Вторник, 18 Декември 2018
Сряда, 07 Март 2018 09:03

Кольо Колев: Патриарх Кирил ни предупреди да внимаваме какво правим заради глупостите на Росен Плевнелиев

„Не трябва да разглеждаме патрирах Кирил като дипломат или като политик. Той може да каже това, което не може да каже един премиер или посланик. Години наред историята ни се пренаписва. Патриарх Кирил казва директно нещата на своето паство – правят се инсинуации. Въпросът е, че той го артикулира. Неприятното е, че гледаме църквата от гледна точка на България. Тя има много голяма тежест в Русия. Малко или много се създава напрежение не между политиците, а между народите ни и църквата“. Това заяви пред BGonAir социологът Кольо Колев.

"Патриарх Кирил дойде в България, за да каже, че не може да се пренаписва историята, подпечатана с кръв. За Русия този човек е патриарха в църквата, която се ползва с много по-голямо доверие, отколкото нашата. Всичко това, което каза, беше предварително намислено. В същото време не трябва да съществуват русобия или американофобия, защото това е болестно състояние. С Русия имаме много търкания. Единствената държава, която не ни е нападала, е Турция. Дълбокото ми убеждение е, че не трябва да се пренаписва историята. Мога да ви дам чудовищни примери за историческото образование на децата. Посещението на патриарх Кирил беше прекалено публично и не мисля, че е имало скрити политически игри. Беше отправена похвала към църквата ни. Разбира се, имаше политическо послание. Патриархът ни каза: „Внимавайте какво правите“. Спомнете си какви глупости говореше Росен Плевнелиев, когато беше президент - че едва ли не украинците са ни освободили", припомни Кольо Колев.

„Българската православна църква не се управлява като руската – еднолично от патриарха, а съборно и изборно. Тя е нещо като църква. Визитната картичка на руския патриарх е официозна. С тайно мастило на нея обаче пише, че той е твърде обвързан с политиката. Владимир Путин дори беше предложил на Кирил да се премести в Кремъл. Самият патриарх обмисляше да се кандидатира. След един неуспешен преврат президентът Борис Елцин предложи да се деъветизира руският народ. На една среща с представители на КГБ и на патриаршията стана ясно, че всички от патриаршията им са офицери от КГБ. Кирил дойде като главен военен и полицейски свещеник, който изпълнява заповедите на Путин. Поведението на Румен Радев и на всички полици беше толкова сервилно, че трябваше да бъдат ощипани“, коментиора преподавателят в СУ доц. Дилян Николчев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар