Вторник, 18 Декември 2018
Сряда, 25 Октомври 2017 10:14

Николай Ненчев: Отказът на пилотите е опит за пълзящ преврат

Това прилича на организиран процес, някой стои зад тези действия, посочи бившият военен министър

Бойкотът на военните пилоти е пълзящ държавен преврат, заяви в студиото на БТВ бившият военен министър Николай Ненчев. Той неколкократно насочи вниманието "нагоре", откъдето според него дошъл сигналът за действията на пилотите. Ненчев правеше прозрачни намеци, но не спомена името на президента Румен Радев, който преди да бъде избран бе начело на ВВС.

"Обществената поръчка за четири нови и шест ремонтирани двигатели, подписана по мое време, до голяма степен трябваше да реши проблема в бойната ни авиация. Това струваше около 70 млн. лева", каза Ненчев.

"По онова време нямах никакво съмнение, че до края на 2016 г. ще подпишем договора за новите изтребители. Не беше работа на Румен Радев и на служебното правителство да вземат каквото и да е решение по този въпрос – това до голяма степен възпрепятства процеса. Това беше работа на редовното правителство, заяви Ненчев. Вчерашният отказ на пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево" да изпълняват учебни полети ми прилича на пуч, пълзящ държавен преврат, опит за дестабилизиране на държавата и правителството, опит за извиване на ръце. Виждам опит за натиск в стил – направете всичко възможно – дайте ни "Грипен"", посочи бившият военен министър.

"Пилотите са военнослужещи и тяхното основно задължение е да изпъляват задълженията си по разчет. За вчерашните си действия те би трябвало да понесат служебна отговорност. Това прилича на организиран процес, някой стои зад тези действия", посочи Ненчев. Той припомни думите на командира на Военновъздушните сили Цанко Стойков, че ВВС трудно ще приемат чужди самолети да охраняват българското въздушно пространство.

Военна полиция трябва да разпита тези хора, за да се види откъде тръгва тази инициатива, каза още Николай Ненчев.

Оставете коментар