Четвъртък, 24 Май 2018
Понеделник, 28 Август 2017 11:16

Руското военно министерство разсекрети документи за битката при Сталинград

Руското военно министерство разсекрети архивни материали, които хвърлят светлина върху различните етапи на едно от най-кръвопролитните сражения на Втората световна война

Сред обнародваните документи е ръкописен текст – телеграма от Константин Рокосовски, пленил командира на 6-а немска армия Фридрих Паулюс.

Организираните бойни действия на Южната група са прекратени, тече приемането ѝ в плен. Паулюс отказа да издаде заповед Северната група да прекрати бойните действия с мотива, че той не я командва. Северната група на войските на противника продължава да оказва упорно организирано съпротивление", се посочва в телеграмата на Рокосовски.

Бойна листовка на Управлението на военната комендатура в Сталинградския воден район от 7 ноември 1942 г. / stalingrad75.mil.ru

Бойна листовка на Управлението на военната комендатура в Сталинградския воден район от 7 ноември 1942 г.

Разкрити са и уникални исторически източници, в които се описват действията на щурмовите групи за градски бой, зародили се именно в Сталинград.

"Опитът от бойните действия на частите на нашия фронт в големия град повдигна много нови въпроси за приноса във военното изкуство. Боят в голям град предполага по-различни тактическите действия на частите, в особено малки подразделения", започва документът, засекретен през март 1943 година.

Друг документ описва воденето на снайперистка борба в градски условия. За майсторството на съветските снайперисти може да се съди по примера на участниците в сталинградските боеве, особено на Василий Зайцев. Този легендарен снайперист от 62-а армия от 10 ноември до 17 декември 1942 г. унищожава край Сталинград 225 войници и офицери от фашистката армия, включително 11 снайперисти.

Публикувана е и архивна листовка на Главното политическо управление на РККА с обръщение към немските войници.

Листовка на Главното политическо управление на РККА с обръщение към несмките войници. / stalingrad75.mil.ru

Листовка на Главното политическо управление на РККА с обръщение към несмките войници

"Оплел се окончателно в своите безумни хищнически планове, Хитлер крещи: "Да превземем Сталинград!". Пролято е море от немска кръв, няколко милиони германци са загинали, а той вика: "Превземете Сталинград". Около месец сте край Сталинград. Какво постигнахте? Десетки хиляди немци лежат под Сталинград, а той остава и ще остане съветски", започва листовката.

Оставете коментар