Петък, 25 Май 2018
Понеделник, 05 Февруари 2018 15:10

Общината реши: Подземията на разрушения мавзолей стават музей

Подземията на вече несъществуващия музей на Георги Димитров, който беше съборен по времето на правителството на Иван Костов, стават музей за съвременно изкуство. На три нива под земята ще се създаде и хранилище за паметници, предназначени за външно поставяне.

Това реши комисията по култура на Столична община. Предстои да се обяви конкурс за идеен проект за пространството - под и над земята, като част от Градската градина. На площадката над подземията ще се появи Бронзовата къща, която пристига от Австрия в края на февруари, обясни Малина Едрева, шеф на комисията.

Подземията стават филиал на Софийската градска художествена галерия. На първото ниво под земята се е намирала стаята за разкрасяване на тялото на балсамирания Димитров. Това е помещението, в което на експоната са му правили макиажа. Сваляли са го долу с асансьор, за да го разкрасят", обясни Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура и образование. Именно там ще се разположи музея, а на долните нива ще е хранилището, допълни Чобанов. Идеята е бункерната атмосфера да се запази, допълни той.

Подземията на мавзолея вече са общинска собственост на София. До 2016 г. те не съществуваха в правния мир, нямаше ги нито в кадастъра, нито в който е да е държавен документ. След съгласуване с държавните институция Столична община е станала собственик, обясни Чобанов. По думите му проектът за музей е възможен и след съгласуване с НСО, заради бункерите и лабиринтите, свързани със сигурността в района. Лидерът на БСП-София се въздържа при гласуването и поиска съветниците да видят преписката с НСО. За строително-монтажни работи ще са необходими до 100 000 лева с ДДС за да може площадката на мястото на мавзолея да бъде приведена в готовност за изпълнението на проекти, пише още в доклада на Чобанов, който предстои да бъде гласуван от Столичния общински съвет.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 15:10
  Шефът на восъчния музей обясни защо фигурата на Борисов изглежда малка

  Собственикът на музея с восъчните фигури във Варна Цветан Атанасов обясни пред Нова ТВ защо Бойко Борисов изглежда по-нисък. Той успокои всички фенове на премиера и извади ролетка, за да покаже, че министър-председателят, който стои между Доналд Тръмп и Владимир Путин, е точно 184,5 сантиметра, колкото реално е висок Борисов с обувки. В социалната мрежа се появиха гневни коментари, че премиерът е направен нисък, тъй като до него именно беше застанал шефът на музея, който обаче обясни, че не фигурата е ниска, а самият той е 2 метра.

  "Пред мен Путин е като джудже. Искам да кажа на тези, които ни оплюват в социалните мрежи, че ние сме частен музей и се издържаме от посещенията на хората. Изпълняваме техните желания. Имаме си книга, в която ни пишат какво искат да видят. Всеки, който мине покрай музея ни, е любопитен да види Бойко Борисов и да се снима както с него, така и с другите фигури. Не виждам какво странно има. Направили сме премиера "генералски", от по-ранния му период в политиката", заяви Атанасов. Той обясни, че всичко е комерсиално и няма някаква политическа агитация, а самият Бойко Борисов бил хит в колекцията на музея.   

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 15:10
  Добрич настръхна: Танковете на Петър Младенов пристигнаха

  Хората от Добрич си спомниха за бившия президент Петър Младенов, който заплаши народа през 1989 г., че ще върне съветските танкове. Машините бяха докарани в града с локомотиви от Румъния. Жителеите на Северна България си отдъхна, след като разбраха, че танковете са "паркирани" за малко заради учение на НАТО, което включва преминаване през страната ни и в крайна сметка няма да се налага да се евакуират от Добруджа. Самите военни са озадачени от ученията и нямат обяснения защо са нужни подобни действия от съюзниците ни. След като обаче Тръмп за момент настръхна за Сирия и предупреди за нова световна война Русия, очевидно танковете може и да влязат в употеба, ако светът отново се побърка. В същото време страната ни няма самолети, подарихме танковете си на Македония и като цяло сме голи с пушки на рамо. Остава ни надеждата да не ни нападат, защото в подобна екстремна ситуация трябва да се молим Динко и Перата да ни спасяват със свински опашки, докато военният министър търка билетчета от лотарията, докато се моли да му се падне късметче за мирни времена. 

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 15:10
  Любка Качакова: Бакърджиев може да бъде съден за разрушаването на мавзолея

  "Мавзолеят на Георги Димитров трябваше да бъде преобразен и използван. Там са вложени милиони. Това да съборим сграда и да използваме после подземията й звучи наистина безумно", заяви пред NOVA бившият зам.-министър Любка Качакова. "Според юристи Бакърджиев може да бъде съден. Той е подписал за унищожаването на една сграда, която не му е бащиния", смята тя.

  "Тази сграда беше символ на всичко онова, което ние намирахме за неприемливо", контрира Методи Андреев, който беше в основата на закона за премахването на комунистическите символи и паметници. По негово мнение мавзолеят е бил взривен "непрофесионално" и "гротескно".

  "Разрушаването на Мавзолея не е чак такава загуба. Някои сгради, които са символи, трябва да бъдат премахнати. Сега го няма и обществото е разделено. Представете си, ако го имаше. Той беше натоварен с изключителен негативизъм заради мумията, която беше там", подчерта той. "В центъра на София, столицата на една православна държава да има гроб, е недопустимо", убеден е Андреев. Той акцентира, че още по-опасно днес е, че в центъра на София се издига паметник на съветската армия, която е окупатор за България. Мястото на МОЧА е в музея на тоталитарното изкуство, а на негово място трябва да се издигне паметник, който обединява нацията, категоричен е Андреев.

  Мавзолеят на Георги Димитров е построен през 1946-а година веднага след смъртта на комунистическия ръководител. Масивната сграда е вдигната за рекордните 6 дни. 50 години по-късно бързото строителство се оказва изключително издръжливо. Пак 6 дни трябват, за да бъде съборен един от най-ярките комунистически символи в центъра на столицата. Събарянето става по нареждане на строителния министър в правителството на СДС Евгений Бакърджиев, който по това време е и вицепремиер. "Повечето неща, които ни разделят в тази държава, трябва вече да не ни пречат", аргументира се тогава той.

  Обществото е разкъсано - на сини и червени, на поддръжници и на противници на идеята за заличаването следите на Мавзолея. Така са и партиите в 38-то Народно събрание. На 21-ви август 1999-та година първият взрив оглушава софийските улици.

  Опитът се оказва неуспешен. Детонацията успява единствено да наклони сградата. Следващите 6 дни преминават с нови взривове и нови опити сградата да бъде заличена. И тя пада – на 27-и август.

  Близо 20 години след този взрив обаче обединението не идва. И днес Мавзолеят като символ на един период, продължава да разделя и партиите, и обществото.

Оставете коментар