Вторник, 26 Март 2019
Неделя, 25 Март 2018 10:23

Любка Качакова: Бакърджиев може да бъде съден за разрушаването на мавзолея

"Мавзолеят на Георги Димитров трябваше да бъде преобразен и използван. Там са вложени милиони. Това да съборим сграда и да използваме после подземията й звучи наистина безумно", заяви пред NOVA бившият зам.-министър Любка Качакова. "Според юристи Бакърджиев може да бъде съден. Той е подписал за унищожаването на една сграда, която не му е бащиния", смята тя.

"Тази сграда беше символ на всичко онова, което ние намирахме за неприемливо", контрира Методи Андреев, който беше в основата на закона за премахването на комунистическите символи и паметници. По негово мнение мавзолеят е бил взривен "непрофесионално" и "гротескно".

"Разрушаването на Мавзолея не е чак такава загуба. Някои сгради, които са символи, трябва да бъдат премахнати. Сега го няма и обществото е разделено. Представете си, ако го имаше. Той беше натоварен с изключителен негативизъм заради мумията, която беше там", подчерта той. "В центъра на София, столицата на една православна държава да има гроб, е недопустимо", убеден е Андреев. Той акцентира, че още по-опасно днес е, че в центъра на София се издига паметник на съветската армия, която е окупатор за България. Мястото на МОЧА е в музея на тоталитарното изкуство, а на негово място трябва да се издигне паметник, който обединява нацията, категоричен е Андреев.

Мавзолеят на Георги Димитров е построен през 1946-а година веднага след смъртта на комунистическия ръководител. Масивната сграда е вдигната за рекордните 6 дни. 50 години по-късно бързото строителство се оказва изключително издръжливо. Пак 6 дни трябват, за да бъде съборен един от най-ярките комунистически символи в центъра на столицата. Събарянето става по нареждане на строителния министър в правителството на СДС Евгений Бакърджиев, който по това време е и вицепремиер. "Повечето неща, които ни разделят в тази държава, трябва вече да не ни пречат", аргументира се тогава той.

Обществото е разкъсано - на сини и червени, на поддръжници и на противници на идеята за заличаването следите на Мавзолея. Така са и партиите в 38-то Народно събрание. На 21-ви август 1999-та година първият взрив оглушава софийските улици.

Опитът се оказва неуспешен. Детонацията успява единствено да наклони сградата. Следващите 6 дни преминават с нови взривове и нови опити сградата да бъде заличена. И тя пада – на 27-и август.

Близо 20 години след този взрив обаче обединението не идва. И днес Мавзолеят като символ на един период, продължава да разделя и партиите, и обществото.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 25 Март 2018 10:23
  Еврочиновници се изложиха на изпроводяк в София. Качакова се закани да се саморазправи с хулиганите (Снимка)

  Любка Качакова публикува снимка на еврочиновници, които на изпроводяк вероятно са решили да се сбогуват със София и да обикалят. Групичката прилича на организирани германски туристи на Златни пясъци. Бившата зам.-министърка се възмути, че западните ни партньори газят тревата в градинките пред погледа на безмълвния полицай, който ги пази. На снимката, която е публикувала, се вижда, че действително са скочили на тревата като овчари на ливада. Случката се развива до Руската църква в София.

 • Неделя, 25 Март 2018 10:23
  Къде са премиерът и ДАНС? Вместо тях, арестуваха 29-годишно момче от Добрич. На негово място можеше да е всеки!

  Всеки от нас можеше да бъде на мястото на това 29-годишно момче от Добрич! Разбирам, че той е освободен и от Луфтханза. БРАВО! Няма да летя с вас НИКОГА! Много ви е лесно да хвърлите едно българче на кучетата. Този случай е същият като онзи с Гери. Нея я спасихме. Тогава се намеси ЛИЧНО ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ! Това да се знае.

  Та сега искам да попитам ЗАЩО ТОВА МОМЧЕ Е В АРЕСТА, вместо тези, които са разрешили извършването на престъпните сделки? ДАНС? Службите? Къде бяха те? Тези, които издържаме с милиони наши данъци не реагирали, а едно 29-годишно момче да прави собствено разследване кой всъщност е работодателят му и законна ли е дейността му?! Къде бе и къде е СЕГА Премиерът НИ? Това, което става с момчето от Добрич, означава само едно - да бъдат закрити НА СЕКУНДАТА ВСИЧКИ КОЛ ЦЕНТРОВЕ! Това ли е целта? Никакви оправдания със Съда не приемам, г-жо Цачева.

  Любка Качакова, Фейсбук

 • Неделя, 25 Март 2018 10:23
  Любка Качакова: Заради хора като Румяна Бъчварова се срива любовта към Борисов

  А пък аз ще кажа, че заради хора като г-жа Бъчварова любовта към Б Борисов периодично се срива и стига до кота нула.
  Много внимателно я слушах снощи в Панорама. Толкоз рязък завой в говорене на публична личност отдавна не бях виждала... Национален интерес, национален дух.. Ще кажеш, че Волен Сидеров и е писал опорните точки..
  Дааа.. Не може да и се отрече на г-жа Бъчварова, че напипва обществените настроения. След позорното защитаване на ИК /а нейната роля да "обработва" по тази тема ББ е една от трите главни/, усетила, че гневът народен е огромен, сега се опитва не да свири на тънка струна, а направо да захвърли старата брюкселска цигулка. И леко и нежно с родната гъдулка..
  Само, че късно е либе за китка!
  Фалшиво! Не вярваме!

  Любка Качакова, Фейсбук

Оставете коментар