Събота, 25 Май 2019
Понеделник, 26 Март 2018 21:49

ЕС плати на Ердоган, турският президент благодари на Борисов за пълната кошница, с която си тръгва от Варна

Очаквано президентът на Турция Тайип Ердоган си тръгна с пълна кошница от посещението си във Варна. Държавният глава на южната ни съседка получи максималното, което поиска от Европейския съюз. Парите, които Туск и Юнкер благословиха, сложиха край на спора за визите на турци в Европа и на останалите камуфлажни теми за Кипър и Гърция. В края на срещата четиримата лидери си стиснаха ръцете, а Юнкер с облекчение целуна Туск.

Турция ще получи 3,5 млрд. евро, за да пази европа от 4 млрд. мигранти. Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск му обещаха в Евксиноград, че преговорите за членството в Европейския съюз ше продължи. Според Юнкер пътят минава през подобряване на отношенията между южната ни съседка с Кипър и Гърция. Туск и Юнкер благодариха на Ердоган, че държи мигрантите в Турция и протоколно заявиха, че може би страната му ще влезе някой ден в ЕС. Това обаче едва ли има огромно значение за Анкара, която в момента може да печели с мигрантски рекет доста повече, отколкото да се напряга с реформи. Бойко Борисов заяви, че е поставил пред Ердоган въпросите на президента Румен Радев за тракийските българи. Той допълни, че външните министри на двете страни щели да разговарят. 

"Искам да ви поздравя с най-сърдечни чувства. За мен е изключително удоволствие да бъда във Варна за срещата Турция - ЕС. Благодаря на моя приятел г-н Борисов, който ме покани тук". Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след срещата между него, евролидерите министър председателят на България Бойко Борисов. "Надяваме се периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото. В предходните ни срещи с ЕС обсъдихме стъпките, които трябва да се направят за да се подобрят отношенията ни. Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и с бежанците", заяви още той. Турският президент подчерта, че ще поиска от европейските представители да изпълнят дадените обещания по мигрантското споразумение от 18 март 2016 г. и да се набележат конкретни стъпки, които предстои да бъдат предприети. "Броят на бежанците в Турция стига до 4 милиона. Имаше ангажимент от ЕС за 3 млрд. евро и нашите институции сме получили 1,8 милиарда. Надяваме се сега да получим транша от 3 милиарда. Ще улесним живота на сирийците в нашата страна", посочи още президентът на южната ни съседка. 

Премиерът Бойко Борисов благодари за конструктивната среща, която се състоя във Варна. "Тя беше заредена с голямо напрежение", посочи министър -председателят. "Събитията в света се редят в различни посоки и то не позитивни, заяви Борисов. Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция на тази среща, но съм благодарен и на тримата - Туск, Юнкер и Ердоган, че не пропуснахме нито една тема, която касае Европа, включително тракийстите бежанци", посочи премиерът.

Той изрази надежда до юни да има повторна такава среща и да чистят темите, които от много десетилетия не са решавани и не са поставяни. Мисля, че постигнахме целите, споразумението с Турция за бежанците продължава, завърши Борисов. След замерянето непрекъснато с изказвания по медиите, най-големият успех е, че се връщаме на масата на преговорите всеки със стоите претенции и мотиви, заяви още премиерът. Компромисите винаги ги има, посочи Борисов на въпрос какъв е бил най-големият компромис, който е направен по време на тази среща. След края на съвместните им изявления, срещата завърши, като четиримата лидери - Борисов, Туск, Юнкер и Ердоган, се хванаха за ръце.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар