Сряда, 18 Юли 2018
Понеделник, 26 Март 2018 21:49

ЕС плати на Ердоган, турският президент благодари на Борисов за пълната кошница, с която си тръгва от Варна

Очаквано президентът на Турция Тайип Ердоган си тръгна с пълна кошница от посещението си във Варна. Държавният глава на южната ни съседка получи максималното, което поиска от Европейския съюз. Парите, които Туск и Юнкер благословиха, сложиха край на спора за визите на турци в Европа и на останалите камуфлажни теми за Кипър и Гърция. В края на срещата четиримата лидери си стиснаха ръцете, а Юнкер с облекчение целуна Туск.

Турция ще получи 3,5 млрд. евро, за да пази европа от 4 млрд. мигранти. Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск му обещаха в Евксиноград, че преговорите за членството в Европейския съюз ше продължи. Според Юнкер пътят минава през подобряване на отношенията между южната ни съседка с Кипър и Гърция. Туск и Юнкер благодариха на Ердоган, че държи мигрантите в Турция и протоколно заявиха, че може би страната му ще влезе някой ден в ЕС. Това обаче едва ли има огромно значение за Анкара, която в момента може да печели с мигрантски рекет доста повече, отколкото да се напряга с реформи. Бойко Борисов заяви, че е поставил пред Ердоган въпросите на президента Румен Радев за тракийските българи. Той допълни, че външните министри на двете страни щели да разговарят. 

"Искам да ви поздравя с най-сърдечни чувства. За мен е изключително удоволствие да бъда във Варна за срещата Турция - ЕС. Благодаря на моя приятел г-н Борисов, който ме покани тук". Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след срещата между него, евролидерите министър председателят на България Бойко Борисов. "Надяваме се периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото. В предходните ни срещи с ЕС обсъдихме стъпките, които трябва да се направят за да се подобрят отношенията ни. Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и с бежанците", заяви още той. Турският президент подчерта, че ще поиска от европейските представители да изпълнят дадените обещания по мигрантското споразумение от 18 март 2016 г. и да се набележат конкретни стъпки, които предстои да бъдат предприети. "Броят на бежанците в Турция стига до 4 милиона. Имаше ангажимент от ЕС за 3 млрд. евро и нашите институции сме получили 1,8 милиарда. Надяваме се сега да получим транша от 3 милиарда. Ще улесним живота на сирийците в нашата страна", посочи още президентът на южната ни съседка. 

Премиерът Бойко Борисов благодари за конструктивната среща, която се състоя във Варна. "Тя беше заредена с голямо напрежение", посочи министър -председателят. "Събитията в света се редят в различни посоки и то не позитивни, заяви Борисов. Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция на тази среща, но съм благодарен и на тримата - Туск, Юнкер и Ердоган, че не пропуснахме нито една тема, която касае Европа, включително тракийстите бежанци", посочи премиерът.

Той изрази надежда до юни да има повторна такава среща и да чистят темите, които от много десетилетия не са решавани и не са поставяни. Мисля, че постигнахме целите, споразумението с Турция за бежанците продължава, завърши Борисов. След замерянето непрекъснато с изказвания по медиите, най-големият успех е, че се връщаме на масата на преговорите всеки със стоите претенции и мотиви, заяви още премиерът. Компромисите винаги ги има, посочи Борисов на въпрос какъв е бил най-големият компромис, който е направен по време на тази среща. След края на съвместните им изявления, срещата завърши, като четиримата лидери - Борисов, Туск, Юнкер и Ердоган, се хванаха за ръце.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 26 Март 2018 21:49
  Михаил Константинов пред BIG5: Докато не се смени начинът за избор на ръководство в ЕС, ще виждаме пияния Юнкер и деградиращата Европа

  Надявам се бившите социалистически държави да спасят ЕС от собствената му глупост. Потъването идва от там, че администрацията в Брюксел не носи отговорност пред никого. Ако премиер на някоя страна се появи в подобно състояние като Юнкер, ще бъде разкъсан от народа си. Доналд Тръмп беше прав със забележките си към Европа, която иска безплатно да им се охраняват границите. От срещата му с Путин няма да се реши нищо съществено. Американският президент е от хората, които днес говорят едно, а утре - друго. 

 • Понеделник, 26 Март 2018 21:49
  Юнкер манията като огледало на скопената журналистика и фейсбук вицовете от бабини времена

  Или защо "свободните" медии се държат като ученички на кръжок, които чакат учителката първа да напише примера на дъската, за да го препишат в тетрадките

  Председателят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер се появи клатушкайки се на срещата на върха на НАТО. Появиха се две версии - неофициалната, че е пиян, и тази на ЕК - че е страдал от спазми заради ишиаса.

  Веднага след случката, при която Жанк-Клод едва ходи и е подпиран от президентите на Финландия и Украйна, световните медии пуснаха кадрите. Коментарите им бяха сдържани и в сферата на вариациите и предположенията, дали председателят на ЕК е пиян. Ако за пръв път колегите констатират, че Юнкер обича да ходи почерпен и откриват Америка, значи са отразявали събития, на които е участвал друг човек. О, изненада, о, новина!

  Световните медии проявиха интерес, тъй като този път приятелят на Бойко Борисов действително едва ходеше за разлика от други изпълнения, когато само залита и се поклаща. В България обаче отново лъсна синдромът на скопените журналисти. Шест месеца национални телевизии, вестници и сайтове не обелиха дума. BIG5, както и още няколко свободни медии отразиха злополучната среща във Варна с Ердоган, когато Юнкер отново едва стоеше и приятелят му Доналд Туск, който се е превърнал в личната му астистентка по форумите, трябваше да го държи, за да не падне. Това е само един от многобройните случаи.

  Защо обаче стожерите на българската журналистика не казаха, че царят е гол? Той беше пред очите им 6 месеца?! Последното нещо, което бихме си помислили е, за да не обидят Бойко Борисов, който е приятел с Жан-Клод, както и с цената на цензура да не развалят доброто впечатление на европейците. Сега обаче, когато световните агенции отразяват пияния или болния Юнкер, всичко се променя и езиците се развързват.

  Включително и на плямпалата във фейсбук. За някои от потребителите, познавайки капацитета им, е нормално да измислят глупости, убедени, че са страшно оригинални. Вече не се казвало "да се напиеш", а "да се наюнкериш". Катаджиите не мерели в промили, а в "юнкери". И още куп каламбури и смешки от времето на баба ми, които през 40-те години сигурно са били много актуални. Като оставим, че откровените глупости се преписват и всеки се представя за автор на поредната тъпотия, в общия хор на плоските шеги се включиха уж топ журналисти и интелектуалци. Имената не могат да бъдат изброени, защото все някой ще бъде пропуснат и ще се обиди, но те са пред вас, във фейсбука ви.

  В същото време голяма част от редовните подигравчици са редовни клиенти на винпромите и на кварталните пивници. Дори когато се подиграват, че Юнкер се напил, някои от тях пишат с водка или бира пред компютъра.

  Преди Юнкер манията, свързана с алкохола, имаше около покойния Иван Славков. В един момент само в Сомалия не бяха чували за Батето. Когато си отиде от този свят, не вицовете за Славков секнаха. Започна лицемерно оплакване, спомени как било по негово време в БФС, за успехите, колкото и скромни да бяха, но ги имаше, на националния ни отбор и т.н. Шоута и дори сериозни уж предавания, които си правеха глупавите сценарии, изведнъж замлъкнаха, вероятно търсейки следващата си жертва. 

  Васил Василев

 • Понеделник, 26 Март 2018 21:49
  Цирк: Президентите на Финландия и Украйна спасиха пияния Юнкер от падане на срещата на НАТО (Видео)

  Редовният му асистент в подобни ситуации Доналд Туск го нямало, за да го придържа

Оставете коментар