Петък, 16 Ноември 2018
Вторник, 14 Ноември 2017 11:44

Славчо Велков: Филмът на Елена Йончева е звучен шамар

Ако Европа види филма на Елена Йончева, може да поиска да й върнем парите за оградата, това заяви депутатът от БСП

Филмът на Елена Йончева беше звучен шамар към всички онези, които се мъчат да представят нещата не такива каквито са. Това заяви депутатът от БСП Славчо Велков. По думите му за националната сигурност няма гаранционни срокове. Според него трябва да се предприемат незабавни мерки по упрекване на съоръжението. Всеки, който е виновен, би трябвало да си поеме отговотността, каза Велков. Говорим за нещо, което представлява заплаха за ЕС. Между "Капитан Андреево" и "Лесово" е най-опасният участък от оградата, коментира той.

Става въпрос за съоръжение, което по-скоро благоприятства, а не възпрепятства преминаването на границата. Във филма беше направена аналогия със същото съоръжение на границата между Гърция и Турция, което е два пъти по-евтино.

BBC и Deutsche Welle проявиха интерес и може Европа, ако види филма, да се замисли дали 160-те млн. евро, които бяха дадени за допълнително за борба с мигрантската криза, са дадени правилно и да си ги поиска, прогнозира червеният депутат. Най-опасният участък е между Капитан Андреево и Лесово, добави Велков, който изброи пропуски – термовизьори, термокамери. Той посочи, че за влизането ни в Шенген може да попречат истории като онзиденшната, когато бяха хванати десетки мигранти в пътнически влак – на Централна гара в София.

За националната сигурност няма гаранционни срокове, подчерта Велков пред Нова телевизия. Ще поеме ли сега някой политическата отговорност, попита той. И разясни какво разбира под "политическа отговорност" – поправка на пропуските при строежа на оградата, а след това да се направи оценка. Цял вицепремиер каза, че оградата е гордостта на България и я сравни с Великата китайска стена, но оттам минават не китайци, а сирийци, иронизира Велков задочно вицепремиера Валери Симеонов.

Ще има нови бежански потоци – в Сирия продължава войната срещу Сирийските демократични сили, за да няма разделение, в Ирак продължава борбата с "Ислямска държава". Затова и оградата по границата трябва да е стабилна, е позицията на Велков.

Видяхме пълна липса на термовизьори, камери и видеонаблюдение, поясни депутатът от БСП, като изрази опасения, че предстоят нови бежански потоци.

Оставете коментар