Четвъртък, 24 Май 2018
Събота, 09 Септември 2017 12:36

За Ирма: Това е буря, която ще ви убие, ако сте на пътя й

Властите във Флорида призоваха 5,6 милиона души - над една четвърт от населението на щата - да се евакуират преди урагана Ирма.

От няколко дни губернаторът на Флорида Рик Скот призовава жителите да се евакуират, особено живеещите в крайбрежните райони, които може да бъдат наводнени при преминаването на урагана. Флорида е третият по население американски щат с почти 21 милиона жители.

"Това е буря, която ще ви убие, ако не се махнете от пътя й", заяви говорител на Националния център по ураганите на САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Две атомни електроцентрали във Флорида ще бъдат затворени заради Ирма. Компанията оператор "Флорида пауър енд лайт" каза, че ще затвори централите "Търки пойнт" и "Сейнт Луси" преди ураганът да достигне сушата.

Ирма връхлетя Куба и Бахамите и удари източната част на Карибския регион, нанасяйки катастрофални разрушения, а в неделя се очаква да достигне Флорида, посочва Ройтерс.

Американските военноморски сили обявиха, че придвижват самолетоносача си "Ейбрахъм Линкълн" в позиция да окаже хуманитарна помощ, ако е нужно на пострадалите от урагана Ирма, предаде Ройтерс.

Заедно със самолетоносача заповед за придвижване са получили и щурмовият кораб амфибия "Айво Джима" и големият десантен кораб "Ню Йорк". Към тях може да се присъедини и миноносец.

Карибските острови се опасяват от мрачни перспективи за туризма след урагана. Последиците от Ирма месеци наред ще създават затруднения за печелещата милиарди долари туристическа индустрия в региона в момент, когато хотелите, въздушните превозвачи и круизните компании се подготвят за натоварения зимен сезон.

Хиляди хора, пострадали от Ирма в Карибския регион, отчаяно се опитват да намерят подслон или да избягат от своите поразени от бурята острови, а още един наближаващ ураган заплашва да увеличи страданията им, отбелязва Асошиейтед прес.

Много от засегнатите от Ирма напуснаха островите си с фериботи и рибарски лодки поради страх от урагана Хосе, който може да връхлети през уикенда някои места, които вече са пострадали от бурята.

Оставете коментар