Вторник, 29 Септември 2020

Понеделник, 16 Октомври 2017 12:07

Боян Чуков: Националната ни сигурност е застрашена

Арестуваният сириец живеел у нас от 2008 г.

България служи за логистична база, тя е транзитна точка за членовете на терористичните групировки и опасност за националната ни сигурност има. Това каза по "България он еър" експертът по сигурност проф. Боян Чуков.

Сириец с двойно гражданство, който живее в България от 2008 г., бе арестуван с обвинение в тероризъм. Той се е присъединил към групировката през лятото на 2013 г. Прокуратурата смята, че там той е взел активно участие в бойни действия, като е имал ръководни функции.

При претърсването му е открит автентичен, според разследващите, документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, който удостоверява принадлежност към организацията. Попаднал в полезрението на службите заради разследване за производство и разпространение на тютюн за наргилета.

"Това, че членовете на терористичните групи избират България за "почивна база" поставя една много лоша оценка на страната ни, тъй като сочи за високото ниво на корупция. В началото на годината излезе една монография на френски език, озаглавена "Балканите: База на джихадистите в Европа", а в българските медии все още се задава въпросът дали националната ни сигурност е застрашена", каза още Чуков.

Д-р Акрам Наюф, Асоциация "Свободна Сирия" заяви, че задържаният сириец заплашва и сигурността на хората, и световния мир. "Българските служби трябва да вземат по-сериозни мерки", категоричен бе той.

Разследването е под надзора на главния прокурор Сотир Цацаров. Освен лидера на групата - за нелегалния тютюн са задържани още 2-ма души, а във вторник Апелативният специализиран съд е оставил обвиняемите за постоянно в ареста. Събраните доказателства сочат, че групата е изкупувала суровия нарязан тютюн от производители в страната и го е доставяла в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение „Вагон - ресторант“) участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания.

Оставете коментар