Понеделник, 03 Август 2020

Четвъртък, 18 Януари 2018 08:30

Цветлин Йовчев: Убийството на Петър Христов е заради разместване на пластовете в ъндърграунда, никой не дискредитира кабинета

„Не би трябвало да съдим за способностите на МВР по това, дали се случват престъпления. Разбира се в работата на министерството влиза превенцията. Има едно натрупване на престъпления. Вероятно се случва нещо в подземния свят, но можем само да гадаем на какво се дължи това. Нямам конкретна информация за убийството на Петър Христов. Раздвижването в подземния свят може да се дължи на разместването на пластовете във властта, но това е само хипотеза. Дискредитацията на властта не е достатъчен аргумент за показните убийства. Не мога да видя група или организация, която стои конкретно зад покушенията“. Това заяви пред БТВ бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев.

„Нека да не спекулираме и да оставим колегите да си свършат работата. Не ми се струва вероятно убийството на Петър Христов да е свързано и с осветяването на „Наглите“ и „Килърите“ с негова помощ. Едно такова убийство е направено от хора от криминалния контингент, с които жертвата може да е имала връзки. Не казвам, че Христов има подобен профил, тъй като никога не съм го познавал. Лично за себе си не мога да изградя някаква хипотеза и за отвличането на Адриан Златков. В Нови Искър не е невъзможно да се подреди картината, въпреки че няма живи свидетели на шесторното убийство и на самоубийството на Росен Ангелов. Там първоначално се изнесоха факти, които след това се опровергаха, което влияе на доверието в МВР, което след това трудно се връща отново“, каза още бившият шеф на МВР.

„Разкриването на убийствата на Петър Христов и на Иво Стаменов трябва да са приоритет на МВР. Такъв тип престъпления са трудни за разкриване, защото не са извършени емоционално, а със сериозна подготовка. Понякога разследващите стигат до хипотеза, но не могат да съберат достатъчно доказателства. Още по-трудно се разследват престъпления като убийствата на Андрей Луканов, Емил Кюлев и на Илия Павлов, които вече са много назад във времето. Служителите на МВР не могат да бъдат оставени с толкова ниски и мизерни заплати. Сега даваме 100 млн. лв., но изниква въпросът какво правим догодина? Ще трябва да дадем още 100 млн. лв. Служителите не са доволни, хората не са доволни, защото няма реформи. Защитата на държавната сигурност следва остарял концептуален модел. Този модел може би е бил ефективен в края на 90-е години. Всичко това изисква такъв политически ресурс, който не е по силите на една партия или коалиция, а на концепция, одобрена от всички. Трябва ли да имаме например постови полицаи, както в момента, или по друг начин да осигурим ред в обществото? Това може обаче да се окаже политическо самоубийство за управлението, което предприеме реформи, тъй като ще има, както вътрешен, така и външен натиск. Същото е и със самолетите. Искаме да купуваме, но не знаем кой ни е врагът. Ако водим хибридни войни, самолетите ще ни помогнат ли?“, попита Цветлин Йовчев.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 18 Януари 2018 08:30
  Главният прокурор Иван Гешев награди Младен Маринов

  Отличието е за заслугите му в борбата с конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред 

 • Четвъртък, 18 Януари 2018 08:30
  Спецакция в столицата, задържаха близки до Васил Божков

  Мaщaбнa oпeрaция нa Cпeциaлизирaнaтa прoкурaтурa и МВР e cтaртирaлa рaнo тaзи cутрин в Coфия. Пo нeoфициaлнa инфoрмaция ca зaдържaни oкoлo 30 души - oхрaнитeли и приближeни дo oбвиняeмия бизнecмeн Вacил Бoжкoв, кoйтo oт пoлoвин гoдинa ce укривa в Oбeдинeнитe aрaбcки eмирcтвa, cъoбщи Нoвa тв.

 • Четвъртък, 18 Януари 2018 08:30
  Маринов: Има тревожни сигнали за ескалация на протеста

  Не искам защитното оборудване на полицаите да не се бърка с въоръжение – то не е такова! То е за да го предпазва. Не искам да се говори, че полицията бие – когато полицаят е застрашен, тогава законът му позволява да използва сила. 

Оставете коментар