Вторник, 23 Април 2019
Сряда, 21 Март 2018 16:26

Евгений Бакърджиев пред BIG5: Мавзолеят е тема, която не заслужава коментар!

Бившият вицепремиер бяга като дявол от тамян от мавзолея, който събори с Танталови мъки по времето на Костовото правителство.

Подземията под пространството на бившия мавзолей на Георги Димитров се превръщат в галерия за съвременно изкуство. Това обяви днес заместник-кметът на столична община доц. д-р Тодор Чобанов, след като бункерът бе отворен за тематична обиколка на журналисти. Репортер на BIG5 потърси за коментар бившия вицепремиер от кабинета на Иван Костов Евгений Бакърджиев, който срути мавзолея на Георги Димитров. Той обаче направи забележка, че отново го търсим за тема, която не си заслужавало да коментира и обвини репортера ни в липса на възпитание. "Обадете ми се, да се уговорим за тема, за която мога да говоря", беше лаконичен Бакърджиев. Въпросът ни беше съвсем простичък - дали одобрява възстановяването на катакомбите под Мавзолея, който разруши. 

Точно преди месец BIG5 потърси Бъки Бомбата, както шеговито го наричаха от опозицията през 90-те години заради трудното събаряне на мавзолея, за да коментира, дали участва в екипа на новия проект на Слави Трифонов. Тогава той нито потвърди, нито отрече информацията и отново отказа да коментира темата.

Разрушаването на мавзолея започна на 21-и август 1999 г., командвано лично от Евгений Бакърджиев – вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в правителството на ОДС на Иван Костов. Първият взрив е извършен в 14:37 часа. По-късно са извършени още три големи взрива, след което разрушаването продължава с машини. Последните отломки са извозени в късния следобед на 27 август 1999 г.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 21 Март 2018 16:26
  Евгений Бакърджиев готви нов бизнес в хотела си? (Снимки)

  Бившият вицепремиер в кабинета на Иван Костов - Евгений Бакърджиев, събра свои приятели в хотел "Хемус", където е и съсобственик. Тримата седнаха в бара на една от емблематичните столични сгради, вероятно за да обсъдят свои общи бизнес планове. 

  Не е изключено обаче да става дума за нов политически проект. Както BIG5 писа, Бакърджиев е спряган за човек в бъдещата формация на шоумена Слави Трифонов, който все още с екипа си решава дали ще прави партия през май, или движение.

  Бъки Бомбата, както стана извествен с историческото събаряне на Мавзолея, нито отрече, нито потвърди информацията пред наш репортер. Бакърджиев пази в тайна намеренията си да се завърне в политиката. Засега бившата дясна ръка на Иван Костов си прави работни срещи в хотел "Хемус", но рано или късно ще стане ясно, дали ще се опита да се превърне в спасител на бял кон, или обсъжда бизнес проекти.

 • Сряда, 21 Март 2018 16:26
  Любка Качакова: Бакърджиев може да бъде съден за разрушаването на мавзолея

  "Мавзолеят на Георги Димитров трябваше да бъде преобразен и използван. Там са вложени милиони. Това да съборим сграда и да използваме после подземията й звучи наистина безумно", заяви пред NOVA бившият зам.-министър Любка Качакова. "Според юристи Бакърджиев може да бъде съден. Той е подписал за унищожаването на една сграда, която не му е бащиния", смята тя.

  "Тази сграда беше символ на всичко онова, което ние намирахме за неприемливо", контрира Методи Андреев, който беше в основата на закона за премахването на комунистическите символи и паметници. По негово мнение мавзолеят е бил взривен "непрофесионално" и "гротескно".

  "Разрушаването на Мавзолея не е чак такава загуба. Някои сгради, които са символи, трябва да бъдат премахнати. Сега го няма и обществото е разделено. Представете си, ако го имаше. Той беше натоварен с изключителен негативизъм заради мумията, която беше там", подчерта той. "В центъра на София, столицата на една православна държава да има гроб, е недопустимо", убеден е Андреев. Той акцентира, че още по-опасно днес е, че в центъра на София се издига паметник на съветската армия, която е окупатор за България. Мястото на МОЧА е в музея на тоталитарното изкуство, а на негово място трябва да се издигне паметник, който обединява нацията, категоричен е Андреев.

  Мавзолеят на Георги Димитров е построен през 1946-а година веднага след смъртта на комунистическия ръководител. Масивната сграда е вдигната за рекордните 6 дни. 50 години по-късно бързото строителство се оказва изключително издръжливо. Пак 6 дни трябват, за да бъде съборен един от най-ярките комунистически символи в центъра на столицата. Събарянето става по нареждане на строителния министър в правителството на СДС Евгений Бакърджиев, който по това време е и вицепремиер. "Повечето неща, които ни разделят в тази държава, трябва вече да не ни пречат", аргументира се тогава той.

  Обществото е разкъсано - на сини и червени, на поддръжници и на противници на идеята за заличаването следите на Мавзолея. Така са и партиите в 38-то Народно събрание. На 21-ви август 1999-та година първият взрив оглушава софийските улици.

  Опитът се оказва неуспешен. Детонацията успява единствено да наклони сградата. Следващите 6 дни преминават с нови взривове и нови опити сградата да бъде заличена. И тя пада – на 27-и август.

  Близо 20 години след този взрив обаче обединението не идва. И днес Мавзолеят като символ на един период, продължава да разделя и партиите, и обществото.

 • Сряда, 21 Март 2018 16:26
  Евгений Бакърджиев излезе от прахта, слух го превърна в координатор на структурите на партията на Слави Трифонов

  Пред репортер на BIG5 бившият вицепремиер от правителството на Иван Костов нито отрече, нито потвърди за връзка с новия проект на шоумена.

  Вицепремиерът от правителството на Иван Костов – Евгений Бакърджиев, е спряган за координатор, който ще гради структурите на бъдеща партия на Слави Трифонов. Пред репортер на BIG5 обаче бившият строителен министър нито отрече, нито потвърди новината за поста в новия политически проект.

  "Не се занимавайте с глупости!", отсече Валякът, като по този начин по-скоро потвърди информацията на BIG5.

  След като влезе в политиката с подкрепата na Меглена Кунева на президентските избори, както и с кандидатката си за депутат във Варна и референдума, който организира, шоуменът направи необичаен подбор на бъдещи политици с необичаен кастинг.

  Анализатори очакват Трифонов да се включи още по-активно в предстоящите избори за евродепутати, както и на местния вот догодина. Колегите му нееднократно намекнаха по време на предаванията, че през август изтича договорът на „Шоуто на Слави“ с БТВ, а водещият се закани с думите: „Ще видите какво ще се случи след август!“.

  Евгений Бакърджиев пък отдавна търси своя политически реванш и може би това е моментът, в който ще се завърне в политиката, след като дълги години беше в изгнание, след като беше в черния списък на министрите на Костов, които бившият премиер смени.

  Бакърджиев оглави „Български демократичен съюз „Радикали“, но така и не успя да пробие отново в политиката. Той е и един от собствениците на столичния хотел „Хемус“. За последните 10 години обаче така и не стана ясно, как той стана съсобственик на апетитния имот в кв. „Лозенец“.

Оставете коментар