Вторник, 18 Декември 2018
Четвъртък, 09 Ноември 2017 16:24

Шефът на Американския еврейски комитет обвини Русия, че ревизира историята на България

Сега Москва иска да получи признание за едно действие на България по време на войната за спасяване на евреите, пише Дейвид Харис

Шефът на Американския еврейски комитет (АЕК), Дейвид Харис, отговаря на опита на Русия за ревизия на историята на България, а именно с изявлението от онзи ден на говорителката на руското МВнР, че благодарение на Съветската армия били спасени по-голямата част от българските евреи — при това го прави с много силни думи. Дано те стигнат до повече хора, вкл. и до нашите политици. Ето ги преведени*:

"Твърдението е фактическа лъжа и нагъл пример за исторически ревизионизъм в най-лошата му форма.

Изпитвам най-голямо уважение към огромния принос на СССР за разгрома на нацистка Германия, който се случи след като Хитлер наруши споразумението Молотов - Рибентроп от 1939 г. и нахлу в СССР през 1941 г.

Никоя нация от Съюзните държави не е претърпяла по-големи човешки жертви от Съветския съюз в борбата си срещу Берлин и партньорите им от Тристранния пакт. И това усилие включваше освобождаването на Аушвиц-Биркенау, трагично известния нацистки концлагер.

Ясен ми е фактът, че България беше част от този Пакт, следователно е от грешната страна на войната.

Но — и това е едно голямо "но" — въпреки верността си към Берлин, България се възправи през 1943 г., за да извърши едно забележително нещо — да се противопостави на нацистките заповеди и да защити близо 50 000 български евреи от депортиране и почти сигурно унищожение. Много смели хора бяха ангажирани с това героично спасително усилие, което е признато с благодарност от Яд Вашем, от историците на Холокоста, както и от самите оцелели.

Не, българската история не е перфектна. Единадесет хиляди евреи от Тракия и Македония, които се намираха под българска окупация, бяха депортирани в лагерите на смъртта и това никога не може да бъде забравено. И все пак никоя друга европейска държава под нацистки контрол не успя да защити огромното мнозинство от толкова голямо еврейско население.

И след войната България позволи на оцелелите евреи да емигрират в Израел, след неговото създаване през 1948 г., което повечето от тях избраха да сторят.

Сега Москва иска да получи признание за едно действие на България по време на войната за спасяване на евреите. Това е пореден пример на опитите на Русия да преиначава историята и да се намесва в живота на съседите и бившите соц. държави.

Освен това, независимо от всички безценни действия на Русия за унищожаване на нацисткия режим, Сталиновият антисемитизъм преди и след войната е безспорен, така както е безспорно и това, че отказва да позволи емиграцията на евреите от СССР.

АЕК почита усилията на България по спасяването на евреите и ще ѝ отдаде почит през следващата година, коато отбелязваме 75-годишнината от това действие, като ще посрещнем българския премиер Борисов на нашия глобален форум в Йерусалим."

Източник: ajc.org

Превод и текст: Вени Марковски, фейсбук

Оставете коментар