Сряда, 19 Септември 2018
Петък, 16 Февруари 2018 08:09

Петър Волгин: Спорът между Борисов и Радев е полезен, с егото си премиерът не може да преглътне, че има равностоен съперник

Премиерът има изключително голямо его и не обича инициативите да не минават през него. За България е полезно да има спор между президента и министър-председателя. В противен случай ставаме свидетели на изкуствено представено спокойствие в държавата, както беше при Росен Плевнелиев, който превърна "Дондуков" 2 в безгласна буква.

 

„Няма нищо по-естествено Румен Радев и Бойко Борисов да имат спорове. Президентът беше избран като алтернатива на статуквото. Бих се притеснил, ако няма спорове между двамата, защото ще излезе, че има някакъв мълчалива изкуствена „стабилност“ в държавата. Това ще продължава да се случва. Целта не е Радев и Борисов да започнат да пеят в един глас. Конфликтът беше предизвикан от една невярна реплика, която изрече министър-председателят. При предишния президент Росен Плевнелиев имахме усещането, че институцията, която оглавяваше, е една безгласна буква“. Това заяви пред BGonAir журналистът Петър Волгин по повод вчерашните остри реплики между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

„Бойко Борисов е човек с много силно его. Не слагам оценка, дали това е добре, или не, но той иска всички инициативи да минават през него. Премиерът трудно би приел да има равностоен съперник. Румен радев е силна личност, за разлика от Росен Плевнелиев. Колкото повече се изкарват различни истини, толкова по-добре за обществото. Румен Радев е достатъчно интелигентен, за да не се обижда. Има внушение, че България играе изключителна роля в ЕС. Всъщност ние сме най-обикновен посредник, който кани лидери. Мислите ли, че Меркел или Макрон ще се занимават с подобни неща? Председателството ни в ЕС е чисто бюрократичен ангажимент. Смешно е да се представя като някаква чутовна победа. Ние нямаме капацитета да играем подобна роля. Страната ни не е супер велика сила, която щяла да играе ролята на посредник между Германия и Турция“, каза още Волгин.

„Трудно е да се говори за печеливши и за губещи от тази битка. Правителството няма да падне. Имаше опасност кабинетът да загуби много, ако не беше оттеглил Истанбулската конвенция. Борисов има способността да се вслушва в хората, които направи автентично общество“, допълни журналистът.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 16 Февруари 2018 08:09
  Амбицията на Борисов била да станем финансов рай за инвестиции

  „Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време. Преди два месеца ние намалихме външния дълг на България. В първата двойка на Европа сме. Поколенията след нас имат 25% външен дълг. БВП расте и то трайно“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на бизнес-закуската на Американската търговска камара.

  Темата на срещата е „Трансатлантическите отношения между България и САЩ в контекста на глобалните икономически промени“.

  „Аз се радвам, когато се откриват заводи, производства. Това е полезно за България. В сферата на земеделието и на ИТ сектора нещата се развиват изключително добре“, обясни премиерът. Той напомни е, че безработицата в момента е на най-ниските си нива. „В момента тя е под 5%. И сега дори трудно намираме работници“, добави Борисов.

  „22 години България е във валутен борд. Ние сме се научили да живеем в него, 2 лева=1 евро. 10% е плоският данък. В България има най – добрите условия за правене на бизнес“, напомни премиерът.

  Борисов не пропусна и да коментира темата Западни Балкани. „Тя беше сложена от България на масата“, напомни той и добави: „Това е най – сложната тема. В Западните Балкани имаме 4 – 5 стратегически играча“.

 • Петък, 16 Февруари 2018 08:09
  Провал: Борисов „открива“ училище, децата отиват в друга сграда за първия учебен ден

  Бойко Борисов отиде да инспектира училище, негов кмет и верен директор го убедиха, че днес първият учебен ден ще започне нормално. Оказа се обаче, че децата трябва да учат на километър по-далече, заради ремонти. 

 • Петък, 16 Февруари 2018 08:09
  Антон Кутев: Борисов бяга от проблемите си, като прехвърля всичко към по-ниските слоеве

  "Кабинетът упорито се разпада, а Бойко Борисов се опитва да го задържи с всички сили и средства, което не знам дали му е необходимо чак толкова", заяви пред БТВ депутатът от БСП Антон Кутев. Поводът за коментара му беше отложеното гласуване на трите министерски оставки и отказът на номинирания за транспортен министър Александър Манолев да заеме поста.

  „Борисов панически се опитва да избяга от всички проблеми, които му излизат, като прехвърля всичко върху по-ниските слоеве. Важното е той да е „в бяло”, върхът да стои чист. Единствените, които не се сменят, са двамата вицепремиери, защото ако махне някой от тях, се разпада коалицията”, заяви Антон Кутев.

  „Борисов е безскрупулен, когато трябва да се сменят хора. Той винаги е знаел, че той е носителят на властта. Това играе през цялото време – цялата държава трябва да каже: „Докато не опре до Борисов, проблемът няма да се реши”, което означава, че всички, които пречат на тази теза, трябва да бъдат махани веднага, за да не нарушават този начин на мислене. Това му е играта от 10 години”, посочи зам.-шефът на ПГ на БСП.

  Според него няма българин, който да се съмнява, че правителството няма да изкара мандата си. „Лично аз не смятам, че тази година е възможно да се разпадне правителството, но съм сигурен, че ще стане следващата”, отбеляза Кутев.

  Той коментира и неподписания от президента Румен Радев указ за освобождаването на Младен Маринов, което се превърна в пречка за промените в кабинета. „Това е бил елегантен начин от страна на президента да им каже, че той участва в политическата система със своите функции и да не го използват само като пощенска кутия в дадени моменти”, смята Кутев.

Оставете коментар