Петък, 21 Септември 2018
Вторник, 26 Септември 2017 11:51

Сайт на Пеевски използва компютъра ви, за да добива криптовалута

"Монитор" работи с код, който товари процесора, хаби батерията и забавя машината ви

Ако наскоро сте отваряли сайта monitor.bg, издание на депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, може да сте забелязали, че компютърът ви става по-шумен и по-бавен.

Авторът на проекта "Медийно Око 2.0" и специалист по киберсигурност Красимир Гаджоков установи защо това се случва - сайтът съдържа код, който започва да използва процесора на компютъра ви в момента, в който го отворите, за да добива криптовалута.

Ето какво разказва Гаджоков в профила си във фейсбук:

"Работейки върху проекта ми "Медийно око 2.0", заредих "monitor.bg" (НИКОГА не чета този сайт!). По едно време чух, че вентилаторите на Mac лаптопа ми започнаха да се чуват доста силно. Прегледах всичко и видях, че браузъра ми Chrome натоварва много сериозно процесора. Буквално преди дни излезе новината за програмен код, който сайтовете добавят в страниците си и така "копаят" криптовалута, използвайки компютрите на посетителите си (прочутият сайт PirateBay го направи, но след много силна реакция го махна след ден).

Отворих кода на сайта на monitor.bg и какво да видя - ТОЧНО този код е там! Затворих таб-а с "Минитор" - и заетостта на процесора ми веднага падна."

Гаджоков е приложил и скрийншот, на който ясно се вижда колко много се натоварва процесорът на компютъра само от страницата на Monitor.bg. Клуб Z направи проверка и установи, че кодът в действителност е вграден в страницата и натоварването на компютъра започва буквално секунди след отварянето на сайта.

"Така че "Монитор" ИЗПОЛЗВА компютъра ви да печели от криптовалута. Но по-ЛОШОТО е, че така хабят много по-бързо БАТЕРИЯТА и правят МНОГО БАВЕН целия ви компютър", обяснява още Гаджоков.

Подобна практика не е незаконна - засега, но на практика краде ресурсите на вашата машина. Ако не сте на лаптоп, а на стационарен компютър, редовни посещения на monitor.bg ще качат и малко сметката ви за ток.

"ПРИЗОВАВАМ да БОЙКОТИРАТЕ сайта им!"

Около 10,30 ч. днес кодът вече не е вграден в сайта monitor.bg. Тук можете да видите старата версия на сайта в кеша на Google, в която кодът все още е налице.

Източник: clubz.bg

Оставете коментар