Сряда, 21 Март 2018
Сряда, 07 Март 2018 09:03

Кольо Колев: Патриарх Кирил ни предупреди да внимаваме какво правим заради глупостите на Росен Плевнелиев

„Не трябва да разглеждаме патрирах Кирил като дипломат или като политик. Той може да каже това, което не може да каже един премиер или посланик. Години наред историята ни се пренаписва. Патриарх Кирил казва директно нещата на своето паство – правят се инсинуации. Въпросът е, че той го артикулира. Неприятното е, че гледаме църквата от гледна точка на България. Тя има много голяма тежест в Русия. Малко или много се създава напрежение не между политиците, а между народите ни и църквата“. Това заяви пред BGonAir социологът Кольо Колев.

"Патриарх Кирил дойде в България, за да каже, че не може да се пренаписва историята, подпечатана с кръв. За Русия този човек е патриарха в църквата, която се ползва с много по-голямо доверие, отколкото нашата. Всичко това, което каза, беше предварително намислено. В същото време не трябва да съществуват русобия или американофобия, защото това е болестно състояние. С Русия имаме много търкания. Единствената държава, която не ни е нападала, е Турция. Дълбокото ми убеждение е, че не трябва да се пренаписва историята. Мога да ви дам чудовищни примери за историческото образование на децата. Посещението на патриарх Кирил беше прекалено публично и не мисля, че е имало скрити политически игри. Беше отправена похвала към църквата ни. Разбира се, имаше политическо послание. Патриархът ни каза: „Внимавайте какво правите“. Спомнете си какви глупости говореше Росен Плевнелиев, когато беше президент - че едва ли не украинците са ни освободили", припомни Кольо Колев.

„Българската православна църква не се управлява като руската – еднолично от патриарха, а съборно и изборно. Тя е нещо като църква. Визитната картичка на руския патриарх е официозна. С тайно мастило на нея обаче пише, че той е твърде обвързан с политиката. Владимир Путин дори беше предложил на Кирил да се премести в Кремъл. Самият патриарх обмисляше да се кандидатира. След един неуспешен преврат президентът Борис Елцин предложи да се деъветизира руският народ. На една среща с представители на КГБ и на патриаршията стана ясно, че всички от патриаршията им са офицери от КГБ. Кирил дойде като главен военен и полицейски свещеник, който изпълнява заповедите на Путин. Поведението на Румен Радев и на всички полици беше толкова сервилно, че трябваше да бъдат ощипани“, коментиора преподавателят в СУ доц. Дилян Николчев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Март 2018 09:03
  Владимир Путин подписа и своя първи указ, той е за свикване на запасняци на военни сборове през 2018 година

  Указът на президента е публикуван на портала на Кремъл с дата 19 март 2018 година и влиза в сила от деня на подписването му. Готви ли се Русия за война?

  Още в първия ден след като стана ясно, че побеждава безапелационно на президентските избори, Владимир Путин подписа и своя първи указ. Той е за свикване на запасняци на военни сборове през 2018 година, предаде Дир.бг.

  Указът е публикуван на портала на Кремъл с дата 19 март 2018 година и влиза в сила от деня на подписването му.

  "Руските граждани, зачислени в запас на руската армия, се приканват на запасни сборове за срок от два месеца. Те ще бъдат призовани както в частите на армията, така и в органите на Федералната служба за безопасност", се казва в указа.

  Военните сборове ще се провеждат в срокове, съгласувани с органите на изпълнителната власт. За армията те ще се определят от министерството на отбраната.

  Новината идва на фона на все по-нарастващото напрежение между Москва и Запада заради скандала с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Лондон, САЩ, Германия и други западни страни открито обвиниха Кремъл, че е наредил операцията по убийството на Скрипал с бойното отровно вещество "Новичок".

 • Сряда, 07 Март 2018 09:03
  Светлана Шаренкова: Владимир Путин протегна ръка към Западна Европа

  Изборите преминаха съвсем спокойно и нормално. Аз бях международен наблюдател в Санкт Петербург и обикалях 7-10 секции, като непрекъснато виждах как се покачва избирателната активност и хората чакат на опашки, за да гласуват. Това каза пред камерата на БТВ Светлана Шаренкова, председател на форум "България-Русия". Тя коментира последните президентски избори в Русия, които Владимир Путин спечели убедително. "Твърденията, че изборите в Русия са подправени са абсурдни. Изборите бяха организирани много добре. Предишните години имаше хаос, но бяха предприети промени в законите и на тези президентски избори нямаше никакви проблеми. Във всяка секция имаше 3 камери, които предаваха на живо и всеки можеше да гледа. Всеки кандидат имаше застпници в секциите. На тези избори имаше опозиция в Русия. Алексей Навални беше наясно, че няма да участва в тези избори. Той познава законодателството и знаеше, че като осъждан няма как да участва", категорична беше Шаренкова. "Най-малко Владимир Путин имаше интерес от скандала със Сергей Скрипал. Той обаче изигра мобилизираща роля. Великобритания трябва да докаже твърденията си, а не да хвърля празни обвинения. В Русия има много опозиционни медии и никай няма намерение да ги затваря. Има много опозиционни лидери, на които никой не забранява да говори. Не мога да разбера защо се говори за диктатура, когато хората избират Путин свободно. Аз не видях армия по улиците по време на изборите. Вечерта на изборите видях един много диалогичен Путин. Той протегна ръка на Запада и Великобритания", разкри още Шаренкова.

 • Сряда, 07 Март 2018 09:03
  Румен Радев поздрави Владимир Путин, предложи разгръщане на взаимоотношенията между България и Русия

  Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до руския си колега Владимир Путин по повод победата на провелите се избори за президент на Руската федерация. 

  „Надявам се заедно да работим за разгръщането на съществуващия потенциал на двустранно взаимноизгодно сътрудничество в различни области, в интерес и за благото на нашите два народа“, се казва в писмото на българския държавен глава.

  В поздравителния си адрес до своя руски колега президентът Румен Радев отбелязва и вековната историческа и културна близост между българския и руския народ.

Оставете коментар