Сряда, 21 Август 2019
Вторник, 27 Март 2018 17:39

Стефан Солаков: Борисов трябва да втвърди тона с Ердоган, може да го заплаши със затваряне на границaта

„След хубавата изба в Евксиноград напрежението падна. Европейските лидери очакваха, че Ердоган ще дойде във Варна и ще им тропа по масата. Той обаче е голям тактик. Турският президент дойде в България и повтори старите си обещания. Положителното от тази среща е за варненци, че им напълниха дупките“. Това заяви пред БТВ журналистът Стефан Солаков.

„Премиерът Бойко Борисов преигра с медиаторската си роля, но в крайна сметка му се пишат точки в Брюксел. Българските журналисти се свиха като кротушки. Борисов се изнерви на опозицията, която му постави въпроси, които от години не са задавани. Комисиите за отношенията ни с Турция уж трябваше да бъдат направени през юни, а сега слушам, че щели да се правят през есента. Бойко Борисов се вижда, че не иска да се кара с Анкара и е поставил проблемите за обезщетенията за тракийските българи заради натиска от опозицията. Репарациите могат да се случат само със смяна на екипа на външното ни министерство. Няма кой да ни помогне. Ердоган ни рекетира, а ЕС не може да направи нищо. Само Бойко Борисов и ердоган могат да се разберат, но трябва да му се говори както трябва. Ако се наложи, може да запечатаме границата с Турция“, каза още Солаков.

„Изказването на Ердоган за Кърджали не е опасно. Защо Бойко Борисов не отиде и да каже със сантимент, че на територията на Турция сме имали царство с цар Симеон. Премиерът ни трябва да разговаря с тона, който използва Ердоган. Трябва да използваме добрите отношения на двамата. Ние сме единствената врата. Ако им затворим вратата на границата, за един или два часа това е убийствено за турската икономика. От къде тогава ще правят тътрговията си? От Гърция ли? Гърците в момента говорят за война. Турците са много млада нация и могат да помогнат на Европейския съюз, но отново се върнаха османските наченки, което стресна европейските лидери", каза още Солаков.

"На Виктор Орбан му предстоят избори и трябва да мобилизира избиратели, които не долюбват Русия. Случаят "Скрипал" малко ми напомня на този с "Агджа", когато ни се извиниха с половин уста. Когато бяха извадени факти от Уикилийкс в същото време, никой не изгони американски дипломати. Бъдете по-скептични към темата "Скрипал", коментира журналистът.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 27 Март 2018 17:39
  Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство

  В петък турски самолет за наблюдение CN-235 влезе в гръцкото въздушно пространство в югоизточния Егейски регион, нарушавайки Атинския полетен информационен регион (FIR)

 • Вторник, 27 Март 2018 17:39
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Вторник, 27 Март 2018 17:39
  Борисов пак тръгна с джипа, вози кмет и министър до "Шишеджам"

  Премиерът Бойко Борисов посети завода за стъкло на холдинга "Шишеджам" в Търговище. Той отново бе зад волана на джипа си, а в него бяха финансовият министър Владислав Горанов и кмета на Търговище Дарин Димитров.

Оставете коментар