Понеделник, 18 Юни 2018
Сряда, 07 Март 2018 09:03

Кольо Колев: Патриарх Кирил ни предупреди да внимаваме какво правим заради глупостите на Росен Плевнелиев

„Не трябва да разглеждаме патрирах Кирил като дипломат или като политик. Той може да каже това, което не може да каже един премиер или посланик. Години наред историята ни се пренаписва. Патриарх Кирил казва директно нещата на своето паство – правят се инсинуации. Въпросът е, че той го артикулира. Неприятното е, че гледаме църквата от гледна точка на България. Тя има много голяма тежест в Русия. Малко или много се създава напрежение не между политиците, а между народите ни и църквата“. Това заяви пред BGonAir социологът Кольо Колев.

"Патриарх Кирил дойде в България, за да каже, че не може да се пренаписва историята, подпечатана с кръв. За Русия този човек е патриарха в църквата, която се ползва с много по-голямо доверие, отколкото нашата. Всичко това, което каза, беше предварително намислено. В същото време не трябва да съществуват русобия или американофобия, защото това е болестно състояние. С Русия имаме много търкания. Единствената държава, която не ни е нападала, е Турция. Дълбокото ми убеждение е, че не трябва да се пренаписва историята. Мога да ви дам чудовищни примери за историческото образование на децата. Посещението на патриарх Кирил беше прекалено публично и не мисля, че е имало скрити политически игри. Беше отправена похвала към църквата ни. Разбира се, имаше политическо послание. Патриархът ни каза: „Внимавайте какво правите“. Спомнете си какви глупости говореше Росен Плевнелиев, когато беше президент - че едва ли не украинците са ни освободили", припомни Кольо Колев.

„Българската православна църква не се управлява като руската – еднолично от патриарха, а съборно и изборно. Тя е нещо като църква. Визитната картичка на руския патриарх е официозна. С тайно мастило на нея обаче пише, че той е твърде обвързан с политиката. Владимир Путин дори беше предложил на Кирил да се премести в Кремъл. Самият патриарх обмисляше да се кандидатира. След един неуспешен преврат президентът Борис Елцин предложи да се деъветизира руският народ. На една среща с представители на КГБ и на патриаршията стана ясно, че всички от патриаршията им са офицери от КГБ. Кирил дойде като главен военен и полицейски свещеник, който изпълнява заповедите на Путин. Поведението на Румен Радев и на всички полици беше толкова сервилно, че трябваше да бъдат ощипани“, коментиора преподавателят в СУ доц. Дилян Николчев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Март 2018 09:03
  "Вашингтон поуст": Тръмп искаше да се види с Путин, но срещата му беше провалена след таен заговор в САЩ

  Американският президент Доналд Тръмп е искал да се срещне с руския си колега Владимир Путин, но неговият екип е провалил умишлено разговорите, съобщава "Вашингтон поуст". Информацията на американското издание е от човек в администрацията в Белия дом, който е участвал в тайния заговор. 

 • Сряда, 07 Март 2018 09:03
  Борисов: Биби Нетаняху може да е до камината на Тръмп и на площада при Путин. Рожденикът ни пази световния мир заедно с руснаците

  На рождения си ден днес Бойко Борисов реши да отиде до Израел. Миналата година избра Турция. Той прескочи до южните ни съседи ден преди това, за да се види с колегата си Бенямин Нетаняху. В Ерусалим се срещна с израелският министър-председател Бенямин Нетаняху.

 • Сряда, 07 Март 2018 09:03
  СКАНДАЛ! Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров определи русофилите за олигофрени!

  Това ли е позицията на партия ГЕРБ?

  Бившият депутат от ГЕРБ и дясна ръка на лидера на ПГ на партията Цветан Цветанов, Антон Тодоров публикува тест, чрез който можело да се установите дали човек е русофил или обикновен олигофрен. Според "шегаджията Тони", който не могат да търпят дори негови партийни колеги, тестът с 15 въпроса можел да даде отговор на сакралната тема, която повече от век мъчи българското общество, пише сайта faktor.bg.

  ТЕСТ

  Русофил ли си?

  1. Руска кола ли имаш/караш?
  2. Говориш и пишеш ли на руски свободно, без грешки?
  3. Децата ти учат ли в Русия?
  4. Държиш ли спестяванията си в рубли, в руска банка?
  5. Ползваш ли руски смартфон?
  6. Ползваш ли руски компютър?
  7. Почиваш ли ежегодно през лятото на Балтийско море, а през зимата в Камчатка?
  8. Ти и семейството предпочитате ли руско облекло, аксесоари, обувки, парфюми, стоки?
  9. При сериозно заболяване в Русия ли ще заминеш на лечение?
  10. Можеш ли да изброиш по петима художници, архитекти, композитори, писатели с техните произведения от дореволюционна Русия ( без справка в Google, защото не е руски)?
  11. Можеш ли да изброиш пет постижения и изобретения на руската наука и нови технологии със световно значение и ежедневно приложение от последните 20 години?
  12. Можеш ли да изброиш 5 световноизвестни руски търговски марки, ползвани в целия свят?
  13. Пишеш ли повече в руския Вконтакте, отколкото в американския Фейсбук?
  14. Имаш ли вещи и предмети у вас, на които пише "Сделано в России" / Мade in Russia?
  15. За последните 10 години повече пъти ли посети Русия отколкото държави от ЕС?

  Отговори:

  Ако гордо твърдиш, че си русофил, но нямаш повече от един отговор "ДА", то ти не си русофил, а просто олигофрен.

  Източник: faktor.bg

Оставете коментар