Петък, 22 Февруари 2019
Четвъртък, 14 Декември 2017 11:47

Стефан Данаилов: Аз съм онкоболен, заявявам конфликт на интерес и съм за ветото

Употребен звучи като изнасилен, отвърна Стефан Данаилов на Цветан Цветанов

Искам да заявя конфликт на интереси, защото подкрепям ветото на президента, а съм онкоболен, заяви Стефан Данаилов. Той беше употребен, отвърна Цветан Цветанов

Известният актьор и депутат от БСП каза това по време на дебатите по наложеното от президента вето върху части от бюджета на НЗОК, с които се налага мораториум върху плащанията на иновативни лекарства за онкоболни.

От БСП и ДПС защитиха позицията на държавния глава, но мнозинството управляващи гласуваха срещу него и то беше отхвърлено.

„Затова заявявам конфликт на интереси. Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално да ви предложа нещо – не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, попита Данаилов от парламентарната трибуна, цитиран от "Фокус".

„Скъпи приятели, тук има лекари с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Да направим две групи – да се разходим из софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си“, подчерта той.

Данаилов добави, че депутатите са избрани от хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест.

„Обръщам се към вас като ваш приятел. Дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което не дай си Боже ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно. Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум“, заяви още актьорът, когато близките наричат Ламбо.

Цветанов: Данаилов беше употребен

"Уважавам го, но в днешния дебат Стефан Данаилов беше употребен. Няма човек, който да няма близък или да е загубил близък заради ракови заболявания", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Баща ми почина на 62 години от рак и затова не искам да се спекулира с темата в пленарна зала. Уважение и респект към Данаилов, но винаги трябва да се търси балансът. Казахте за младите хора, за самия вас, слагам тук и тези, които си заминаха. Трябва да търсим политики, които да стигат до хората и да предотвратим заболяванията", подчерта той.

И попита не е ли по-добре да има профилактика и диагностициране, за да живеем по-дълго.

„Можеше да излезе да говори Вежди Рашидов и той също се лекува от рак. Можехме да поканим Йорданка Фандъкова, която също преодоля онкологично заболяване. В този дебат не трябва да има популизъм и безотговорно поведение, а необходимата експертиза. Нека да не спекулираме с това, че с тези 32 молекули и увеличаването на бюджета ще се реши проблемът. Няма да се реши, нужна е превенция“, категоричен бе Цветанов.

В отговор Стефан Данаилов заяви:

„Всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю Цветанов, мислех, че имате по-високо мнение за мен. Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Каквото и да говорите и да го крещите, няма да стане по този начин. Малкият жест, който очаквах, че ще се случи от вашата ПГ, явно няма да се състои, за което искрено съжалявам“.

Рашидов: Да не се заиграваме с болестите

Тогава се намеси и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който преди време също се лекува от онкозаболяване, и коментира, че с болестите не е хубаво много да се заиграва.

„Не пожелавам на никой, и на врага. Надявам се, че г-н Цветанов не по-малко обича и уважава Стефан Данаилов. Аз тая респект и уважение към него и няма да коментирам нито една дума. Този дебат отново става много неприятен. Има ли в тази зала човек, който да желае смъртта. На всички е ясно, че и 100 млрд. лв. да стане бюджетът, има проблем с изтичането на средства“, заяви бившият министър на културата.

Той подчерта, че цял живот си е плащал здравните осигуровки и то върху високи доходи.

„Една част от високите ми доходи в КТБ - струваше 70 000 евро лечението им. Половината от тях не можеше да покрие НЗОК именно защото сме още беден народ. Аз си покрих разноските. Най-накрая един министър имаме, който казва, че трябва да спрем течовете в здравеопазването и това е министър Ананиев. Дайте да позволим на този човек да спре течовете, за да може след това да имаме дебат за здравеопазването. Смятам, че този дебат не е за тук. Вдигнат е бюджетът, не е свален бюджетът на здравеопазването. Злоупотребяваме с болестите. Да, има ги. Днес имам рожден ден и ви желая здраве“, каза още Вежди Рашидов.

Оставете коментар