Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 11 Януари 2018 14:49

Станишев оглавява комисия, която ще изслушва Цачева и Радев в ЕП

Председателят на Партията на европейските социалисти и евродепутат Сергей Станишев председателства Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (ЕП), която изслушва министрите на правосъдието и на вътрешните работи – Цецка Цачева и Валентин Радев, за приоритетите през шестте месеца на българското европредседателство. Цецка Цачева и Валентин Радев бяха поставени на истински блиц парламентарен контрол от страна на евродепутатите, пише "Епицентър".

Основните теми, които бяха застъпени във въпросите, бяха за миграцията, общоевропейската сигурност, както и правата на ромите. Евродепутатите питаха и за Истанбулската конвенция. Защитата на правата на всички граждани са темелът на нашето правосъдие, изтъкна Цецка Цачева. Според нея Истанбулската конвенция ще бъде ратифицирана след дебат в българския парламент. Цачева изрази желание това да стане скоро.

Тя бе запитана и за становище по правосъдната реформа в Полша. България, както и останалите държави членки следи процесите там, увери Цачева. Нашата позиция ще бъде стриктното прилагане на чл. 7 така, както той детайлно е разписан в Договора за ЕС, каза тя. Според нея обаче трябва да се даде възможност на Полша да отговори на въпросите, повдигнати от Европейската комисия. Когато говорим за предизвикателствата към българското председателство, имаме предвид и това предизвикателство, изтъкна Цецка Цачева.

 

Оставете коментар