Сряда, 26 Септември 2018
Сряда, 09 Май 2018 11:00

ГЕРБ празнува само Деня на Европа, останалите - и на Победата, патриотите замлъкнаха

С декларации за 9 май политическите сили в Народното събрание отново очертаха разделението на двата неделими един от друг исторически факта - победата над фашизма, довела до обединението на Европа. Но докато от ГЕРБ единствени заложиха на Денят на Европа без да споменат за войната, победата и заслугите, то този път всички останали акцентираха на първопричината за това да го има този ден на Европа - победата над хитлеризма, милионите жертви и заслугите на руската армия. Странно изключение направиха Обединените патриоти, които необяснимо замълчаха в пленарната зала. Думата не взеха дори от АТАКА.

Днес България е Европа, започна с патос парламентарната шефка Цвета Караянчева в началото на заседанието. И напомни, че децата и младежите са гарантът за европейско бъдеще. Тонът бе подет от съпартийката й Джема Грозданова. Шефката на външната комисия заложи на евроатлантизма - заговори за ЕС и НАТО, и за това, че ГЕРБ е гарант за членството ни в тях и пази сигурни европейските граници. Заедно можем да отговорим на предизвикателствата на нашето време, каза Грозданова.

В нейното слово нямаше червена армия и победа, което не бе подминато от социалиста Драгомир Стойнев. Без Денят на победата нямаше да има Ден на Европа, това е празник на победата на съзиданието над разрушението. Исторически факт е, че съветската армия има неоспорими заслуги, напомни социалистът. И се прехвърли в наши дни. "Изградените след втората световна колективни системи за сигурност са в сериозно изпитание. Омиротворяването и войната вече звучат като синоними, за съжаление", констатира зам.-председателят на лявата група. Стойнев допълни, че днес Европа живее в бежанска вълна, атентати има независимо дали си в Париж, Москва, Мадрид, или Стокхолм. Нека най-сетне да оценим достойно, и спокойно миналото и настоящето, да спрем с боричканията, призова социалистът.

От ДПС отбелязаха едностранчивия поглед към фактологията и на едните, и на другите. ГЕРБ са акцентирали само на настоящето и бъдещето в декларацията си, докато от БСП са наблегнали повече на причината да се стигне до европейското обединение, посочи Йордан Цонев. И двата факта трябва да бъдат отбелязани, защото без Денят на победата и капитулацията до обединение едва ли щеше да се стигне, натърти Цонев.

Задължително е да отбелязваме двата факта, наблегна зам.-председателят на ПГ на ДПС. Днешният ден е изстрадан, мечтан от много поколения. Но Европа днес е изправена на кръстопът, защото обединението не е факт, мирът не е трайно постигната цел, а просперитетът е за едни, за други не толкова, върна в реалността Цонев, като напомни, че и тогава, и сега огромната опасност се крие в национализмите на Стария континент.

Малко по-рано Цветан Цветанов и лидерът на младежите на ГЕРБ Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи, облечени в тениски със знамената на ЕС и на България, връчиха в кулоарите значки и картички с надпис "Европа в България!" и цитат не само на Робърт Шуман, но и на Васил Левски, под който пише "Честит ден на Европа!"

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 09 Май 2018 11:00
  Цветанов отново плете интриги в БСП, държи се като нов шеф на МВР

  Весела Лечева: Похарчихте милиарди за ремонти, които знаем как правите

 • Сряда, 09 Май 2018 11:00
  Георги Свиленски: Чудите се как да сложите колани на правостоящите в градския транспорт, поне съм се къпал и съм чист, за да говоря

  "Не се занимавате с важните въпроси! Миналата седмица решихте правостоящите в градския транспорт на София да слагат колани. Фандъкова, жената се чуди какво да направи. Какви са тези циркове? Било мъжко поведение, че се подава оставка. Да, но не след една седмица, като е искана от премиера Бойко Борисов, а на следващия ден". 

  Това заяви в парламента Георги Свиленски от БСП по време на дебатите за оставките в кабинета. Той попита новите министри какво ще правят с вечния хаос в БДЖ, с концесията на летище "София", за Български пощи, потърси отговор и за ТОЛ системата. "Да дойде някой експерт и да обясни на гражданите за какво се харчат 180 млн. лева за тази система. Един министър се замисли, че всъщност не бил виновен за трагедията край Своге и оставката не била май поемане на отговорност. Какво е тогава отговорност? Да стане от министър зам.-министър ли? Коя оставка беше приета? На Теменужка Петкова, на Бисер Петков, на Делян Добрев ли? Така ли се прави? Да готвите Нанков за зам.-министър? Ако, г-н Борисов, бяхте ни предложили всички оставки на кабинета, БСП щеше да ви подкрепи", заяви Свиленски.

  По повод "скандала" със СПА процедурите, депутатът подчерта, че е ходил на басейн и поне се е къпал, за да е чист, за да говори.  

 • Сряда, 09 Май 2018 11:00
  Депутатите въведоха задължителни колани в автобуса

  Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците и с устройство за мобилно видеонаблюдение. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози.

  Текстовете бяха приети със 79 гласа „за” и 20 въздържали се. Изискването за оборудване с колани влиза в сила в 9-месечен срок от обнародването на промените, а за видеорегистраторите – в 18-месечен срок.

  Изискването за обезопасителни колани няма да се прилага за моторни превозни средства при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км.

  Превозвач, който допусне извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 3000 лева, а глобата за водача ще е 500 лева.

  Към момента българското законодателство предвижда санкция от 50 лева за пътник, който не е поставил колан, припомниха вносителите на промените от ГЕРБ, посочва БТА.

Оставете коментар