Петък, 20 Септември 2019
Понеделник, 02 Април 2018 08:29

Бриго Аспарухов: Няма да се разбере кой стои зад случая „Скрипал“, защото всички страни ще загубят от истината

Шпионажът е вечен и няма как да се спре, защото той е най-силното оръжие на една държава. Да казваш, че не си русофил вече звучи като клетва за вярност към Западна Европа. Ако се докаже, че Русия не е виновна, нито Кремъл, нито Западна Европа и САЩ ще започнат да връщат дипломати в посолствата.


„В дипломация е нормален и най-мекият ход да се привика посланикът ни в Русия. Това беше правилното, защото удовлетвори и голяма част от обществото. Типично по нашенски преместихме дебата за „Скрипал“ на полето „русофили-русофоби“, а всъщност имаме две жертви. Този трагичен случай помогна на страните да извлекат това, което искат. От 1971 г. Великобритания и Русия са изгонили общо 300 дипломати“. Това каза пред БТВ бившият разузнавач Бриго Аспарухов, който коментира случая „Скрипал“.
„Не се знае кой го е поръчал и извършил, но Русия е виновна... Да не си русофил вече звучи като клетва към евроатлантическите ни партньори. Ние си помагаме с Москва, оставяме си канал за комуникация. Никоя държава не може да си позволи да си позволи диалога с Русия. Австрия в това отношение няма комплекс и спокойно може да заема позиция срещу Кремъл. Това е атрибут на специалните служби през 80-е години – „аз знам, че ти си го направил, ще те осъдя, но после ще търся доказателства“. Борис Джонсън каза, че Москва е виновна, и всички се съгласиха. Никога няма да бъде казана истината за „Скрипал“, защото всички страни ще загубят. Какво ще направят Русия, САЩ и ЕС? Ще си върнат взаимно дипломатите си ли? Шпионажът е вечен и е най-силното оръжие на всяка държава. Ние и Западът винаги сме имали диалог с Русия. Тя винаги е била позитивно настроена към Европа и е част от нея. Путин има ясна представа какво иска да прави и това смущава Запада. Ако избухне Трета световна война, никой няма да разбере. Кой разум би допуснал, че това може да се случи“, каза още Аспарухов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар