Сряда, 21 Март 2018
Четвъртък, 08 Март 2018 16:40

Ангелкова пръснала 18 бона само за билети и хотели в САЩ, оплете се дали е ходила служебно, или е искала да види Оскарите

9000 лв. е цената на билет бизнес класа по маршрута София – Вашингтон – Лос Анджелис – Берлин – София на министър Николина Ангелкова, а точно такъв е нейният маршрут през изминалите 2 седмици. Тя обяснява медийно, че е била на частна визита в САЩ, но пресрилийсите на Министерството на туризма наричат пътешествието „работно посещение”. Във всички формулировката за нейната разходка е една и съща „работно посещение”.
Интересно е, че преди да „покори Холивуд”, „да засенчи звездите на червения килим на Оскарите” и т.н., тя е във Вашингтон. Това е оправданието за дългото й отсъствие от родината. И провежда маратон от срещи, но интересното е, че никой от треторазредните служители на САЩ и шефовете на неправителствени организации, които вижда, няма нищо общо с туризма. Принципно, по протокол, министър се среща с министър. Ако няма същия ресор в кабинета на приемащата страна, се осигурява сходен. Иначе срещите стават безпредметни, съобщава "19 минути".

Николина е приета от Пол Браун, представен като „заместник-помощник-държавен секретар”, а всъщност просто заместник-помощник-секретар по ТРАНСПОРТА в Бюрото за икономически и бизнес връзки – оттам е и снимката. Дали това не е свързано с очакваното й назначение на поста министър на транспорта при очакваната оставка на Ивайло Московски? Все едно, със сегашния й ресор, а той е туризъм, срещата няма нищо общо.
Другите рандевута на Ангелкова са във Фондация Карнеги, Съвета за световна политика на Америка, с Пол Макарти – заместник-директор на международния републикански институт, в Националния фонд за демокрация, с Питър Дорън и Река Шемеркени от Центъра за европейски политически анализи и с Андрю Форбс, представен от пресаташетата на Министерството на туризма като „законодателен директор КЪМ Сената”, което е пълен нонсенс, да не говорим, че Ангелкова не е представител на родния парламент, което прави срещата безсмислена.
От скромните офиси, в които е приемана личи, че не съответстват на ранга на министър. Похвално е, че Ангелкова е намерила време в така натоварената си програма и за българската общност, както и за т.нар. Клуб на младите професионалисти. Според източници от българското посолство във Вашингтон и в консулството ни в Калифорния обаче, въпреки присъствието си в САЩ по време на националния празник на стратната, тя не е била забелязана на съответните приеми в нашите мисии, както би се очаквало от български министър.
Ако билетът на Ангелкова не е платен от Министерството на туризма, възможно ли е той да й е подарък от представителя на чужда (комшийска откъм юг) авиокомпания, около когото е забелязана да се навърта напоследък, питат се в туристическите кръгове? Срещу какво евентуално някой би направил подарък на подобна стойност?
По-скандалното е, че министрите в България, както се оказва не спазват приетото от самите тях постановление за командировъчните. Те декларират „фактически разходи” – лимит няма, харчи се на корем от джоба на богатия български данъкоплатец, за когото важат твърде скромни командировънчи ограничения за дневни, пътни и квартирни разходи.
Поне колкото пътя, е излязло и спането на Ангелкова. В повечето хотели 4 и 5 звезди във Вашингтон цената на нощувка е над 500 лв. В Лос Анджелис по време на Оскарите е и нагоре. 5-те звезди стигат до рекордни котировки. Ако Николина обаче е отседнала във Вашингтон в предпочитания от Цветан Цветанов хотел Чърчил, който е сравнително скромен, тя е спала минимум за 300 лева на вечер, ако е избрала най-спартански условия, което за дама от Оскарите е неприемливо - стаите като за министри и звезди са в пъти по-скъпи и минават 1000 лв. на нощ.
Още в понеделник 19’ изпрати своите въпроси към Министерството на туризма във връзка с пътуването на министър Ангелкова отвъд Океана. Вече трети ден отговор няма.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 08 Март 2018 16:40
  Александър Каракачанов за империите и техните пиари

  По БТВ натовският пиар-агент Соломон Паси обяви, че къде-що по света е имало отровен през последните сто години, както в случая с двойния руски агент Скрипал, то зад това стои Москва. Естествено, пропусна да обясни за какъв дявол и е необходимо на Русия да трови агент, който е пуснала да емигрира (в рамките на обмен срещу свои агенти през 2010), което означава, че той вече не представлява каквато и да опасност за нея. Тоест, много по-вероятно е трета страна, а защо не и самите английски или американски служби да са свършили тази работа!

  Нека да припомним, че САЩ и Великобритания не се посвениха откровено да излъжат за наличието на химическо оръжие в Ирак само за да имат претекст да извършат интервенция. Последната хвърли страната в хаос и стана основа за възникването на Ислямска държава. Очевидно, че Русия не може да бъде нападната както Ирак, но пък може да бъде „основание“ САЩ да се намесят по-активно там, където губят позиции - в случая Сирия! И, което е не по-малко важно, време е апатичните европейски съюзници по НАТО да бъдат сръчкани, включително ако може и Турция, която съвсем не слуша напоследък.

  Неслучайно хитроумният и услужлив Паси побърза с предложението Англия да поиска задействането на член 5 от договора на алианса - все едно, че е заплашена от директно руско нападение. Но, Паси е ясен – той си отработва прехраната. Ако му свирнат – пръв ще обяви и война на Русия!
  Накрая, моето отношение за сведение на различни „фили“ и „фоби“. И САЩ, и Русия са империи. Разликата е, че авторитарната империя Русия, която има твърде слаба демократична традиция, не се нуждае от подготовка на общественото мнение. Олигархичната империя САЩ, имаща известна (макар и олигархична!) демократична традиция, се нуждае от облъчване на обществеността, макар и понякога с удивително елементарни аргументи. Но и в двата случая като резултат имаме свинщини, чиято цена плащат преди всичко обикновените хора!

  Александър Каракачанов, фейсбук

 • Четвъртък, 08 Март 2018 16:40
  Война или преговори: разведки и сенатори предупреждават Тръмп

  Нарастващата истерия по темата Иран се създава в голяма степен от Израел и Саудитска Арабия в подкрепа на собствените им стремежи за регионално, политическо и военно надмощие

  Серията от събития с конфронтационна насоченост през последната година и особено през последните месеци, очевидно е накарала не само ядрените физици, 15–те нобелови лауреати, да констатират, че часовникът показва "12 без 2 минути", както символично се отразява опасността от началото на ядрена война. Точно толкова "показваше" часовникът през 1953 г., когато Студената война бе в апогея си, и далеч от 1991 г. когато беше 12,43 часа.

  В рамките само на няколко дни се появиха: призива на Бърни Сандърс и няколко сенатори до държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън за спешен "стратегически диалог" с Русия по договорите за разоръжаване; шансът за среща между лидерите на САЩ и Северна Корея, макар и с малък изглед за конкретен резултат; меморандума на ветераните от разузнавателната общност на САЩ до президента Тръмп за риска от война с Иран, която ще излезе извън рамките на региона Близък Изток; мнението на Михаил Горбачов за "необходим диалог", решението на СС на ООН и призива на американски сенатори за спиране войната в Йемен и позициите на различни международни организации по въпросите на сигурността.

  Няма спор, че речта на президента Путин от 01 март т. г., в която посочи някои нови технологични решения на руско стратегическо въоръжение, оказа решаващо влияние, защото стана ясно, че балансът на силите се променя и е необходима нова система за сигурност или ще има една нова надпревара във въоръжаването, която с голяма вероятност би завършила с гореща война.

  Основанието за бързите реакции на американските сенатори, разузнавачите–ветерани, политици и общественици в различни страни е в очерталите се тревожни тенденции, будещи основателни съмнения за подготовка на война:

  ▪ рязкото увеличаване на разходите за въоръжение през 2018 г.– 1,67 билиона долара и ускореното въоръжаване на страните в конфликтни региони;

  ▪ промените в ядрената стратегия на САЩ и подготовка на европейските страни за използване на ядрено оръжие;

  ▪ решението за изпращане допълнително на още една бригада на САЩ в Европа и военновъздушни сили;

  ▪ увеличаване на американското военноморско присъствие в Черно море;

  ▪ ответните мерки на Русия с разполагане на системите «Искандер М» в Калининград и Крим;

  ▪ задачата за проучване и оценка на инфраструктурните възможности на 5 източно–европейски страни, между които и Беларус, за прехвърляне на сухопътни сили на Изток;

  ▪ увеличаване с цели 2 млрд долара до 6,5 млрд долара през 2019 г. на разходите на САЩ за финансиране Европейска инициатива за сдържане;

  ▪ решението на правителството на САЩ за доставяне на противотанкови ракети за армията на Украйна и закона за реинтеграция на Добас, премахващ ангажиментите по Минските споразумения;

  ▪ идеята за ново малко НАТО с участието на Украйна, Грузия и Молдова;

  ▪ спешно приобщаване на Западните Балкани към ЕС и НАТО като тилов район на пояса от «фронтови държави» по определението на г–жа Нюланд – от Балтийските страни до България;

  ▪ подготовка на мащабни военни учения в Източна Европа, които нямат аналог в историята след края на войната;

  ▪ промяна на военната стратегия в Сирия с цел продължаване на войната, преминаване към пряко военно участие на външни сили и подготовка на нови прокси–групировки за сваляне на режима на Ассад и изтласкване на Иран и Русия;

  ▪ Активни мероприятия като първа фаза на хибридната война: изостряне на медийната реторика, закани на американски генерали, че изцяло ще унищожат Русия, поток от фалшиви новини, инсцениране на атентани като "отравянето" на руски дисидент в Лондон, предизвикване на напрежение в руско–българските отношения и т.н.

  Писмото на сенаторите, призоваващи за спешен стратегически диалог с Русия, има за повод речта на Путин от 01 март т.г. Те обръщат внимание на това, че споменатите от руския президент оръжия не се обхващат от договорите СТАРТ /за съкращаване на стратегическите оръжия/ и ще дестабилизират обстановката, ако бъдат използвани. Според тях, Русия трябва да увеличи прозрачността по отношение своите тактически ядрени оръжия, поради което е необходимо започване на диалог, като удобно забравят за своята гигантска програма за модернизация на ядрения си арсенал. Първата реакция от Москва на председателя на Комисията по международни отношения Константин Косачев твърде прибързано маркира това като "сигнал за положителни промени в американската политика".

  Първо би трябвало обаче да се отговори на въпроса, защо именно сега беше предприета тази стъпка от президента Путин. Възможни са три логични обяснения:

  ▪ Евентуална оценка за пряка заплаха за сигурността на Русия, при което е тактически полезно да се направят достояние на противниковата страна и международната общност новите технологични възможности на страната и да се отправи предупреждение за последствията;

  ▪ Показвайки на САЩ, че тяхната ПВО например вече става безполезна, фактически ги принуждава да се впуснат в огромни финансови разходи за технологично преориентиране и догонване на Русия, което би се отразило твърде негативно при очертаващите се финансови проблеми на САЩ и върху вътрешно–икономическата политиката на Тръмп. Т.е. повтаря се тактиката на САЩ от близкото минало срещу Русия в обратен ред.

  ▪ Да внуши на Европа, че се превръща в бойно поле с всички унищожителни последици за сметка на военна авантюра на задокенския й партньор и ерозира евроатлантическата връзка и да предизвика активиране на противниците на надпреварата във въоръжаването, което вече започва да се случва.

  Най–вероятно, съчетанието от горните три обяснения, реално трябва да доведе до преговори по актуализиране на досегашните договори за разоръжаване, в които Русия смята, че ще има по–силни позиции.

  Ветераните от разузнавателната общност на САЩ се обърнаха с меморандум към президента Тръмп, като го предупредиха за "неизбежните последствия от война срещу Иран", които ще са много по–лоши от тези след войната в Ирак и изразиха опасения че тайните служби и Агенцията за национална сигурност не разкриват цялата истина пред президента. /Впрочем, предупрежденията на тази организация на разузнавачите не бива да се поднценяват, защото досега винаги са внасяли голяма доза реализъм и най–вече– прогнозите им са се сбъдвали./ Те са убедени, че стъпките, предприемани от Израел и дори от Саудитска Арабия и които САЩ без възражение приемат, представляват много по–голям риск отколкото възможна конфронтация със Северна Корея. /Формулировката е от седмица преди новината за евентуална среща между американския и севернокорейския лидер./

  Налице е една значителна антируска реторика в американските медии, която би могла да активира прехода от студена към гореща война с въвличане на въоръжените сили на САЩ в нея.

  Разузнавачите–ветерани, макар и да споделят загрижеността относно намеренията на иранското правителство към съседите им, не вярват, че насоките на развитие на ситуацията в региона, за които в много от случаите вина имат самите САЩ, биха имали голямо влияние върху важни национални интереси на Вашингтон. Иран, който се държи отбранително спрямо заобикалящите го сунитски държави, не представлява някаква ексистенциална заплаха за САЩ.

  Иран е регионална сила с 80 млн население, но във военно, икономическо и политическо отношение е много уязвим. Революционната гвардия е добре въоръжена и обучена, но голяма част от сухопътните й сили са съставени от милиции. Военновъздушните сили са само блед спомен от онова, което бяха по времето на шаха и са доста под нивото на противниците си от Залива и особено от Израел. Военноморските сили могат да оперират само в крайбрежни води, защото са съставени от по–малки кораби, предназначени за бреговна отбрана. Привидната заплаха от Иран е силно ограничена от неспособността да разшири своята сфера на действие върху морското и въздушното пространство на съседните страни.

  Загрижеността, че може да се появи "шиитски мост", "дъга" или "полумесец" също е преувеличена, защото се игнорира реалността, че Ирак, Сирия и Ливан имат силна национална идентичност и смесено религиозно население. Вярно, че отчасти са повлияни от Иран, но не са марионетни държави. Има и етническо разделение– арабско и персийско. Преобладаващо шиитски Ирак няма как да играе по свирката на Иран особено във важни сфери като отношенията между Багдад и Вашингтони и не би се оставил да бъде въвлечен в конфликт между Техеран, Израел и Саудитска Арабия като ирански съюзник или прокси–изпълнител.

  Разузнавачите–ветерани смятат, че сегашното споразумение по иранската ядрена програма, дори и да не е перфектно, е най–добрият отговор на проблема за евентуално разширяване на иранските амбиции. След 9 години, когато изтича срокът му, Иран ще остане със своите ограничени способности за действие в тази сфера.

  Нарастващата истерия по темата Иран, според разузнавачите, се създава в голяма степен от Израел и Саудитска Арабия в подкрепа на собствените им стремежи за регионално, политическо и военно надмощие. Никакви жизнено важни интереси на САЩ не са поставени под риск и е крайно време да се направи крачка назад. "Да се изправим срещу една предполагаема иранска заплаха, която е минимална, би означавало да се разпали война, би увеличило нестабилността и вероятно би довело да срив на досегашния политически ред в целия Близък Изток.Това ще струва скъпо на САЩ", отбелязват авторите на меморандума.

  Иран не стои добре във военно отношение, но неговата способност да се отбранява срещу американските военновъздушни и военноморски сили е значителна.

  Освен това, Техеран може отново да бъде тласнат към мобилизиране на терористични ресурси в целия регион, което ще постави в опасност военни и дипломати на САЩ, приссътващи там, както и американски туристи и бизнесмени. Терористичните заплахи лесно могат да преминат от Близкия Изток към Европа и САЩ, а разходите за голям нов конфликт и последствията от него биха могли да доведат буквално до финансов крах. Друг важен момент е, че една война с Иран вероятно не би могла да бъде ограничена региона.

  Обобщавайки всичко това, американските разузнавачи–ветерани подчертават, че съдейки по фактите и недоразуменията вътре и извън американската администрация, оставила се да бъде въвлечена от Израел и Саудитска Арабия в една враждебна политика, един такъв конфликт за съжаление става все по–вероятен. «Подобна картина преди 15 години се очертаваше и с Ирак и това трябва да ни служи като предупреждение», казват разузнавачите.

  Меморандумът е подписан от бивш директор в Агенцията за национална сигурност на САЩ, директор "Анализи и прогнози", сенатори, старши анализатори от ЦРУ, експерти по Близкия Изток, експерти по антитероризъм, офицери от ВВС, офицери от мисии в Афганистан и Ирак, дипломати и др.

  Източник: Симеон Николов, Epicenter.bg

 • Четвъртък, 08 Март 2018 16:40
  Жалбата на Цветан Василев по закона "Магнитски" вече се разглежда от Държавния департамент на САЩ

  През август м.г. пребиваващият в Белград Цветан Василев потърси закрила по глобалния закон "Магнитски", ангажирайки по казуса световно известната юридическа компания JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец.

  Жалбата на банкера в изгнание Цветан Василев срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров по американския закон "Магнитски" вече се разглежда от Държавния департамент, обяви дъщерята на собственика на сриналата се КТБ Радосвета Василева в профила си в Туитър в сряда.

  "По последна информация на JWI, жалбата на Цветан Василев по закона "Магнитски" се разглежда в момента от Държавния департамент", написа тя в социалната мрежа, уточнявайки единствено, че "може да има резултати по-скоро, отколкото очакваме".

  През август м.г. пребиваващият в Белград Цветан Василев потърси закрила по глобалния закон "Магнитски", ангажирайки по казуса световно известната юридическа компания JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец.

  Целта на банкера беше американските му представители да подготвят документи, с които да убедят Вашингтон, че клиентът им несправедливо е подложен на наказателна репресия в България и да наложат санкции на Пеевски и Цацаров. Както е известно, Василев задочно е подсъдим като лидер на престъпна група за източването на КТБ и миналата седмица получи обвинителния акт по делото от сръбските власти. Това даде възможност делото да тръгне по същество в специализирания съд.

  Междувременно медийният магнат и депутат от ДПС нае американската кантора "Morgan Lewis Consulting", за да го защитава във връзка със сигнала на бившия му бизнес партньор. С казуса се заеха адвокатите Крис Кокс и Нейтан Хохман. Първият е бивш съветник на американския президент Роналд Рейгън, в продължение на 17 години е бил конгресмен от Републиканската партия, както и председател на Комисията по ценни книжа и фондови борси. Нейтан Хохман е бил федерален прокурор и помощник генерален адвокат към Министерството на правосъдието на САЩ, където е оглавявал и отдела за борба с данъчните измами и има голям опит в разследването и обвиняването на лица, извършили банкови измами, пране на пари и други финансови престъпления.

  Първоначалният Закон "Магнитски" бе утвърден през 2012 г. и бе насочен само срещу руски нарушители на човешките права. В резултат редица московски висши чиновници попаднаха в американски черен списък. Законът за глобалното действие дава правомощия да се забрани издаването на визи и да бъдат блокирани финансови активи на територията на САЩ на чиновници от целия свят, които са уличени в нарушаване на правата на човека, извършване или връзка със "значителни" корупционни действия.

  Миналата година администрацията на американския президент Доналд Тръмп приведе в действие нови санкции по закона "Магнитски" срещу клептократи и нарушители на човешките права по целия свят. Белият дом предостави правомощия на Държавния департамент и Министерството на финансите на САЩ за налагане на допълнителни санкции в съответствие със закона.

Оставете коментар