Понеделник, 22 Октомври 2018
Понеделник, 26 Март 2018 21:49

ЕС плати на Ердоган, турският президент благодари на Борисов за пълната кошница, с която си тръгва от Варна

Очаквано президентът на Турция Тайип Ердоган си тръгна с пълна кошница от посещението си във Варна. Държавният глава на южната ни съседка получи максималното, което поиска от Европейския съюз. Парите, които Туск и Юнкер благословиха, сложиха край на спора за визите на турци в Европа и на останалите камуфлажни теми за Кипър и Гърция. В края на срещата четиримата лидери си стиснаха ръцете, а Юнкер с облекчение целуна Туск.

Турция ще получи 3,5 млрд. евро, за да пази европа от 4 млрд. мигранти. Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск му обещаха в Евксиноград, че преговорите за членството в Европейския съюз ше продължи. Според Юнкер пътят минава през подобряване на отношенията между южната ни съседка с Кипър и Гърция. Туск и Юнкер благодариха на Ердоган, че държи мигрантите в Турция и протоколно заявиха, че може би страната му ще влезе някой ден в ЕС. Това обаче едва ли има огромно значение за Анкара, която в момента може да печели с мигрантски рекет доста повече, отколкото да се напряга с реформи. Бойко Борисов заяви, че е поставил пред Ердоган въпросите на президента Румен Радев за тракийските българи. Той допълни, че външните министри на двете страни щели да разговарят. 

"Искам да ви поздравя с най-сърдечни чувства. За мен е изключително удоволствие да бъда във Варна за срещата Турция - ЕС. Благодаря на моя приятел г-н Борисов, който ме покани тук". Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след срещата между него, евролидерите министър председателят на България Бойко Борисов. "Надяваме се периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото. В предходните ни срещи с ЕС обсъдихме стъпките, които трябва да се направят за да се подобрят отношенията ни. Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и с бежанците", заяви още той. Турският президент подчерта, че ще поиска от европейските представители да изпълнят дадените обещания по мигрантското споразумение от 18 март 2016 г. и да се набележат конкретни стъпки, които предстои да бъдат предприети. "Броят на бежанците в Турция стига до 4 милиона. Имаше ангажимент от ЕС за 3 млрд. евро и нашите институции сме получили 1,8 милиарда. Надяваме се сега да получим транша от 3 милиарда. Ще улесним живота на сирийците в нашата страна", посочи още президентът на южната ни съседка. 

Премиерът Бойко Борисов благодари за конструктивната среща, която се състоя във Варна. "Тя беше заредена с голямо напрежение", посочи министър -председателят. "Събитията в света се редят в различни посоки и то не позитивни, заяви Борисов. Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция на тази среща, но съм благодарен и на тримата - Туск, Юнкер и Ердоган, че не пропуснахме нито една тема, която касае Европа, включително тракийстите бежанци", посочи премиерът.

Той изрази надежда до юни да има повторна такава среща и да чистят темите, които от много десетилетия не са решавани и не са поставяни. Мисля, че постигнахме целите, споразумението с Турция за бежанците продължава, завърши Борисов. След замерянето непрекъснато с изказвания по медиите, най-големият успех е, че се връщаме на масата на преговорите всеки със стоите претенции и мотиви, заяви още премиерът. Компромисите винаги ги има, посочи Борисов на въпрос какъв е бил най-големият компромис, който е направен по време на тази среща. След края на съвместните им изявления, срещата завърши, като четиримата лидери - Борисов, Туск, Юнкер и Ердоган, се хванаха за ръце.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 26 Март 2018 21:49
  Германски журналисти твърдят, че са разкрили данъчна измама за 55 млрд. евро

  Това е най-голямата данъчна кражба на всички времена. 55 милиарда евро са били източени от данъчните системи на няколко европейски страни. Разследващи журналисти извадиха на бял свят истинско криминале, съобщава "Дойче веле" в "55 милиарда, без капка пот".

  Файловете "Cum-Ex" (вж: cumex-files) се четат като криминале. Още от самото начало: "Поддържат стайна температура точно 18 градуса. Всяка капка пот по нечие чело може да бъде издайническа. Никой не бива да изглежда нервен". 

  Така започва една дълга история, която обобщава резултатите от задълбочено журналистическо разследване. Това е историята на най-голямата кражба на данъци за всички времена. Европейският разследващ център Correktiv публикува резултатите от широко мащабното разследване: файловете, известни като "Cum-Ex". В разследването са участвали 37 журналисти от 19 медии в 12 европейски страни. Изводът: в резултат от съмнителни борсови операции 11 европейски държави са загубили милиарди. Освен Германия, в списъка на измамените са Франция, Испания, Италия, Холандия, Дания, Белгия, Австрия, Финландия, Норвегия и Швейцария.

  Международно данъчно ужилване

  Най-засегната от всички страни е Германия. Следват Франция със загуби от най-малко 17 милиарда евро, Италия - 4,5 милиарда и Дания - 1,7 милиарда. "Става дума за най-голямата кражба на данъци в историята на Европа", казва данъчният експерт и професор от университета в Манхайм Кристоф Шпенгел. Той е изчислил, че само за периода от 2001 до 2016 година германската хазна е ощетена с почти 32 милиарда евро покрай сделките "Cum-Ex". Разследващият журналистически екип оценява общоевропейските загуби на над 55 милиарда евро.

  Т.нар. "Cum-Ex" сделки разчитат на сложни данъчни трикове, които позволяват на притежателите на акции неколкократно да претендират за възстановяване на данъци, платени само веднъж върху получени дивиденти. Понятието Cum се отнася до акции с претенции за дивиденти, а Ex - за акции без дивиденти. Понеже данък печалба се плаща само веднъж, всеки, който успее да го възстанови няколко пъти, може да натрупа цяло състояние. В схемата участват няколко инвеститори, които купуват и препродават акции в съдружие помежду си именно в деня, когато фирмата изплаща дивидентите. Акциите многократно и бързо сменят собствениците си, така че данъчните власти не знаят кому принадлежат в крайна сметка и възстановяват данъка на няколко пъти.

  Безкраен позор за германската финансова политика

  В Германия тази практика е забранена от 2012 година, когато пробойната във финансовата система беше запушена. Разследващият журналистически екип на Correktiv обаче твърди, че Германия е предупредила другите европейски страни за този вид сделки едва през 2015 година. Федералното министерство на финансите подчертава, че "и в миналото е информирало различни страни в отговор тяхно запитване за сделките  "Cum-Ex"". Фракцията на зелените настоява за подробно обяснение от финансовия министър Олаф Шолц. Защото, ако измамите са били възможни и след 2012 година, това "би бил пълен провал и безкраен позор за германската финансова политика", заяви председателят на зелената фракция Антон Хофрайтер.

  Мащабите на данъчната далавера постепенно се очертават, но и до днес не е ясно дали съмнителните сделки наистина са били незаконни. Дълго време данъчните експерти ги смятаха просто за легални данъчни трикове. Днес обаче наблюдателите и следователите твърдят, че въпросните схеми са незаконни. Кьолнската прокуратура например води разследване срещу испанската банка Сантандер. Някои други банки, сред които Дойче банк и дъщерната банка на Уникредит - Хипо-Ферайнсбанк, вече признаха че са участвали в такива сделки.

  Като на кино

  Едно от главните действащи лица в тази игра с милиони вече е в предварителния арест в Кьолн. Мъжът се надява на смекчена присъда, ако помага на разследването. Дори се съгласява да даде интервю на разследващите журналисти. Предпочита, разбира се, да остане анонимен, защото в бъдеще смятал да работи като "почтен" адвокат. На интервюто се явява с маска на лицето, също както по филмите.

  Пак като във филмите е и описаната в началото сцена в хотелски апартамент на един лондонски небостъргач. Там млад брокер приема двама разследващи журналисти, които се представят за синове на семейство милиардери. Брокерът най-напред ги развлича с общи приказки за финансови концепции и борсови понятия, но единият от журналистите бързо минава към главния въпрос: Дали парите все пак не идват от държавните данъчни приходи? "Естествено", отговаря младият борсов агент.

 • Понеделник, 26 Март 2018 21:49
  България е лидер сред страните от ЕС по бедност

  Повече от една трета от гражданите на България живеят в риск от бедност или социално изключване.

  В тази графа през 2017-та година попадат 38,9% от населението, показват данни на „Евростат“ от материал, посветен на Международния ден за изкореняване на бедността – 17 октомври. Средно за Европейския съюз в тази графа попадат 22,5% от населението или почти два пъти по-малък дял.

  През 2017 г. само в три държави членки повече от една трета от населението е било в риск от бедност или социално изключване – България (38,9%), Румъния (35,7%) и Гърция (34,8%).

  Страната ни все пак показва прогрес спрямо данни от 2008 г. Тогава пред риск от бедност са били изправени 44,8% от българите. Този прогрес обаче е доста по-нисък от Румъния, с която България обичайно е сравнявана. През 2008 г. Латвия е била третата страна с най-голям дял на изправените пред риск от бедност с 34,2%, но през миналата година има спад до 28,2%.

  Данните на Евростат показват, че през 2017 г. с най-нисък процент хора в риск от бедност или социално изключване са Чехия (12,2%), Финландия (15,7%), Словакия (16,3%), Холандия (17%), Словения и Франция (и двете с по 17,1%) и Дания (17,2%).

  Показателят на Евростат е построен на база три елемента, които най-общо се свеждат до: риск от бедност след социалните плащания (пенсии, помощи), материални лишения и безработица.

  Най-голямо влияние върху водещата позиция на България имат материалните лишения, като през 2017-та година 30% от българите живеят в тежки материални лишения. За сравнение, средно за съюза през миналата година в тази графа попадат едва 6.9% от населението или над четири пъти по-малко. Най-близо до нас по този показател е Гърция с 21.1% и Румъния с 19.7%.

 • Понеделник, 26 Март 2018 21:49
  БСП настоява Цачева да се намеси в делото срещу българските граничари в Турция

  В края на миналата седмица депутати от БСП в Бургас се срещнаха с граничарите, които търсят помощ от държавата.

  Защо България не поиска прекратяване на делото от Наказателния съд в Лозенград, Турция, позовавайки се на Европейската конвенция на международно признаване на присъди, ратифицирана от Република Турция?

  Това е един от въпросите, които отправя депутатът от ПГ „БСП за България” Николай Тишев към министъра на правосъдието Цецка Цачева относно заведеното наказателно производство от турската страна и действията, които българската държава ще предприеме за защита на българските граничари Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, защитили държавната граница през 2008 г.

  Припомняме, че в края на миналата седмица депутати от БСП в Бургас се срещнаха с граничарите, които търсят помощ от държавата, защото Турция продължава разследването срещу тях.

  Николай Тишев цитира чл. 53 от Европейската конвенция за международно признаване на присъди, ратифицирана от Турция. Според текста "лице, по отношение на което е произнесено европейско съдебно решение по наказателно дело, не може да бъде преследвано, съдено или да изтърпява наказание в друга договаряща държава за същото деяние, ако то е било оправдано". Такъв е случаят с четиримата български граничари, припомня "Дума".

  Социалистът пита още какви действия са предприети до момента от българската държава в защита на подсъдимите български граждани. Той настоява за отговор и на още един въпрос - какви действия ще предприеме България, ако невинните български граничари, изпълнили дълга си и защитили държавната граница, бъдат осъдени в Турция?

Оставете коментар