Събота, 22 Септември 2018
Вторник, 10 Април 2018 08:45

Първан Симеонов: Българинът иска ревизии и твърда вътрешна политика, страхуваме се от външни конфликти

„Хората харесват мека външна политика и твърда вътрешна, защото се страхуват. Повече от половината българи се страхуват от световни конфликти, а 34% от тях дори подозират използването на ядрено оръжие. Хората са наясно, че при глобален конфликт България също ще участва и ще е част от евентуална война”. Това заяви социологът от „Галъп” Първан Симеонов пред Нова ТВ.

„Обикновено този страх се превръща в балансьорска външна политика. Обществото се хваща за сигурното и иска от политиците си да се разбират с всички. Над 60% искат например да се преговаря с Ердоган. Над 80 на сто казаха, че одобряват меката външна политика на правителството за случая със Скрипал. Не очаквайте от хората кой знае какви ясни насоки от хората аз външната политика, защото не са толкова започнати. Има красноречиви данни за това, какво искат. Във вътрешен план се искат ревизии и проверки”, каза още Симеонов.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 10 Април 2018 08:45
  Кънчо Стойчев: БСП не просто не харесват „актьорите“ в управлението – те искат смяна на цялата „пиеса“

  Левицата е радикален опонент на цялостното действие на правителството и на посоката, в която то движи страната

  БСП не просто не харесват „актьорите“ в управлението – те искат смяна на цялата „пиеса“. Така социологът Кънчо Стойчев коментира в сутрешния блок на радио "Фокус" реакцията на Левицата срещу предложенията на ГЕРБ за нови лица на местата на тримата министри в оставка.

  Той не се ангажира с мнение относно конкретните личности, преди да види начина им на работа поне за месец-два. Не е коректно да слагаме етикети на хора, предложени току-що за министерските постове – трябва да съдим по резултатите им, уточни социологът.

  „Възроптаването на БСП е напълно разбираемо. Критиката им по отношение на сегашното правителство отдавна се базира на дейността му. Левицата е радикален опонент на цялостното действие на правителството и на посоката, в която то движи страната. В този смисъл едва ли едно или друго име би променило отношението на БСП към управляващите – тази партия играе силно своята роля на парламентарна опозиция. Безспорно това е най-силната парламентарна опозиция, която имаме в последните десетилетия, но до какво ще доведе тази позиция е друг въпрос. И все пак позицията на БСП е консистентна и не е изненада, че и по казуса с трите министерски оставки реагира по този начин“, обясни Кънчо Стойчев.

  Не се създаде усещане за единност на вчерашния Коалиционен съвет ГЕРБ-Обединени патриоти, каза още той. Различията остават, но работещ компромис в коалицията ще има, коментира социологът. Според него обаче големият проблем от последните дни е опозицията срещу действията на премиера Борисов не просто от коалиционните партньори от Обединените патриоти, но и в самата парламентарна група в лицето на председателя на НС Цвета Караянчева и на ПГ - Цветан Цветанов.

  У българските граждани отсъства увереност, че управляващите имат ясен план за действие, а вместо това само замитат големите проблеми и решават само козметичните, допълни Кънчо Стойчев.

 • Вторник, 10 Април 2018 08:45
  Кольо Колев: Правителството ще оцелее през есента, ще получава подкрепа от САЩ, докато Македония не влезе в НАТО

  "Нормалната държава се управлява чрез институции, а не Борисов да се меси в работата на министрите. Държавността е заменена от вожд и от няколко години е на автопилот. В администрацията се назначиха камара некадърници".

 • Вторник, 10 Април 2018 08:45
  Кольо Колев: Големият проблем на кабинета е в липсата на институции и постоянното изчакване на премиерски решения

  Социологът Кольо Колев смята, че заради проблемите в управлението на България и постоянните скандали, правителството няма да изкара целия си мандат. Той прогнозира в студиото на "България сутрин", че кризите и скандалите за управляващите ще продължават, но не може да каже кога точно ще бъдат следващите извънредни парламентарни избори.

  "На пръв поглед управлението изглежда стабилно, но виждате непрекъснато напрежение и искри, които имат. Парламентарното мнозинство се крепи на два гласа. Това е много нестабилно. До едно време ще може да се крепи, но няма да е особено дълго, защото непрекъснато се пораждат тези скандали", коментира социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

  Според него големият проблем на управлението е, че при кризите и напрежението, като тези свързани с майките на деца с увреждания, се чака намесата на премиера Бойко Борисов.

  "Всичките тези неща показват, че няма институции. Трябваше да има институция, която да се занимава с това да вземе решение. Тук се разчита на едноличната воля някой силен", каза още Колев.

  Политологът Румяна Коларова също е на мнение, че са нужни рокади във властта и че има проблем с институциите.

  "До края на годината това трябва да стане и то трябва да стане по логиката на учебникарската политология. Това е неизбежно. Друг е въпросът е кой, как и защо", подчерта още тя.

  Според нея ГЕРБ плаща цена за управлението си с "Обединените патриоти", но печели поне някаква стабилност.

Оставете коментар