Вторник, 25 Септември 2018
Вторник, 20 Март 2018 18:06

Фирми обвиниха БДЖ в нагласени поръчки за 4 млн. лв.

Русенската фирма за ремонт на локомотиви "Експрес Сервиз" обвини ръководството на БДЖ в нарушения при обявяването на обществена поръчка за 4 млн. лв., която облагодетелства конкретна компания. Според ръководителите на "Експрес Сервиз", изискванията в поръчката са написани в полза на дружеството "ЖП Тракция", което използва държавното локомотивно депо в София, и изключва конкурентите от възможност да бъдат допуснати до процедурата.

Причината е в заложеното изискване на БДЖ ремонтираните машини да се приемат и предават в София. Крайният срок за извършване на технологичния преглед е 8 работни часа, което е абсолютният технически минимум. От него не могат да се приспадат периодите на евентуално транспортиране на локомотивите от друго населено място до София.

"Това и съизпълнителската роля на БДЖ, подсказват че на практика, а и на теория, локомотивите не могат да се ремонтират на място различно от Локомотивно депо София. Няма как локомотив да отпътува от София, да стигне до Русе, да бъде ремонтиран и да се върне в София за 8 часа", казва Анастас Колев от русенското дружество.

Директорът на дружеството "БДЖ Кончар" Гинчо Павлов допълни критиките към ръководството на държавните железници, като обяви, че е лишен от сертификат за поддръжката на локомотивите, въпреки че технологията им е интелектуална собственост на неговата компания.

Във вторник БДЖ и Министерството на транспорта дадоха съвместна пресконференция, на която отхвърлиха обвиненията на двете предприятия и ги обвиниха в умишлен медиен натиск.

"Не може през медиите да се печелят обществени поръчки или процедури в БДЖ. На БДЖ му трябва компания, която да му даде най-добри условия като качество и бързина на изпълнение на услугата. Могат да участват компании от целия ЕС. Въпросът е кой е по-конкурентоспособен и кой ще даде най-добра цена и качество. Не можем да играем мач извън терена, на който е публиката. Има си процедура и в нейните рамки могат да се решат всички спорове", каза зам.-министърът на транспорта Велик Занчев.

Според него "частни компании, които се борят за работа на ЖП пазара, се опитват да излязат напред през медиен натиск".

Управителят на "БДЖ Пътнически превози" Пламен Пешаров обяви, че едно от дружествата, които се оплакват от недопускане до обществената поръчка, дължи 3 милиона лева на държавните железници.

"БДЖ-Кончар" иска да му се възлагат директни поръчки. Досега не е платил никога вода, ток, наем. Има споразумение за плащане на тези неща и въпреки това няма платена една стотинка. Около 3 млн. лв. е към днешна дата задължението на „БДЖ-Кончар" към „Пътнически превози", каза Пешаров.

Спорната обществена поръчка все още не е приключила, но вече е обект на проверка по настояване на министъра на транспорта Ивайло Московски. Звеното за вътрешен одит в Министерството на транспорта ще провери 3 години назад как са правени ремонтите в БДЖ.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 20 Март 2018 18:06
  Бившият транспортен министър Антони Славински пред BIG5: Ако планът на кабинета с концесията на летището бъде изпълнен, ЕК ще ни санкционира

  Идеята парите от концесията за летището да отидат в БДЖ е добра. Думата кроссубсидиране не е сред любимите на чиновниците в Брюксел, които веднага ще ни наложат санкции, ако се извърши подобен "транш". Т.е., ние нямаме предварителни договорки с Европейската комисия, но вече е решено, че средствата от концесията ще отидат в "железниците", категоричен е бившият транспортен министър Антони Славински.

 • Вторник, 20 Март 2018 18:06
  Запор в БДЖ, бездънната каца на железниците и Московски пак искат пари от Горанов

  Ако не се промени нещо в БДЖ или Ивайло Московски най-накрая не подаде оставка, по-добре да закрият БДЖ. Държавата не е длъжна през няколко месеца да плаща задълженията на железниците заради липса на реформа. 

  Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на „БДЖ Холдинг”, са запорирали сметките на „БДЖ - Пътнически превози”. Причината е, че дъщерната компания е солидарен длъжник с холдинга. Запорът е заради иск за 40 милиона лева, коментира пред БНТ Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той е частичен, уточни Занчев. „103 милиона е целият дълг, който се дължи по втора облигационна емисия. Тази втора облигационна емисия е емитирана 2007 година. Ние сме изплатили част от нея и към момента БДЖ Холдинг дължи 103 милиона главници”, обясни зам. - министърът.

  Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се извършва, обявиха от БДЖ. Двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд за 40 млн. лв. от главница по заема срещу „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и след решение на СГС искът е одобрен частично в размер на 20 млн. лв. в полза на облигационерите, вследствие на което са запорирани сметки на дружеството.

  Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лв. е взет през 2007 г. за рефинансиране на стари задължения към различни институции и за извършване на текущи ремонти на товарни вагони, като реално не е бил наложителен за извършването на дейността на дружеството. До момента остатъкът на задълженията по заема е в размер на 103 млн. лв.

  Според ръководството на компанията облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план.

  Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от Европейската комисия. Очаква се решението на финансовия министър Владислав Горанов. 

  Финансистът е поставен в нелепа ситуация да отпуска пари за грешките, които правят колегите му. 

 • Вторник, 20 Март 2018 18:06
  Вечно фалиралите БДЖ въвеждат аристократични мерки за борба с кризата, шкартират пътниците с предварителни резервации по празниците

  Закъсалите Български държавни железници (БДЖ) въвеждат "празнични" ограничения за билетите, за да се справят с проблема с претъпканите влакове през празничните дни. Пътуването с влак тогава ще става само срещу предварително запазено място. Това обяви пред бТВ Владимир Владимиров, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ", в отговор на оплакванията на пътници от препълнени вагони по Великден. Те са преживели кошмарно пътуване, като са прекарали часове наред прави в коридорите на вагоните.

Оставете коментар