Петък, 21 Септември 2018
Сряда, 20 Септември 2017 14:50

Жоро Гъза отново грабна Интерхотел „Велико Търново“

Това се е случило през последния месец, твърдят запознати с бизнеса на скандалния бизнесмен

Кумецът на Цветан Василев успя да се разбере със синдиците на КТБ въпреки твърденията, че е завлякъл над 60 милиона от банката.

Георги Георгиев, известен още в публичното пространство като Жоро Гъза, най-накрая успя да се пребори и да си върне Интерхотел Велико Търново.

Това се е случило през последния месец, твърдят запознати с бизнеса на скандалния бизнесмен.

Преди няколко месеца бе назначен нов временен синдик в „Интерхотели“ – Велико Търново, който влезе в процедура по несъстоятелност в края на миналата година. По предложение на най-големия кредитор – Корпоративна търговска банка (КТБ), на поста тогава бе е назначен Росен Милошев, когото синдиците на банката са избрали да движи несъстоятелността на още 20-ина компании, неплащащи кредитите си към фалиралата институция. Милошев бе четвъртият синдик, който влезе в хотелиерското дружество за седем месеца. „Интерхотели“ дължи на банката над 31 млн. лв. по данни към февруари 2017 г. Преди почти три години обектът за кратко се предлагаше от съдия-изпълнител при оценка от 7.5 млн. лв., а през октомври миналата година отново беше обявен за публична продан, но при цена 17.7 млн. лв. Кандидати нямаше.

През всичкото това време хотелът не спря да работи, но явно през договор за наем. Според Имотния регистър той е подписан през октомври миналата година и е с новото дружество „Интерхотели“ – Велико Търново. Едноличен собственик е 20-годишната Гергана Георгиева, която е дъщеря на собственика на фалиралото дружество „Интерхотели“ Георги Георгиев.

Доскоро бъдещето на хотела бе неясно, но днес той отново е в ръцете на кумеца на Цветан Василев.

Синдикът на синдиците

Производството по несъстоятелност беше открито с решение на Софийския градски съд (СГС) през ноември миналата година по искане на КТБ. За временен синдик тогава беше определена Ралица Топчиева, която остана на поста до края на март, когато поиска да бъде освободена. За малко повече от месец след това стават три смени, след като определеният от съда нов синдик – Владимир Петков, също подава молба да бъде освободен „поради служебна ангажираност“. Влязлата след него в „Интерхотели“ Елвира Танчева остава на поста само до началото на май, когато КТБ иска тя да бъде заменена с Росен Милошев. Той е назначен с решение на СГС от 18 май.

Милошев е синдикът, поел най-голяма част от длъжниците на КТБ по искане на синдиците на самата фалирала банка. Тази концентрация дори става причина в едно от делата съдът да откаже назначаването му, като посочва, че той заедно с още няколко синдици „системно и по неясни причини се определя по всички несъстоятелности, по които основен кредитор е КТБ“. Назначаването на свой синдик от банката на практика й дава възможност да контролира длъжниците.

По разказ на Евгения Банева Милошев е главен герой в схемите на адвокат Момчил Мондешки. Той е сочен като близък до синдиците на КТБ Кристи Мартинова и Ангел Донов, както и до Делян Пеевски. Милошев е синдик на „Елма“ – Троян, която е била собственост на Николай и Евгения Баневи. Той продава актива на брата на Мондешки – Младен.

Длъжникът

„Интерхотели“ е собственик на бившия грандхотел във Велико Търново. Той беше приватизиран през 2001 г. от „Балкантурист Елит“ (част от „Мултигруп“), която пет години по-късно го продаде на „Генимекс ойл“ на ловешкия бизнесмен Георги Георгиев срещу 4 млн. евро. „Ди енд Ди Джи петрол продуктс“ (както вече се нарича „Генимекс ойл“) също е длъжник на КТБ и е обявена в несъстоятелност.

Задълженията на „Интерхотели“ и на мажоритарния собственик към КТБ са свързани със заеми, изтеглени за обновление на хотела във Велико Търново след покупката му. Производството по несъстоятелност срещу „Интерхотели“ е по искане на фалиралата банка във връзка с кредит за 10 млн. евро от 2010 г., който по-късно е увеличен до 12 млн. евро. От документите по делото става ясно, че през първите години заемът е бил обслужван редовно. Последната вноска обаче е направена на 31 май 2014 г. и след това плащания не е имало. Затова и началната дата на неплатежоспособността, определена от съда, е 1 юни 2014 г. Самата КТБ беше затворена на 20 юни същата година.

Според съдебната експертиза към края на 2015 г. задълженията на „Интерхотели“ към КТБ възлизат на 23.3 млн. лв. Справка в KTBfiles показва, че по последни данни на КТБ към февруари 2017 г. непогасените задължения са в размер на 31.5 млн. лв.

Затъналото дружество

„Интерхотели“ е в тежко финансово състояние, като в края на 2015 г. има натрупана загуба от 48.5 млн. лв., а приходите за цялата година са едва 41 хил. лв. Към средата на 2016 г. компанията не отчита никакви приходи. От данните по делото за несъстоятелност се вижда, че коефициентът на обща ликвидност към края на 2014 и 2015 г. е под приетия норматив от 1. Краткотрайните активи са по-малко от краткосрочните задължения, в резултат на което нетният оборотен капитал е отрицателен – минус 235 хил. лв. Анализът показва още, че дружеството е декапитализирано. Заключението е, че установеното тежко финансово състояние не се дължи на временни затруднения, а длъжникът не притежава активи за погасяване на задълженията към кредиторите си. На тази база в края на ноември 2016 г. съдът открива производството по несъстоятелност.

От списъка с признатите вземания, който е изготвен още от първия синдик Ралица Топчиева, става ясно, че „Интерхотели“ дължи общо 33.4 млн. лв. на пет кредитори. Освен КТБ сред тях е и Националната агенция за приходите, като справка в регистъра й показва, че компанията има неплатени данъци за 527.7 хил. лв. Другите кредитори са „Интерхотелс-кар“, „Енерго-про продажби“ и едно физическо лице.

Вземания значително по-големи от тези на фалиралата КТБ са били предявени от други две компании, но те не са били уважени. Става дума за „Рейнолдс интернешънъл инвестмънтс“, която е претендирала за малко под 40 млн. лв., и „Си Ес Пи фънд мениджър“ с вземане за 50.2 млн. лв. Синдикът Топчиева обаче е сметнала договорите, на които двете фирми базират исканията си, за нищожни, което е потвърдено и от съда.

Оздравяване от собственика

Междувременно на 6 юни тази година собственикът на „Интерхотели“ Георги Георгиев предложил план за оздравяване на дружеството. Това е станало седмица след общото събрание на кредиторите, но на 13 юни планът е бил върнат с разпореждане на съда за отстраняване на нередности.

Самият хотел във Велико Търново работи, макар че това най-вероятно става чрез договор с „Интерхотели“ – Велико Търново. Справка в Имотния регистър показва, че дружеството е сключило тригодишен договор за наем с „Интерхотели“ през октомври 2016 г. Самата компания е създадена през пролетта на миналата година с 2 лв. капитал и предмет на дейност хотелски и туристически услуги и др. Първоначално едноличен собственик е Мая Николова – съпруга на Георги Георгиев, която през ноември е прехвърлила компанията на дъщерята Гергана Георгиева. Адресът за кореспонденция на дружеството съвпада с този на хотела във Велико Търново. Приходите на компанията за миналата година са в размер на 74 хил. лв., а печалбата е 11 хил. лв.

Преди две години в Имотния регистър е вписан друг тригодишен договор за наем – с „Интерхотел Велико Търново“. Компанията е на Мая Николова, която през октомври 2016 г. прехвърля собствеността на Георги Георгиев, но сделката така и не е вписана в Търговския регистър. Точно по това време е сключен договорът за наем с дъщерята.

Нека припомним, че миналата година скандалният бизнесмен от Ловеч Георги Георгиев, който е и кумец на банкера Цветан Василев, взе на работа бившата съдийка Румяна Ченалова. Освен, че тогава той й осигури работно място в офиса му, според медиите Георгиев бил получил указания от Цветан Василев да надзирава Ченалова, на която е поставена задача да създава компромати против нарочените за врагове на избягалия в Сърбия бивш банкер.

Най-вероятно сега Ченалова ще започне работа в хотела, който баровецът смята тепърва да развива.

Самият Георги Георгиев пък през последните години се оказва щедро кредитиран от фалиралата КТБ, по личното разпореждане на кума му Василев, като свързани с него фирми са усвоили кредити за над 60 млн. лв., без никакво намерение парите на вложителите да бъдат връщани. Не е тайна за никого, че Георгиев е известен в бизнес средите като некоректен търговец, а всичките му дружества или фалират, или завличат кредиторите си, поради което ги прехвърля на подставени лица. Това обаче не му пречи да води крайно разгулен живот, пръскайки чуждите пари по забавления, пътувания, лов, луксозни яхти и партита. Достатъчно е само да се погледне профила му във Фейсбук. Явно така трябва да се живее, когато си затънал в дългове и нямаш никакво намерение да ги плащаш. Георгиев и към момента продължава да парадира с връзките си с Цветан Василев, като дерибейства в провинцията, афиширайки се за техен човек, щедро разказвайки на всички за съвместните им запои, гарнирани изобилно със снимков материал. Това позволява на Жоро Гъза да се чувства значим и явно недосегаем.

Източник: www.alarmanews.com

Оставете коментар