Четвъртък, 13 Декември 2018
Петък, 16 Февруари 2018 08:09

Петър Волгин: Спорът между Борисов и Радев е полезен, с егото си премиерът не може да преглътне, че има равностоен съперник

Премиерът има изключително голямо его и не обича инициативите да не минават през него. За България е полезно да има спор между президента и министър-председателя. В противен случай ставаме свидетели на изкуствено представено спокойствие в държавата, както беше при Росен Плевнелиев, който превърна "Дондуков" 2 в безгласна буква.

 

„Няма нищо по-естествено Румен Радев и Бойко Борисов да имат спорове. Президентът беше избран като алтернатива на статуквото. Бих се притеснил, ако няма спорове между двамата, защото ще излезе, че има някакъв мълчалива изкуствена „стабилност“ в държавата. Това ще продължава да се случва. Целта не е Радев и Борисов да започнат да пеят в един глас. Конфликтът беше предизвикан от една невярна реплика, която изрече министър-председателят. При предишния президент Росен Плевнелиев имахме усещането, че институцията, която оглавяваше, е една безгласна буква“. Това заяви пред BGonAir журналистът Петър Волгин по повод вчерашните остри реплики между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

„Бойко Борисов е човек с много силно его. Не слагам оценка, дали това е добре, или не, но той иска всички инициативи да минават през него. Премиерът трудно би приел да има равностоен съперник. Румен радев е силна личност, за разлика от Росен Плевнелиев. Колкото повече се изкарват различни истини, толкова по-добре за обществото. Румен Радев е достатъчно интелигентен, за да не се обижда. Има внушение, че България играе изключителна роля в ЕС. Всъщност ние сме най-обикновен посредник, който кани лидери. Мислите ли, че Меркел или Макрон ще се занимават с подобни неща? Председателството ни в ЕС е чисто бюрократичен ангажимент. Смешно е да се представя като някаква чутовна победа. Ние нямаме капацитета да играем подобна роля. Страната ни не е супер велика сила, която щяла да играе ролята на посредник между Германия и Турция“, каза още Волгин.

„Трудно е да се говори за печеливши и за губещи от тази битка. Правителството няма да падне. Имаше опасност кабинетът да загуби много, ако не беше оттеглил Истанбулската конвенция. Борисов има способността да се вслушва в хората, които направи автентично общество“, допълни журналистът.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 16 Февруари 2018 08:09
  Инж. Илиян Терзиев: Президентът не е коректен – каза, че строим безкрайно скъпо и некачествено

  Президентът каза нещо, което не е коректно – че ние строим безкрайно скъпо и безкрайно некачествено, всъщност ние строим най-евтино в цяла Европа. Това каза пред журналисти в парламента председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, предаде „Фокус“.

   „Днес ще се срещнем отново с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, очакваме да представим отново нашите желания и да обсъдим бъдещето на бранша. Тя и депутатите трябва да ни съдействат, за да подредим бранша и да се спре с политическото говорене, защото това би довело до ситуацията, която в момента се развива – до ситуацията „Брекзит“, до намаляване на европейските фондове, а най-лесно ще стане, като бъдат отрязани от нас“, заяви инж. Терзиев.

  Попитан кой има предвид, когато споменава „политическо говорене“, той отговори, че визира БСП.

  „Търговете, които се организират за строителството, са много сложен процес в целия им срок за изпълнение. И всички тези говорения, че се дават на определени фирми и се изпълняват от едни и същи хора и има 40% корупция, са безпочвени. Нещата са много, много трудни и по време на търга, и по време на изпълнението, и след това в гаранционните срокове“, заяви той.

  Инж. Терзиев обясни, че ще искат промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за устройство на територията. „Най-важното, което е в момента, да се опираме на най-ниската цена. Защото до преди 3 години цените бяха страшно ниски и когато те се определяш цената на минал период, това да неправдива цена. Искаме да подредим бранша така, че да има правдива цена за периода, в който се изпълняват“, каза още той.

  „Президентът каза едно нещо, което не бих казал, че е коректно – каза, че ние строим безкрайно скъпо и безкрайно некачествено, цитирам по памет. Отговорно мога да кажа, че строим най-евтино в цяла Европа. Не сме казали, че строим най-качествено, но не строим и по-лошо“, заяви инж. Терзиев. Той обясни, че днес предстои КСБ да се срещне и с министър-председателя Бойко Борисов и с президента Румен Радев.

  "Внасяме подписката в подкрепа на брашна. Искаме да спре политическото говорене, да спре използването ни за евтини политически трикове", каза инж. Илиян Терзиев след среща с председателя на парламента Цвета Караянчева.

   „С тези трикове някой по някакъв начин иска да си направи лесен пиар“, коментира той. „Искаме да подредим бранша, да имаме последователност на задачите, които ни предстоят“, посочи инж. Терзиев.

   „Апелираме да спрем да даваме лоши послания към Европа. С това много лесно ще намалеят финансовите средства към нас, когато вече дойде време за усвояване на средства, няма да има с кого да работим“, обяви председателят на УС на КСБ. „Искам да помоля да не се говори без факти за бизнеса ни“, каза още той.

 • Петък, 16 Февруари 2018 08:09
  40,45% готови с вот за президентска партия, рейтингът на Слави пада

  На въпрос „Бихте ли гласували за партия на президента Радев?”, 40,45% от запитаните софиянци отговарят утвърдително. За месец подкрепата е нараснала с 2%.

  Евентуалният вот за партия на Слави Трифонов от 22% е паднал на 19%. С такъв резултат е и подкрепата за евентуална партия на Мая Манолова.

  Резултатите са от представителното за София проучване на „Авенир”, направено в понеделник.

  Засега никой от тримата – Радев, Трифонов и Манолова – не е обявил категорично намерение за създаване на своя партия. Президентът дори ясно отхвърли тази идея в последното си интервю пред „Панорама”.

  Данните за официално цитираната като номинация за кмет Мая Манолова сочат нейния реален собствен процент одобрение извън резултата на БСП, което при сбор на двата електората (на Манолова и БСП) , би я превърнало в сериозен кандидат за спечелване на изборите или поне сигурен участник във втори тур, което червените не са постигали от 2005 г. 

 • Петък, 16 Февруари 2018 08:09

Оставете коментар