград. На тренировките на гребците има полицейска охрана.

Според инициативния комитет, оглавяван неформално от Йордан Тодоров, баща на две от децата, пострадали в побоя, мерките нито са достатъчни, нито променят ситуацията. Хората се съмняват, че в махалата наистина се събарят къщи, а не допълнителни стопански постройки. Регистрацията на населението в момента ги кара да мислят, че властите просто узаконяват престоя на дошлите в последните години. Опити да се възстановят протестите бяха направени в последните две недели, но участието беше много слабо.

Оставете коментар