Петък, 20 Юли 2018
Понеделник, 19 Март 2018 09:58

Андрей Райчев: Продължаваме да пилеем отношенията си с Русия, за да се харесаме на Запада

Антоний Гълъбов: Най-голямата заплаха за Кремъл е Китай.

„Западът много помогна за победата на Путин. Чувството на застрашеност на руснака бе потвърдено. Пред последните векове Западът четири пъти напада Русия и винаги през Полша. Путин съзнателно използва това.” Това заяви в „Денят започва” по БНТ социологът Андрей Райчев в коментар за вчерашните президентски избори в Русия и победата с над 70% на Путин.

„През следващите години Путин има задачата да намери наследник и да смени поколенията. Това изисква подобрение на външната обстановка. Като гледам отстрани Путин, ще скача през поколение при намирането на наследник. Той вече няма нужда от изостряне на обстановката. Част от тези 73% са именно историята със Скрипал. Тереза Мей е човек, който беше против Брекзит. Сега трябва да преговаря за Брекзит. Тя е пред падане, на англичаните им трябва плашеща мечка и я намериха по най-лесния начин. Абсолютно съм сигурен, че това е измишльотина. На Запада им трябва Русия като плашеща мечка. На загубилите либерали в Америка – също”, смята Андрей Райчев.

Според доц. Антоний Гълъбов „доктрината Путин вчера получи формалната си подкрепа. След тази подкрепа не очаквам промяна, а повече от същото. Става дума за милитаристична външна политика”.
„Вчерашният ден е начало, от който ще започнем да се освобождаваме от илюзии. Напрежението ще продължи. Това, което реално застрашава Русия, е Китай”, смята доц. Гълъбов.

За отношенията с България и евентуалната визита на Путин в България Андрей Райчев каза: „България освен интереси има наследство, което пилее по безобразен начин. Тук никога не сме страдали от Русия. Нашите политици много обичат да се харесват на Запада. България и Русия са вековни приятели и не трябва да се пилее. Съюзът Турция-Русия е много съмнителна работа.”

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 19 Март 2018 09:58
  Андрей Райчев посочи трите възможности за очертаващите се предсрочни избори

  Социологът Андрей Райчев е категоричен, че на фона на политическия хаос, който цари няма как да се разминем без предсрочни избори. Според него има три варианта за тяхното провеждане - през есента или по време на предстоящото гласуване за евродепутати и за кметове догодина.

 • Понеделник, 19 Март 2018 09:58
  Тръмп се объркал, имало намеса на Русия на изборите в САЩ

  В опит да се защити от вълната от критики заради публичните си изяви по време на срещата с Владимир Путин президентът на Съединените щати Доналд Тръмп каза днес, че се е изразил погрешно на съвместна пресконференция в Хелзинки, предаде Ройтерс.

  Вчера той каза, че не вижда защо Русия би се намесвала в изборите в САЩ през 2016 г. Днес обаче пред репортери в Белия дом, той заяви, че е имал предвид обратното – че не вижда защо да не е била тя.

  „Казах думите „би била” вместо „не би била”, каза Тръмп пред репортери в Белия дом повече от 24 часа след проявата му редом с Путин. „Изречението трябваше да е: „Не виждам причина, поради която не би била Русия”, допълни той.

  Пред репортерите в Белия дом днес президентът заяви, че напълно вярва и подкрепя разузнавателните служби на САЩ и приема техните заключения за руската намеса. После той отбеляза, че руските действия не са повлияли на резултатите от вота и се зарече, че неговата администрация ще работи усилено, за да осигури защитата на частичните избори за Конгрес през ноември тази година.

 • Понеделник, 19 Март 2018 09:58
  Михаил Константинов пред BIG5: Докато не се смени начинът за избор на ръководство в ЕС, ще виждаме пияния Юнкер и деградиращата Европа

  Надявам се бившите социалистически държави да спасят ЕС от собствената му глупост. Потъването идва от там, че администрацията в Брюксел не носи отговорност пред никого. Ако премиер на някоя страна се появи в подобно състояние като Юнкер, ще бъде разкъсан от народа си. Доналд Тръмп беше прав със забележките си към Европа, която иска безплатно да им се охраняват границите. От срещата му с Путин няма да се реши нищо съществено. Американският президент е от хората, които днес говорят едно, а утре - друго. 

Оставете коментар