Сряда, 19 Декември 2018
Вторник, 20 Март 2018 18:06

Фирми обвиниха БДЖ в нагласени поръчки за 4 млн. лв.

Русенската фирма за ремонт на локомотиви "Експрес Сервиз" обвини ръководството на БДЖ в нарушения при обявяването на обществена поръчка за 4 млн. лв., която облагодетелства конкретна компания. Според ръководителите на "Експрес Сервиз", изискванията в поръчката са написани в полза на дружеството "ЖП Тракция", което използва държавното локомотивно депо в София, и изключва конкурентите от възможност да бъдат допуснати до процедурата.

Причината е в заложеното изискване на БДЖ ремонтираните машини да се приемат и предават в София. Крайният срок за извършване на технологичния преглед е 8 работни часа, което е абсолютният технически минимум. От него не могат да се приспадат периодите на евентуално транспортиране на локомотивите от друго населено място до София.

"Това и съизпълнителската роля на БДЖ, подсказват че на практика, а и на теория, локомотивите не могат да се ремонтират на място различно от Локомотивно депо София. Няма как локомотив да отпътува от София, да стигне до Русе, да бъде ремонтиран и да се върне в София за 8 часа", казва Анастас Колев от русенското дружество.

Директорът на дружеството "БДЖ Кончар" Гинчо Павлов допълни критиките към ръководството на държавните железници, като обяви, че е лишен от сертификат за поддръжката на локомотивите, въпреки че технологията им е интелектуална собственост на неговата компания.

Във вторник БДЖ и Министерството на транспорта дадоха съвместна пресконференция, на която отхвърлиха обвиненията на двете предприятия и ги обвиниха в умишлен медиен натиск.

"Не може през медиите да се печелят обществени поръчки или процедури в БДЖ. На БДЖ му трябва компания, която да му даде най-добри условия като качество и бързина на изпълнение на услугата. Могат да участват компании от целия ЕС. Въпросът е кой е по-конкурентоспособен и кой ще даде най-добра цена и качество. Не можем да играем мач извън терена, на който е публиката. Има си процедура и в нейните рамки могат да се решат всички спорове", каза зам.-министърът на транспорта Велик Занчев.

Според него "частни компании, които се борят за работа на ЖП пазара, се опитват да излязат напред през медиен натиск".

Управителят на "БДЖ Пътнически превози" Пламен Пешаров обяви, че едно от дружествата, които се оплакват от недопускане до обществената поръчка, дължи 3 милиона лева на държавните железници.

"БДЖ-Кончар" иска да му се възлагат директни поръчки. Досега не е платил никога вода, ток, наем. Има споразумение за плащане на тези неща и въпреки това няма платена една стотинка. Около 3 млн. лв. е към днешна дата задължението на „БДЖ-Кончар" към „Пътнически превози", каза Пешаров.

Спорната обществена поръчка все още не е приключила, но вече е обект на проверка по настояване на министъра на транспорта Ивайло Московски. Звеното за вътрешен одит в Министерството на транспорта ще провери 3 години назад как са правени ремонтите в БДЖ.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 20 Март 2018 18:06
  Владимиров още вижда БДЖ в розово: Холдингът не е в криза, имало известна криза в „Пътнически превози”

  Никакъв документ не е излизал от мен и да отива в каквато и да била служба, твърди бившият шеф на БДЖ

 • Вторник, 20 Март 2018 18:06
  Кой, кога и защо ликвидира транспортната полиция?

  След убийството във влака от Истанбул за София и след станалото ежедневие на гратисчии и в без друго тънещите в разруха БДЖ, от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт задават няколко въпроса във фейсбук страницата си:

  "Очакваме един журналист да попита най-после правилните въпроси, правилните хора, а именно – министъра на транспорта:

  1. Кой, кога и защо ликвидира транспортната полиция и кога не жандармерията, а специализирани части ще охраняват железопътната инфраструктура и подвижен състав?

  2. Защо БДЖ трябва да наема частни охранителни фирми да пазят влаковете в депата, след като това е държавно имущество и трябва да се охранява от полицията?

  3. Защо в цяла Европа има жп полиция и железничарите са с полицейски функции, включително на територия на влака и инфраструктурата могат да задържат хора и да използват определени видове оръжие срещу нарушители?"

  А от БДЖ заявяват, че няма как да има охрана за всеки влак и призовават пътниците да звънят на 112, когато станат свидетели на конфликт.  

  BIG5 напомня, че закриването на отдел "Транспортна полиция" стана през лятото на 2014 г. - след промените в Закона за МВР по т. нар. модел "Йовчев- Бисеров", когато специализираното звено се вля в "Охранителна полиция" и оттогава влаковете пътуват без дежурни полицаи във вагоните. 

  Транспортната полиция е създадена с Указ 68 от 16 декември 1889 г. на княз Фердинанд, с който е бил приет Закон за полицията на железните пътища в България, и винаги е съществувала до 2014 г.

  Бившият транспортен министър Ивайло Московски неведнъж се е изказвал в подкрепа на идеята за връщането на транспортна полиция като звено или под друга форма. Това би намалило кражбите в железопътната инфраструктура, които в някои случаи могат да бъдат определяни и като посегателство върху националната сигурност. МВР-шефове пък обещаваха също дебат по темата. Несъстоял се.

  В Европа са създадени полицейски служби, отговарящи за сигурността на железопътния транспорт RAILPOL, в която влизат организациите, отговорни за контрола на железниците в държавите членки на ЕС. Когато България стана член на ЕС през 2007 г., несъществуващата вече"Транспортна полиция" стана пълноправен член на организацията.

 • Вторник, 20 Март 2018 18:06
  Трима остават в болница след инцидента с влака край Симитли

  През целия ден ще продължи операцията по изтегляне на дерайлиралия снощи пътнически влак от Петрич за София в района на Кресненското дефиле. 8 души пострадаха при сблъсъка на локомотива с паднали на релсите скални отломки, сред тях и машиниста.

  Трима от тях продължават да бъдат в болница - началник влака, помощник-машиниста и един пътник. Останалите са освободени, съобщи областният управител на града Бисер Михайлов..

  Помощник-машинистът има комоцио, началник-влака има разкъсна рана и е в "Ортопедия" в благоевградската болница. Един от пътниците е с контузна рана на главата. Хората са добре, нямат особено тежки наранявания, уточни Михайлов.

  Общо 55 души бяха евакуирани от влака и превозени с автобуси, след като огромна скала падна на релсите пред влака Петрич-Благоевград снощи към 18.55 часа. Мястото обаче се оказа дълбоко в Кресненското дефиле и за спешните екипи и пожарните се оказа проблем да стигнат до него бързо. Областният управител Бисер Михайлов активира кризисния щаб при бедствие.

  Заради инцидента движението на влаковете по направлението Петрич-Благоевград е преустановено. Създадена е организация за превоз с автобуси на пътниците за следващите влакове по трасето.

  До 2.00 ч. през нощта екипите на НКЖИ са работили по отстраняването на подвижния състав от линията.

  "Разкачен е контактният проводник, направена е мобилизация на тежка пътна механизация, която пътува от цялата страна - двупътна", съобщи на брифинг директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски и допълни, че самият участък е труднодостъпен и е трябвало да бъде организирана специализирана механизация.

  Днес от БДЖ ще направят проверка на целия скален откос, който е над линията - дали има опасност от свличания и срутвания, след това ще се допуснат хората да разчистват и да се вдигне локомотивът. Огромната скала ще бъде раздробена на дребни късове и ще бъде изведена от участъка, уточни инж. Папукчийски.

  Той не се ангажира с отговор кога ще бъде пуснато движението по трасето.

  "На този етап докато не се разчисти и провери какво е състоянието на скалния къс, който е отгоре, не мога да се ангажирам. Категорично не може да се справим днес. Материалът, който е паднал като скален къс е над 100 кубика, единият камък около 30 кубика, говорим за 50 тона скален къс, който трябва да бъде раздробен и да бъде изведен от участъка", допълни инж. Папукчийски.

  Очаква се най-рано след 48 часа да бъде възстановено движението по линията Петрич - Благоевград. Пострадалите пътници ще получат компенсации в зависимост от нараняванията.

Оставете коментар