Четвъртък, 24 Януари 2019
Петък, 30 Март 2018 17:30

Скандал: От "Ройтерс" си съчинили изказване на Томислав Дончев за "Скрипал", вицепремиерът вади аудио запис

Агенция "Ройтерс" е на път да предизвика сериозни противоречия, след като взе интервю от вицепремиера ни Томислав Дончев за шпионския скандал, който разтърси света. От правителствената информационна служба му заявиха, че той не е правил изказвания и оценки относно ориентацията на правителството по отношение на която и да е от страните в случая "Скрипал". Това се заявява в опровержение във връзка с публикациите. 

Във връзка с публикациите, които отразяват интервю на заместник министър-председателя Томислав Дончев за агенция "Ройтерс", заявяваме, че той не е правил изказвания и оценки относно ориентацията на правителството по отношение на която и да е от страните в случая "Скрипал". Посланията за обвързаност на правителството с други държави са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с официалната позиция на кабинета, изказана след днешното заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет. Интервюто на вицепремиера Дончев е дадено на 29 март.

С цел прозрачност и точност предоставяме точен цитат на изказването, достъпен и на звуков запис. "Просто казано, предвид факта, че правителството ни е коалиционно, в него присъстват различни партии, не съм убеден, че едно подобно решение може да бъде взето толкова лесно и толкова бързо. Политическата ситуацията в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат с консенсус. И аз не говоря само за Правителството, аз говоря и за други институции – Народно събрание, включително и Президента. От това, което разбирам към момента, за зло или добро, такъв консенсус няма. Консенсус се изгражда с разговори. Това е утвърдената политическа технология. България има особени исторически отношения с Русия, това е безспорен факт. Само че историята понякога е добър, понякога е лош учител в политиката. България е член на ЕС и член на НАТО и не веднъж е доказала, че тя е лоялен член на двете организации, че членството не е нито фиктивно, нито номинално. И за разлика от други държави често се е налагало да вземаме трудни решения, утвърждавайки и доказвайки, че сме добри членове."

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар