Събота, 26 Май 2018
Петък, 27 Април 2018 06:12

На историческа среща Ким Чен-ун и Мун Дже-ин се здрависаха на демаркационна линия между двете Кореи

Лидерите на двете Кореи се здрависаха днес на демаркационната линия, разделяща полуострова, преди началото на историческата им среща на върха, съобщиха световните агенции. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин останаха всеки от своята страна на границата в село Панминчжон в демилитаризираната зона и усмихнати размениха няколко думи. След това Ким Чен-ун пресече границата, ставайки първият севернокорейски лидер, стъпил в Южна Корея след края на войната между двете страни през 1953 година.
По покана на Ким южнокорейският президент също направи няколко крачки в севернокорейската част на зоната и там двамата лидери си направиха снимка, преди да се върнат на южнокорейска територия, държейки се за ръце.
След като бяха посрещнати от южнокорейски почетна рота в традиционни костюми, двамата се отправиха към Дома на мира, където ще се състои срещата на върха.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 27 Април 2018 06:12
  И защо Ким да му вярва?

  Това, което се разиграва в американското правителство, за начеващи психолози би представлявало блестящ пример за когнитивен дисонанс. Само часове след като американският президент Доналд Тръмп оповести, че САЩ се отказват от ядрената сделка с Иран, неговият външен министър Майк Помпео замина за Пхенян. Посланието му към тамошните партийни кадри беше следното: Ако се откажете от ядреното оръжие, ще разхлабим санкциите срещу вас и няма да ви нападаме. За режима на Ким обаче решението на САЩ да се откажат от ядрената сделка с Иран не беше изненадващо: недоверието към САЩ и бездруго е дълбоко.

  "Споразуменията имат срок на годност"

  Отказът от ядрената сделка с Иран е обременителен и за южнокорейския президент Мун Дже-ин, който през последните месеци направи всичко възможно, за да потръгне крехкият мирен процес на Корейския полуостров. Отчаянието си от решението на Тръмп президентската институция в Сеул обви в пълно мълчание.

  Американските експерти също критикуват решението на своя президент: "Защо ли Ким да вярва и на най-незначителните отстъпки от страна на Тръмп, след като той своеволно напуска споразумение, което останалите партньори спазват?", написа в Туитър Антъни Блинкън - бивш зам.-външен министър в кабинета на Обама.

  Подобен довод привежда и политологът Випин Наранг от Масачузетския технологичен институт: "На света беше ясно припомнено, че политическите договори имат срок на годност и могат да се разтурят, докато ядрените оръжия предлагат доживотна защита", каза той.

  "Либийският модел" вече не работи

  В този контекст добре се вписва и онова, което заяви съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън в края на април. А именно: че се стреми към прилагането на „либийския модел“ и по отношение на севернокорейската атомна програма. След дипломатически натиск от страна на Запада през 2000-та година тогавашният либийски държавен глава Муамар Кадафи се отказа от програмата си за разработване на атомно оръжие. Болтън пропусна обаче да отбележи, че режимът на Кадафи беше свален през 2011 година с помощта на западните въздушни удари, а самият Кадафи беше линчуван от развилнялата се тълпа. Примерът на Либия е една от причините хардлайнерите в Пхенян на всяка цена да държат на ядрената си програма, която за тях е един вид застраховка за живот.

  Елементарна грешка

  Във външнополитически план искреността на Вашингтон за предстоящите преговори със Северна Корея е съмнителна. Северна Корея нееднократно сигнализира, че въпросът за ядреното разоръжаване на страната на всяка цена трябва да бъде обвързан със сключването на евентуален мирен договор със САЩ. Мнозина обаче се съмняват в компетентността на американското външно министерство, където в момента се решава съдбата на Корейския полуостров.

  В разговор с репортери на път за Пхенян американският външен министър Майк Помпео нарече севернокорейския лидер "президента Ун" - защото явно не знае, че Ким е фамилното му име. А това е елементарна грешка на начинаещ дипломат.

  Фабиан Кречмер, Дойче Веле

 • Петък, 27 Април 2018 06:12
  Предлагат Тръмп или Ким Чен-Ун да вземат Нобеловата награда за мир. България отново е ощетена, няма кой да номинира посредника между Изтока и Запада от Банкя

  Американският президент Доналд Тръмп се разтопи от предложението на южнокорейския лидер Мун Дже-Ин да го номинира за Нобелова награда за мир. Повод са усилията, които милиардерът е положил за нормализиране на положението на Корейския полуостров. "Мун е много любезен, ако наистина направи такова предложение. Основно ние се нуждаем от мир. Това беше голям проблем, но мисля, че всичко ще се оправи. Ще видим. Президентът на Република Корея е много благороден, оценявам предложението му, но засега е необходимо да се погрижим за сегашната ситуация двете Кореи", каза скромно Доналд Тръмп. 

  Тези, които искат да награждават Тръмп, твърдят, че краят на Корейската война са значителни постижения за Нобеловата награда. Бившият американски президент Барак Обама получи Нобеловата награда за мир през 2009 г., девет месеца след влизането си в Белия дом. Наградата бе връчена за "изключителни усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничество между хората". В същото време се появиха предложения Ким Чен-Ун да вземе наградата за мир. В интернет веднага тръгнаха бъзици, че България отново е ощетена, защото няма кой да издигне номинацията на Бойко Борисов, който сближава Турция и Европейския съюз, помага на Западните Балкани и се обяви за канал на посредничеството между Изтока и Запада. 

 • Петък, 27 Април 2018 06:12
  Директорът на ЦРУ вече се е срещнал с Ким Чен-ун в Северна Корея

  Доналд Тръмп опитва да назначи Помпео за държавен секретар на САЩ, но все още няма одобрението на Конгреса и Сената

  Директорът на ЦРУ Майк Помпео, който американският президент Доналд Тръмп опитва да назначи за държавен секретар на САЩ, но все още няма одобрението на Конгреса и Сената, вече се е срещал със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

  Информацията се появи в The Washington Times, The New York Times и AP, като и трите авторитетни медии се позоваха на два високопоставени източника, които запазват в анонимност. Според информацията Помпео е пътувал до КНДР по време на Великденските празници, за да се срещне с Ким Чен Ун.

  Всъщност за такъв развой на събитията намекна самият Тръмп. Вчера (17 април) той посочи на пресконференция, че текат разговори между САЩ и КНДР на "много високо ниво".

  Оказва се обаче, че комуникацията не става по дипломатически канали, а върви през разузнаването. Помпео контактува с ръководството на севернокорейските служби и чрез тях всъщност е успял да се види с Ким Чен Ун.

  Иначе Тръмп каза вчера и, че е готов да води преговори за мир с Ким Чен Ун и да бъде подписан евентуален мирен договор, който да сложи край на положението на фактическа война между Южна и Северна Корея, което трае от 1953 година. Тръмп дори беше толкова оптимистично настроен, че видя възможност Сеул и Пхенян да обявят някакво мирно споразумение преди той самият да се срещне с Ким Чен Ун. Очаква се такава среща да има най-късно до края на месец май.

Оставете коментар