Събота, 24 Март 2018
Понеделник, 19 Февруари 2018 08:50

Славчо Велков: Над министър е поискал оставката на шефа на здравната каса и го е заплашил

"Написах писмо, в което обясних, че има възможност да не можем да заплатим до края на годината към 200 млн.на нашите западни партньори. Така рискуваме български граждани да не могат да се лекуват планово в чужбина. Нямам никакво намерение да подавам оставка. На 2 февруари съм уведомил министъра за този проблем и не съм го прескочил".

Това обяви в сутрешния блок на БТВ проф. Камен Плочев, директор на НЗОК. Заедно с него гост беше и депутатът от БСП Славчо Велков. Двамата коментираха разразилия се скандал около здравната каса. "Аз съм тук в качеството си на човек, който познава много добре проф. Плочев от 45 години. Наричаме се братя. Не съм тук в качеството си на депутат. Аз съм този, който посъветвах проф. Плочев да не си подава оставката. Министър Кирил Ананиев не е принципал на касата. Проф. Плочев е избран от парламента. Той е предупреждавал неколкократно не само министър Ананиев, но и неговите заместници", добави народният представител.

"Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми се обади обаче и ми каза, че с него е разговаряно и трябва да ми предаде, че ако не си подам оставката, държавната машина ще се задейства и аз никога повече няма да си намеря работа. Този мой приятел е използван за посредник. Този човек ми е най-добрият приятел. Въздържам се да кажа кой е този човек и откъде идват предупрежденията. Не искам да коментирам", каза още проф. Плочев. "Заплахите идват от най-високите места в управлението на държавата. Не искам да коментирам засега. Ако се стигне до оставка на проф. Плочев, тогава ще изнеса всичко, което знам. Може да се каже, че този човек, който е заплашвал, е над министър. Има желание да управлява държавата. Не е премиерът рабира се. В петък министър Ананиев също разговаря с мен по тази тема. Министърът също е пратен и може да е подведен", добави Велков. "Зам.-министър Жени Начева се бъркаше грубо в работата ми. Отменяше мои заповеди и се опитваше да кадрува, като ме караше да уволня моя заместник. Тя е председател на надзорния съвет на касата. Аз съм председател на независима институция и нямам нищо общо с изпълнителната власт. Няма да се поддам на натиск. За 4 месеца Кирил Ананиев се е срещнал един път с мен, за да ми посика оставката. Как да работя с него? Вчера разговарях с премиера. Той разбра, че нямам никакво намерение да клатя правителството и управлението. Обясних му в какво се състои пробелма. Говорихме се и се уточнихме", разкри проф. Плочев. "Това писмо не напада министъра. Няма нищо политическо в него. В него също така се вижда, че не се иска актуализация на бюджета на НЗОК. Министър Ананиев е предупреден на 2 февруари. Ако, заради този проблем почине някой български гражданин, аз ще искам оставката на министър Ананиев", закани се Велков.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 19 Февруари 2018 08:50
  Владислав Горанов излъгал за задълженията на здравната каса

  Финансовият министър Владислав Горанов е знаел за точния размер на задълженията на здравната каса към европейските здравни фондове за лечение на български граждани към датата 22 февруари т.г., когато поиска НЗОК да не сключва договор с лекарския съюз, преди да се разбере размерът на дълговете. Това става ясно от обобщената справка за просрочените задължения на централното правителство, общините и осигурителните фондове към 31 декември 2017 г., която на всяко тримесечие се публикува на сайта на финансовото министерство, пише "Капитал".

  От справката става ясно, че към края на миналата година общите дългове в падеж са 308.2 млн. лв., а от тях само тези на здравна каса са 119.4 млн. лв. Последният път, в който документът с данните е бил модифициран, е на 3 януари 2018 г., което означава, че около тази дата той е бил представен на министъра и публикуван на сайта на ведомството. Същевременно в края на февруари финансовият министър обяви, че не знае колко са дълговете на здравната каса.

  В средата на февруари предишният зам.-министър на Горанов, а сега министър на здравеопазването - Кирил Ананиев, поиска оставката на управителя на здравната каса д-р Камен Плочев, защото е написал писмо до парламента, с което настоява депутатите да разгледат въпроса с дълговете на НЗОК. Ананиев беше получил писмо по темата две седмици по-рано. След писмото парламентарната здравна комисия проведе изслушване на Плочев, на което той обяви, че просрочията към края на януари са 134 млн. лв.

  В същото време председателят на надзорния съвет на касата и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева съобщи, че разполага само със справка за 7 млн. лв. просрочия за януари.

  Горанов се намеси с искане за яснота колко са дълговете и надзорният съвет на касата заседава два пъти по въпроса. В крайна сметка се оказа, че Плочев е бил прав за размера на дълговете. Той не подаде оставка, влезе в болница и въпросът за оставката му все още стои.

 • Понеделник, 19 Февруари 2018 08:50
  Приеха в болница шефа на Здравната каса

  Управителят на здравната каса проф. Камен Плочев е приет в болница, научи Дарик. Информацията все още не е потвърдена от лечебно заведение, но тази седмица пред депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване проф. Плочев призна, че здравословното му състояние рязко се е влошило след като получил лична заплаха да се оттегли от поста си.

  Управителят на касата не пожела да посочи кой е отправил заплахата. Скандалите се зародиха след като здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев, под претекст, че не го информирал за свое предложение бюджетът на касата да се актуализира, пише marica.bg.

  Впоследствие се оказа, че институцията дължи на чужди фондове над 270 млн. лв., а само за последната година над 300 души са сигнализирали за отказано или забавено лечение в чужбина заради неизплатени дългове. Юристи и политици сигнализираха, че някои от касите в чужбина са наели адвокатски кантори у нас и се готвят да блокират сметката на здравната каса, ако дължимите им средства не бъдат изплатени.

 • Понеделник, 19 Февруари 2018 08:50
  Петър Москов: "Да, България" е лява партия, десницата трябва да узрее, преди да иска предсрочни избори

  Нямам ни най-малка представа, дали проф. Камен Плочев и бил заплашван. Ще кажа само едно - министърът на здравеопазването носи цялата отговорност. Той винаги е на топа на устата. Той носи политическата отговорност. НЗОК трябва да бъде само проводник на здравната политика и нищо повече. Това каза в сутрешния блок на БТВ Петър Москов, бивш министър на здравеопазването.

  Той коментира скандала между министър Кирил Ананиев и шефа на здравната каса проф. Камен Плочев. "Не може да се вменява вина на министъра на здравеопазването. Той е човекът, който носи отговорност. Негово изконно право е да следи работата на НЗОК. Разбира се, че проф. Плочев е дължал обяснение на Кирил Ананиев. Управленското действие на министъра, а преди това на шефа на касата, изискват анализ. Интересно е, че на 10 метра от касата има едно от най-модерните оборудвания за радиолъчение. Защо тогава се пращат в чужбина български граждани? Недоверието между министър и директора на касата е проблем. В този случай министърът има право да изисква всичко", категоричен беше Москов.

  "Вече не ми е интересно да говоря за обединението в дясното. "Да, България" бяха тези, които разбиха в предишния парламент дясно-центристката коалиция. "Да, България" са ляво-либерално движение. България има нужда от автентична десница. Десницата трябва да се преконфигурира. Искането в момента за предсрочни избори означава само едно - връщане на власт на БСП. Десницата трябва да изчака и да узрее. Десницата не е готова за предсрочни избори. Не може да се говори само за какво си "против", а не за какво си "за".

Оставете коментар