Петък, 16 Ноември 2018
Събота, 14 Април 2018 06:53

Руският посланик в САЩ: Действията на Тръмп и съюзниците му срещу Дамаск няма да останат без последствия

"Действията на Съединените щати и техните съюзници в Сирия ще имат последствия. Вашингтон носи всяка отговорност за това, което ще се случи", заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов. Припомняме, че Франция и Великобритания подкрепиха въздушните атаки с ракети "Томахоук" срещу Дамаск по заповед на американския президент Доналд Тръмп. 

Анатолий Антонов допълни: "Нашите предупреждения не бяха чути. Ние отново сме заплашени. Предварително планираният сценарий, за който говорихме, се изпълнява".

Арабистът Владимир Чуков коментира пред Нова ТВ, че става въпрос за бърза ограничена операция, която няма да продължи дни, а часове. "Това е наказание срещу сирийския лидер Башар Асад за използване на химическо оръжие, за смяна на режима. Ще се получи до голяма степен като във войната между Хизбулла и Израел. Битката ще бъде по-скоро в медиите и на дипломатическите форуми", заяви проф. Чуков. Колегата му Мохамед Халаф се съгласи, че Русия няма да предприеме военни действия, а става дума по-скоро за словесна война, която предстои.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 14 Април 2018 06:53
  Нов шпионски скандал: 20 г. полковник от Бундесхер-а е работил за Русия

  Външното министерство на Австрия привика руските дипломати

  Нов скандал с Русия, този път в Австрия – 70-годишен полковник от армията призна, че в продължение на 20 г. е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 хил. евро, съобщава водещият виенски ежедневник Die Presse.

  Очаква се по-късно през деня канцлерът Себастиан Курц и министърът на отбраната Марио Куназек да направят изявления за аферата.

  Съгласно наличната към момента информация, става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало информация на руското военно разузнаване. Самият той (самоличността му не се уточнява) е признал, че е бил вербуван от Москва през 1988 г. Той е работил в контролен център на австрийската армия и веднъж на две седмици е осъществявал контакт с руснак с кодово име „Юрий“.

  Допуска се, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи.

  Малко преди излизането си в пенсия той е започнал да предава доклади и за ситуацията в страната с миграцията, разкрил е също и детайлна информация за високопоставени офицери на австрийската армия.

  От Die Presse поясняват, че за шпионската дейност на бившия полковник Виена е била информирана от чуждестранна разузнавателна агенция. Не се конкретизира обаче коя е тази „приятелска“ страна.

  След разгласяването на новината, Министерството на външните работи на Австрия е привика дипломати от посолството на Руската федерация в страната във връзка със скандала за шпионаж в Бундесхера.

  Съответната информация потвърди канцлерът Себастиан Курц, съобщава ТАСС. По-рано през деня бе съобщено за разкриването на афера със шпионаж в австрийската армия - 70-годишен полковник в оставка е събирал и предавал информация на Москва в продължение на повече от две десетилетия, за което е получил сума в размер на 300 хил. евро

  По информация на ТАСС министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл е отменила планираната за началото на декември визита в Руската федерация заради шпионския скандал в Бундесхера.

  Резултат с изображение за Карин Кнайсл и путин

  На 23 август 2018 г. беше сватбата на министъра на външните работи на Австрия Карин Кнайсл, на която тя танцува със специалния си гост - президентът на Русия Владимир Путин. Как шпионският скандал и отменената й визита ще се отразят на отношенията им?

   

 • Събота, 14 Април 2018 06:53
  Стратегическият инвеститор за „Белене” ще бъде избран до една година

  Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ “Белене” е готова. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след заседанието на Министерски съвет, където представи детайлите по процедурата.

  Тя ще е от 9 етапа и инвеститорът ще бъде избран до една година след процедурата.

  Теменужка Петкова припомни, че проектът “Белене” ще бъде изпълнен изцяло на пазарен принцип без държавна гаранция, като се дава възможност на потенциални акционери да придобиват миноритарен дял. Теменужка обясни, че през европейски и български медии, ще бъде отправена покана към инвеститори, проявяващи интерес към изграждането на атомната електроцентрала. 

  Етапите включват заявление от страна на заинтересованите, разглеждането им и изготвяне на списък с кандидатите до които ще бъде изпратена обвързваща оферта.

  След това следва етапа с подписване на договор за конфиденциалност. После ще се разработи и представи информационен меморандум за проекта.

  След това е етапът, който ще бъдат изпратени покани до съответните потенциални стратегически инвеститори.

  “След предоставянето на оферта, тя ще бъде разгледана и ще се пристъпи към преговори между комисия, която ще бъде назначена в Министерството на енергетиката, и потенциалните инвеститори. И ако процедурата приключи успешно, то последният финален етап е подписване на споразумение между всички участници“, обясни Петкова.

  Енергийният министър уточни, че ако работата по всички етапи върви нормално е възможно след 1 година да има структурирана компания, която да търси проектно финансиране за реализацията на АЕЦ "Белене". Петкова ще запознае подробно и парламента с изработената процедура, където подробно ще бъде обсъждана.

  Напомняме, че по време на провелото се в Москва в края на миналия месец заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество Русия потвърди интереса си към проекта АЕЦ „Белене”.

  Енергийният министър Теменужка Петкова на среща с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов информира за приетото през месец юни решение на Народното събрание, съгласно което до края на октомври трябва да бъде изготвена процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта "Белене".

  По-рано и от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) също потвърдиха инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ "Белене". 

  Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" би струвал между 8 и 10.5 млрд. евро, според доклада за проекта, изготвен от учени от БАН и енергийни експерти.

 • Събота, 14 Април 2018 06:53
  Деца и цивилни загинаха в Сирия при удари на САЩ

  Поне 14 цивилни лица са убити при бомбардировки, които водената от САЩ коалиция е нанесла по последното укрепление на групировката „Ислямска държава“ в източна Сирия в събота, съобщава Франс прес. Сред тях има пет деца, които са загинали при въздушните удари срещу селата Хаджин, Суса и Ал-Шаафа в източната провинция Деир eз-Зор, съобщава Сирийската Обсерватория за права на човека.

  "Вероятно броят на мъртвите ще се увеличи, защото много от ранените са сериозно засегнати," е обявил пред Франс прес ръководителят на Обсерваторията Рами Абдел Рахман. Той е добавил, че поне деветима джихадисти от „Ислямска държава“ също са убити.

  От коалицията не са отговорили веднага за коментар, но британски наблюдател е казал, че ударите в този район са се увеличили след джихадистко нападение срещу база на коалицията недалеч от близкото село Ал- Бахра.

  Смята се, че в района на Хаджин все още има около 2000 бойци. Общо повече от 360 000 души са загинали от началото на войната в Сирия през 2011 година, започнала след репресии на антиправителствени протести. 

Оставете коментар