Четвъртък, 24 Май 2018
Сряда, 30 Август 2017 13:04

Нови 1.2 млн. лв. ще глътне оградата на границата с Турция

Цената на километър вече е 1,3 млн. лв.

Повече от 1.2 млн. лв. отпусна правителството за изграждането на оградата на границата с Турция.

Правителството одобри в сряда допълнителни разходи в размер на 1 224 000 лв., с които да бъде изграден допълнителен участък по поречието на р. Тунджа на територията на Хасково. Средствата за изпълнението на постановлението се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2017 г., уточняват от правителствената пресслужба.

До момента съоръжението на границата струва повече от 170 млн. лв., с което цената му на един километър излиза 1.3 млн. лв. Става въпрос за общо 132-та километра защитно съоръжение без оставащите два километра на територията на Хасковска област. Намеренията на правителството първоначално бяха този участък да не бъде застрояван заради спецификата на терена в района на устието на река Тунджа.

Поредният транш от 1.2 млн. лв. за строителството на оградата ще бъде даден отново без обществена поръчка. В началото на 2016 година по настояване на депутати от Патриотичния фронт парламентът разреши оградата на границата да се строи без обществена поръчка. Отпуснатите от правителството средства бяха дадени на фирми, избрани еднолично от съответните областни управители.

До момента най-много средства са платени за оградата на територията на Бургас, където са сключени договори за 108 млн. лв.

Оставете коментар