Събота, 22 Септември 2018
Петък, 06 Октомври 2017 13:16

Нинова към ГЕРБ: Няма да позволим да внушите, че БСП е антиевропейска партия

Това заяви лидерът на БСП от парламентарната трибуна при разглеждането на законопроекта за мерките срещу изпирането на пари

„Няма да ви позволим за втори път да внушите на българското общество, че БСП е антиевропейска партия", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна при разглеждането на законопроекта за мерките срещу изпирането на пари.

„Направихте го по време на предизборната ви кампания. Тогава аз казвах, че няма да позволим да сме хора втора ръка в ЕС, а вие казахте: „Тези ще ни извадят от ЕС”. Днес същото изречение го произнася г-н Юнкер и казва: „Няма да позволим България да е на втора скорост в Европа”. Когато казвахме: „Не искаме да ядем храна второ качество, вие казахте: „Ето ги антиевропейците”. Днес кой води битката срещу храната второ качество за Източна Европа спрямо Западна – г-н Юнкер”, заяви лидерът на БСП.

„Твърденията ви от предизборната кампания: „Те ще ни извадят от Европа”, днес като политики се прилагат от десните. Да сте чули някой от нас да казва, че няма да гласуваме този закон? Не манипулирайте хората. Нашата позиция е - зад европейската директива, която подкрепяме, вкарвате текстове, които са противоконституционни за България”, обясни председателят на БСП.

„Няма да ви позволим да рушите българското държавно устройство, криейки се зад европейска директива. И много ясно ви казахме. Ние този закон на първо четене ще го подкрепим заради европейските правила, но на второ ще отхвърлим текстовете, с които нарушавайки Конституцията, лишавате български граждани от законни техни права”, каза още лидерът на БСП.

„Законът за мерките срещу изпиране на пари е абсурден и антиконституционен. Категорично възразявам срещу това да се събира информация за деловите отношение на гражданите. По-голямо убийство за частната инициатива от това не мога да видя“, заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Валери Жаблянов от парламентарната трибуна.

„Какво означава банката да събира информация за деловите ми отношения? Къде отива тази информация? Отива ли при моите конкуренти? Малко ли е монополът на банките и финансовите институции, че им предоставяте и това – бази данни, информация за клиентите, за физически лица, делови отношения, право да контролират кореспонденцията?“, попита депутатът от БСП.

Според него не може да има закон, в чието заглавие фигурира жаргон. „Какво значи „изпиране на пари“? Как да гласуваме тази идиотщина?“, продължи с въпросите Жаблянов. Той попита и какво означава в закона да фигурира понятието „видни политически личности“, като в списъка са изброени членове на УС на БНБ. „Те не са политически личности. И тази идиотщина ли да гласуваме“, попита народният представител.

„Докога ще ни занимават някои представители на Европейската комиися с гонене на трохи? Решаването на т.нар. „пране на пари“ трябва да започне не с дребнотемието, а със закриването на офшорните зони. Те са създадени именно от световния политически и финансов елит, за да крадат и да си крият парите, докато малките и средни фирми пълнят бюджета на държавата“, заяви депутатът от БСП проф. Румен Гечев. Според него ЕК не си върши работата и ни пробутва директиви, с които да се занимаваме.

Той цитира данни на Националната статистическа агенция на САЩ за миналата година, според които укритите пари в офшорните зони на ЕС са 1 трилион евро. „Незаконно укритите данъци в рамките на ЕС са около 160-190 млрд.евро по данни на Евростат, а са немерени законови вратички да се укрият между 50 и 70 млрд.евро“, каза още Румен Гечев.

Оставете коментар