Вторник, 07 Юли 2020

Петък, 16 Февруари 2018 08:09

Петър Волгин: Спорът между Борисов и Радев е полезен, с егото си премиерът не може да преглътне, че има равностоен съперник

Премиерът има изключително голямо его и не обича инициативите да не минават през него. За България е полезно да има спор между президента и министър-председателя. В противен случай ставаме свидетели на изкуствено представено спокойствие в държавата, както беше при Росен Плевнелиев, който превърна "Дондуков" 2 в безгласна буква.

 

„Няма нищо по-естествено Румен Радев и Бойко Борисов да имат спорове. Президентът беше избран като алтернатива на статуквото. Бих се притеснил, ако няма спорове между двамата, защото ще излезе, че има някакъв мълчалива изкуствена „стабилност“ в държавата. Това ще продължава да се случва. Целта не е Радев и Борисов да започнат да пеят в един глас. Конфликтът беше предизвикан от една невярна реплика, която изрече министър-председателят. При предишния президент Росен Плевнелиев имахме усещането, че институцията, която оглавяваше, е една безгласна буква“. Това заяви пред BGonAir журналистът Петър Волгин по повод вчерашните остри реплики между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

„Бойко Борисов е човек с много силно его. Не слагам оценка, дали това е добре, или не, но той иска всички инициативи да минават през него. Премиерът трудно би приел да има равностоен съперник. Румен радев е силна личност, за разлика от Росен Плевнелиев. Колкото повече се изкарват различни истини, толкова по-добре за обществото. Румен Радев е достатъчно интелигентен, за да не се обижда. Има внушение, че България играе изключителна роля в ЕС. Всъщност ние сме най-обикновен посредник, който кани лидери. Мислите ли, че Меркел или Макрон ще се занимават с подобни неща? Председателството ни в ЕС е чисто бюрократичен ангажимент. Смешно е да се представя като някаква чутовна победа. Ние нямаме капацитета да играем подобна роля. Страната ни не е супер велика сила, която щяла да играе ролята на посредник между Германия и Турция“, каза още Волгин.

„Трудно е да се говори за печеливши и за губещи от тази битка. Правителството няма да падне. Имаше опасност кабинетът да загуби много, ако не беше оттеглил Истанбулската конвенция. Борисов има способността да се вслушва в хората, които направи автентично общество“, допълни журналистът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар