Четвъртък, 12 Декември 2019
Вторник, 27 Март 2018 17:39

Стефан Солаков: Борисов трябва да втвърди тона с Ердоган, може да го заплаши със затваряне на границaта

„След хубавата изба в Евксиноград напрежението падна. Европейските лидери очакваха, че Ердоган ще дойде във Варна и ще им тропа по масата. Той обаче е голям тактик. Турският президент дойде в България и повтори старите си обещания. Положителното от тази среща е за варненци, че им напълниха дупките“. Това заяви пред БТВ журналистът Стефан Солаков.

„Премиерът Бойко Борисов преигра с медиаторската си роля, но в крайна сметка му се пишат точки в Брюксел. Българските журналисти се свиха като кротушки. Борисов се изнерви на опозицията, която му постави въпроси, които от години не са задавани. Комисиите за отношенията ни с Турция уж трябваше да бъдат направени през юни, а сега слушам, че щели да се правят през есента. Бойко Борисов се вижда, че не иска да се кара с Анкара и е поставил проблемите за обезщетенията за тракийските българи заради натиска от опозицията. Репарациите могат да се случат само със смяна на екипа на външното ни министерство. Няма кой да ни помогне. Ердоган ни рекетира, а ЕС не може да направи нищо. Само Бойко Борисов и ердоган могат да се разберат, но трябва да му се говори както трябва. Ако се наложи, може да запечатаме границата с Турция“, каза още Солаков.

„Изказването на Ердоган за Кърджали не е опасно. Защо Бойко Борисов не отиде и да каже със сантимент, че на територията на Турция сме имали царство с цар Симеон. Премиерът ни трябва да разговаря с тона, който използва Ердоган. Трябва да използваме добрите отношения на двамата. Ние сме единствената врата. Ако им затворим вратата на границата, за един или два часа това е убийствено за турската икономика. От къде тогава ще правят тътрговията си? От Гърция ли? Гърците в момента говорят за война. Турците са много млада нация и могат да помогнат на Европейския съюз, но отново се върнаха османските наченки, което стресна европейските лидери", каза още Солаков.

"На Виктор Орбан му предстоят избори и трябва да мобилизира избиратели, които не долюбват Русия. Случаят "Скрипал" малко ми напомня на този с "Агджа", когато ни се извиниха с половин уста. Когато бяха извадени факти от Уикилийкс в същото време, никой не изгони американски дипломати. Бъдете по-скептични към темата "Скрипал", коментира журналистът.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 27 Март 2018 17:39
  Борисов: Нашата България се намира на много уязвимо място. НАТО е единственият гарант за сигурност

  Ако икономиката и бюджетният излишък вървят така, освен за образование, ще дадем и допълнителни средства и за индустриалното сътрудничество и отбраната. Благодаря за добрата оценка за страната, която се даде и във Вашингтон. В нашия район НАТО е единственият гарант за сигурността. Принципът, който защитавам е отбрана и възпиране – за това и се въоръжаваме, за да сме силни. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

 • Вторник, 27 Март 2018 17:39
  Руският посланик: България забави “Турски поток”, но Борисов обясни защо

  България забави "Турски поток", но Борисов обясни защо. Това сподели руския посланик у нас Анатолий Макаров в интервю за "24 часа", цитирано от dnes.dir.bg. Според дипломата въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година е била достатъчно ползотворна за руско-българските отношения.

 • Вторник, 27 Март 2018 17:39
  Посланикът на Турция Н.Пр. д-р Хасан Улусой пред BIG5: Борисов и Ердоган действително са добри приятели

  Имаме една турска мъдрост, че „човек най-добре го познава неговият съсед”. Като резултат на това разбиране се формират и нашите взаимоотношения. Чувствам се наистина късметлия, че мандатът ми в България се случи точно в период на възход на тези добри взаимоотношения, подчерта пред BIG5 посланикът на Турция у нас. Той коментира свободата на медиите в Турция, както и възможностите за съвместното производство на отбранителна техника, военни машини и боеприпаси. „Тази сфера може да бъде много добре разработена. Бихме могли да засилим съвместното производство на военната техника и да продаваме на трети страни. Това е много перспективно и смятам, че бихме могли да развием тази ниша. Това са тенденции, които за в бъдеще биха могли да се реализират”, подчерта в интервюто си за BIG5 пред журналистката Оля Ал-Ахмед посланикът на Турция у нас Н.Пр. д-р Хасан Улусой.

   

Оставете коментар