Събота, 21 Април 2018
Вторник, 20 Март 2018 18:06

Фирми обвиниха БДЖ в нагласени поръчки за 4 млн. лв.

Русенската фирма за ремонт на локомотиви "Експрес Сервиз" обвини ръководството на БДЖ в нарушения при обявяването на обществена поръчка за 4 млн. лв., която облагодетелства конкретна компания. Според ръководителите на "Експрес Сервиз", изискванията в поръчката са написани в полза на дружеството "ЖП Тракция", което използва държавното локомотивно депо в София, и изключва конкурентите от възможност да бъдат допуснати до процедурата.

Причината е в заложеното изискване на БДЖ ремонтираните машини да се приемат и предават в София. Крайният срок за извършване на технологичния преглед е 8 работни часа, което е абсолютният технически минимум. От него не могат да се приспадат периодите на евентуално транспортиране на локомотивите от друго населено място до София.

"Това и съизпълнителската роля на БДЖ, подсказват че на практика, а и на теория, локомотивите не могат да се ремонтират на място различно от Локомотивно депо София. Няма как локомотив да отпътува от София, да стигне до Русе, да бъде ремонтиран и да се върне в София за 8 часа", казва Анастас Колев от русенското дружество.

Директорът на дружеството "БДЖ Кончар" Гинчо Павлов допълни критиките към ръководството на държавните железници, като обяви, че е лишен от сертификат за поддръжката на локомотивите, въпреки че технологията им е интелектуална собственост на неговата компания.

Във вторник БДЖ и Министерството на транспорта дадоха съвместна пресконференция, на която отхвърлиха обвиненията на двете предприятия и ги обвиниха в умишлен медиен натиск.

"Не може през медиите да се печелят обществени поръчки или процедури в БДЖ. На БДЖ му трябва компания, която да му даде най-добри условия като качество и бързина на изпълнение на услугата. Могат да участват компании от целия ЕС. Въпросът е кой е по-конкурентоспособен и кой ще даде най-добра цена и качество. Не можем да играем мач извън терена, на който е публиката. Има си процедура и в нейните рамки могат да се решат всички спорове", каза зам.-министърът на транспорта Велик Занчев.

Според него "частни компании, които се борят за работа на ЖП пазара, се опитват да излязат напред през медиен натиск".

Управителят на "БДЖ Пътнически превози" Пламен Пешаров обяви, че едно от дружествата, които се оплакват от недопускане до обществената поръчка, дължи 3 милиона лева на държавните железници.

"БДЖ-Кончар" иска да му се възлагат директни поръчки. Досега не е платил никога вода, ток, наем. Има споразумение за плащане на тези неща и въпреки това няма платена една стотинка. Около 3 млн. лв. е към днешна дата задължението на „БДЖ-Кончар" към „Пътнически превози", каза Пешаров.

Спорната обществена поръчка все още не е приключила, но вече е обект на проверка по настояване на министъра на транспорта Ивайло Московски. Звеното за вътрешен одит в Министерството на транспорта ще провери 3 години назад как са правени ремонтите в БДЖ.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 20 Март 2018 18:06
  Вечно фалиралите БДЖ въвеждат аристократични мерки за борба с кризата, шкартират пътниците с предварителни резервации по празниците

  Закъсалите Български държавни железници (БДЖ) въвеждат "празнични" ограничения за билетите, за да се справят с проблема с претъпканите влакове през празничните дни. Пътуването с влак тогава ще става само срещу предварително запазено място. Това обяви пред бТВ Владимир Владимиров, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ", в отговор на оплакванията на пътници от препълнени вагони по Великден. Те са преживели кошмарно пътуване, като са прекарали часове наред прави в коридорите на вагоните.

 • Вторник, 20 Март 2018 18:06
  Иво Прокопиев участва и контролира „зелени“ проекти за 11, 7 млн. лв.

  Бизнесменът и издател броил врабчета, снимал орли, лобирал за промяна на екологични закони

  Фондация „Капитал“ и Икономедиа АД са сред бенефициентите на държавни и европейски средства по Оперативна програма „Околна среда“. Контролираната от Иво Прокопиев неправителствена организация и медиите му са спечелили 100 000 лв. по проекти за броене на врабчета, синигери, скорци и заснемане на диви кози, съобщава вестник "Труд".

  Медиите на Икономедиа АД са участвали в поне още два свързани проекта – за опазване на кресливия орел в България на стойност 3.5 млн. лв. и за свързване на земеделието с опазване на природата на стойност 8 млн. лв. Оказването на медийно и гражданско влияние и натиск за промяна на българското законодателство е част и от двата големи проекта.

  Проект: „Птиците за хората и хората за птиците: с добра воля за активно опазване на природата“

  Първият проект е спечелен от Сдружение „Българско дружество за защита на птиците“ с партньор Фондация „Капитал“ и е на стойност 51 997 лв. Направена е оценка за състоянието на широкоразпространени птици в България, като доброволци са ги броили на 188 места в цялата държава. Броенето на птици е показало намаление при домашното врабче (-31%), щиглецът (-52%) и скорецът (-41%) и увеличение при белогушото коприварче (+226%), големият синигер (+49%) и южният славей (+34%). По проекта е организиран и фото конкурс за снимка на птица, като победителят е спечелил уикенд в Маджарово. С пари от проекта е създаден и модул в нашумелия сайт за броене на врабчета www.smartbirds.org.

  Проект: „Опазване на ключови горски хабитати на малкия креслив орел в България“

  Интересно е, че останалите модули на сайта са финансирани по далеч по-мащабния проект „Опазване на ключови горски хабитати на малкия креслив орел в България“. Той е на стойност 3.5 милиона лева, като бенефициент е Изпълнителна агенция по горите, но партньор е отново Българско дружество за защита на птиците. Целта на проекта е да се изработи стратегия за преброяване и опазване на кресливия орел, както и да се запознае обществото с живота на грабливата птица. Макар медиите на Прокопиев да не са посочени за официален партньор, справка в тях показва поне три (платени) публикации по проекта.

  Проект: „Устойчиво биоразнообразие“

  Фондация „Капитал“ е директен бенефициент по проекта „Устойчиво биоразнообразие“, като този път Българско дружество за защита на птиците и Икономедиа АД са партньори. Проектът е на стойност 52 828 лв.

  Целта на проекта е да се повиши нивото на информираност и ангажираност на обществото с проблемите, свързани с устойчивото развитие и биоразнообразието, като основната насока са младите хора. В едно от изданията на Икомомедиа АД – „Дневник“, е създадена специална рубрика, която да информира, анализира и провокира в посока утвърждаване принципите на устойчивото развитие, включително на законодателството в практиката, направено е специално издание, популяризиращо Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, обучени са доброволци и е проведен фотоконкурс.

  Проект: „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“

  По подобна схема се развива участието на Фондация „Капитал“ и Икономедиа АД в проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество с 8 млн. лв. НПО-то и медийната група на Прокопиев обслужват медийно проекта, изпълняван от мрежата неправителствени организации от „За да остане природа в България“ – Българска фондация „ Биоразнообразиe“, Сдружение „Българско дружество за защита на птиците“, „WWF – Дунавско-карпатска програма“ и „Асоциация на парковете в България“.

  Аналогично на проекта за кресливия орел, тук швейцарската организация също изисква от изпълнителите да окажат натиск за промяна на българското екозаконодателство и да активизират гражданското общество в тази посока.

  „Америка за България“ продължава щедро да го финансира

  Иво Прокопиев не разчита само на парите от въпросните „зелени“ проекти. В началото на месеца неговата „Икономедиа“ АД се похвали, че ще получи поредния транш от Фондация „Америка за България“. Става въпрос за 1.5 милиона лева, които ще бъдат дадени на изданията на групата на три вноски до 2020 година.

  В същото време Прокопиев продължава да има сериозно проблеми с правосъдието – в момента той е подсъдим заедно с двама бивши министри, Трайчо Трайков и Симеон Дянков, заради причинени финансови загуби за държавата при приватизацията на 33% от електроразпределитеното дружество ЕВН.

 • Вторник, 20 Март 2018 18:06
  Фирми за касови апарати във война за 60 млн. лв. след решение на НАП

  Три от най-големите фирми за касови апарати "Датекс", "ЗИТ" и "Дейзи" буквално си обявиха война, след като от НАП рапоредиха над 400 000 стари машини в търговските обекти да бъдат подменени. Поръчката е на стойност 60 млн. лв. за 6 месеца, а компаниите се състезават до дупка кой ще спечели от апетитната поръчка.

  Войната е толкова е жестока, че се изполват всички официални и неофициални, регламентирани и нерегламентирани способи за пазарен дял. Според мнозина фирмите вече са задействали политическите си лобита и се борят на живот и смърт. В страни като Сърбия, Украйна и Молдова "Датекс" държи между 40% и 50% от пазара, а в Румъния достига до 70%. Крайната сметка ще плати бизнесът. 

  След промените ще трябва да се изплаща директно информация в НАП за всяка касова бележка. На тях трябва да има код, чрез който ще можем да проверяваме дали касовата бележка е фалшива. Целта на промяната била всяка машина да може да изпраша информацията директно в НАП, а на всяка касова бележка да има код, чрез който в реално време всеки може да провери. Оказва се обаче, че няма нито един касов апарат, който в реално време да изпраща всяка една касова бележка или да печата QR код на съответната бележка. Дори и най-скъпите просто не са програмирани. Очевидно става въпрос отново за поредната обществена поръчка, за която са подготвени само определени фирми, близки до поръчителите на иновацията.

  Не става обаче ясно как от НАП ще се преборят с търговците, които не издават касови бележки. Съвестните търговци са категорични, че мерките на агенцията са безсмислени и имат други цели, тъй като новата мярка няма да спре колегите им, които не издават касови бележки, а само ще се приберат пари от тях.

Оставете коментар