Четвъртък, 24 Януари 2019
Понеделник, 05 Февруари 2018 15:10

Общината реши: Подземията на разрушения мавзолей стават музей

Подземията на вече несъществуващия музей на Георги Димитров, който беше съборен по времето на правителството на Иван Костов, стават музей за съвременно изкуство. На три нива под земята ще се създаде и хранилище за паметници, предназначени за външно поставяне.

Това реши комисията по култура на Столична община. Предстои да се обяви конкурс за идеен проект за пространството - под и над земята, като част от Градската градина. На площадката над подземията ще се появи Бронзовата къща, която пристига от Австрия в края на февруари, обясни Малина Едрева, шеф на комисията.

Подземията стават филиал на Софийската градска художествена галерия. На първото ниво под земята се е намирала стаята за разкрасяване на тялото на балсамирания Димитров. Това е помещението, в което на експоната са му правили макиажа. Сваляли са го долу с асансьор, за да го разкрасят", обясни Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура и образование. Именно там ще се разположи музея, а на долните нива ще е хранилището, допълни Чобанов. Идеята е бункерната атмосфера да се запази, допълни той.

Подземията на мавзолея вече са общинска собственост на София. До 2016 г. те не съществуваха в правния мир, нямаше ги нито в кадастъра, нито в който е да е държавен документ. След съгласуване с държавните институция Столична община е станала собственик, обясни Чобанов. По думите му проектът за музей е възможен и след съгласуване с НСО, заради бункерите и лабиринтите, свързани със сигурността в района. Лидерът на БСП-София се въздържа при гласуването и поиска съветниците да видят преписката с НСО. За строително-монтажни работи ще са необходими до 100 000 лева с ДДС за да може площадката на мястото на мавзолея да бъде приведена в готовност за изпълнението на проекти, пише още в доклада на Чобанов, който предстои да бъде гласуван от Столичния общински съвет.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 15:10
 • Понеделник, 05 Февруари 2018 15:10
  Стефан Цанев да не коментира БКП, а да си припомни собствените стихове за комунизма

  Стефан Цанев да говори за комунизма на 10 ноември е цинично, пише писателят

  Христо Стоянов във фейсбук профила си по повод участието на поета в БНТ в събота и коментарите му за събитията преди 29 години. Христо Стоянов напомня стихове на Стефан Цанев, които са апотеоз на комунизма.

  Публикуваме пълния текст на Христо Стоянов:

  Стефан Цанев поговори за морала на интелигенцията преди малко в БНТ. Също така изненадано съобщи, че БКП (БСП) трябвало да бъде забранена веднага след 10 ноември 1989 г. Ако го беше казал някой друг – разбирам. Но авторът на следните стихове:


  "Един поет пише стихове за Комунизма

  върху бюрото на Столипин.

  Хубаво е бюрото.

  И стиховете са хубави.

  Аз съм за такава традиция!”,


  "Хей, червеи във вратовръзки - напред!

  Вие прогресивно затлъстявате.

  Вратите, през които влизате,

  са тесни за излизане.

  Няма връщане. Затуй напред.

  И викайте за всеки случай:

  - Да живее комунизма! Напред",


  "Дори да се превърна в скитник

  и да остана без другари –

  ще спя във парка със Уитман,

  с Маяковски и Вапцаров.

  И сутринта ще се завърна с подути слепоочия,

  категоричен като изгрев!

  И с изгрева, макар неточно/ ще римувам комунизма!”,

  ”Когато говориш скучно за комунизма,

  значи говориш против комунизма”…

  да говори за това е най-малкото цинично. Може да си представя по този начин морала. Но ако това е морал, аз съм най-неморалният човек на света.

  Искам да съм неморален, за да не попадам на едно място със Стефан Цанев...

   

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 15:10
  Цветанов - борец за демокрация на 10 ноември! ГЕРБ прави научна конференция за комунистическия тоталитаризъм

  В досиетата, служебно правителство и в президента шефът на ПГ на ГЕРБ видя основните врагове на демократичното развитие на България.

  Днес цяло едно поколение не знае какво се е случило преди 1989 г. Силата на демокрацията е, че всеки може сам да определя пътя си, но когато цялата историческа истина не е изяснена, то ние трудно можем да формираме мнението си на базата на обективната реалност.

  Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на научната конференция „Проекции на комунистическия  тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 г.“, организирана от Сдружение „ГЕРБ”. 

  Според Цветанов, ако в началото на прехода са били отворени досиетата на Държавна сигурност, днес сме щели да бъдем много по-демократични, толерантни и в обществото нямало да се наслагва непрекъснато напрежение.

  Цветан Цветанов отдели голямо внимание в критики към президента Румен Радев и неговото Обръщение към нацията по повод 10 ноември. Според Цветанов, зад речта на президента се криел „реваншистки и егоцентристки подход”.

  „Президентът за пореден път доказа, че е разединител на нацията и че не е обединител, както е вменено в Конституцията“, заяви Цветанов, който за пореден път нарече Радев президент на БСП.

  „Трябва да отговорим дали днес президентът изпълнява функциите си като обединител на нацията и като човек, който трябва да се съобразява с парламентаризма. Дали му харесва парламентът или не, дали му харесват депутатите или не, дали на нас ни харесва или не – разделението на властите е силата на демокрацията и трябва да имаме уважение“, каза още Цветанов.

  Зам.-председателят на ГЕРБ обвини президента и в непрозрачен избор на конституционния съдия,  Атанас Семов, срещу когото Прокуратурата започна проверка заради публикация в "Капитал".

  „Нима той направи този избор прозрачно? При едноличното определяне на конституционен съдия без дебат, едноличното определяне на служебно правителство, в обръщението си говори за еднолично управление. А само той по Конституция се е възползвал от това си право. Действително показа, че няма прозрачност“, продължи Цветанов с нападките срещу Радев.

  Според него президентът е избрал този път, защото от БСП виждат, че няма как да бъдат алтернатива.

  След като приключи с критиките към резидента Радев, Цветан Цветанов се похвали с това, че благодарение на третия кабинет „Борисов“ и образователния министър Красимир Вълчев, в учебните планове за 10-ти клас вече ще се изучава комунизмът, тъй като преди това отсъствал от учебната програма.

  Научната конференция на ГЕРБ за комунистическия тоталитаризъм продължава с доклади, които по-късно ще бъдат анализирани.

  ВИДЕО от откриването на научната конференция „Проекции на комунистическия тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 г.“, организирана от Сдружение „ГЕРБ”. 

  Снимка на Tsvetan Tsvetanov.

  Снимка на Tsvetan Tsvetanov.

  снимки: ФБ страница на Цветан Цветанов

Оставете коментар