Сряда, 18 Юли 2018
Сряда, 09 Май 2018 11:00

ГЕРБ празнува само Деня на Европа, останалите - и на Победата, патриотите замлъкнаха

С декларации за 9 май политическите сили в Народното събрание отново очертаха разделението на двата неделими един от друг исторически факта - победата над фашизма, довела до обединението на Европа. Но докато от ГЕРБ единствени заложиха на Денят на Европа без да споменат за войната, победата и заслугите, то този път всички останали акцентираха на първопричината за това да го има този ден на Европа - победата над хитлеризма, милионите жертви и заслугите на руската армия. Странно изключение направиха Обединените патриоти, които необяснимо замълчаха в пленарната зала. Думата не взеха дори от АТАКА.

Днес България е Европа, започна с патос парламентарната шефка Цвета Караянчева в началото на заседанието. И напомни, че децата и младежите са гарантът за европейско бъдеще. Тонът бе подет от съпартийката й Джема Грозданова. Шефката на външната комисия заложи на евроатлантизма - заговори за ЕС и НАТО, и за това, че ГЕРБ е гарант за членството ни в тях и пази сигурни европейските граници. Заедно можем да отговорим на предизвикателствата на нашето време, каза Грозданова.

В нейното слово нямаше червена армия и победа, което не бе подминато от социалиста Драгомир Стойнев. Без Денят на победата нямаше да има Ден на Европа, това е празник на победата на съзиданието над разрушението. Исторически факт е, че съветската армия има неоспорими заслуги, напомни социалистът. И се прехвърли в наши дни. "Изградените след втората световна колективни системи за сигурност са в сериозно изпитание. Омиротворяването и войната вече звучат като синоними, за съжаление", констатира зам.-председателят на лявата група. Стойнев допълни, че днес Европа живее в бежанска вълна, атентати има независимо дали си в Париж, Москва, Мадрид, или Стокхолм. Нека най-сетне да оценим достойно, и спокойно миналото и настоящето, да спрем с боричканията, призова социалистът.

От ДПС отбелязаха едностранчивия поглед към фактологията и на едните, и на другите. ГЕРБ са акцентирали само на настоящето и бъдещето в декларацията си, докато от БСП са наблегнали повече на причината да се стигне до европейското обединение, посочи Йордан Цонев. И двата факта трябва да бъдат отбелязани, защото без Денят на победата и капитулацията до обединение едва ли щеше да се стигне, натърти Цонев.

Задължително е да отбелязваме двата факта, наблегна зам.-председателят на ПГ на ДПС. Днешният ден е изстрадан, мечтан от много поколения. Но Европа днес е изправена на кръстопът, защото обединението не е факт, мирът не е трайно постигната цел, а просперитетът е за едни, за други не толкова, върна в реалността Цонев, като напомни, че и тогава, и сега огромната опасност се крие в национализмите на Стария континент.

Малко по-рано Цветан Цветанов и лидерът на младежите на ГЕРБ Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи, облечени в тениски със знамената на ЕС и на България, връчиха в кулоарите значки и картички с надпис "Европа в България!" и цитат не само на Робърт Шуман, но и на Васил Левски, под който пише "Честит ден на Европа!"

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 09 Май 2018 11:00
  Михаил Константинов пред BIG5: Докато не се смени начинът за избор на ръководство в ЕС, ще виждаме пияния Юнкер и деградиращата Европа

  Надявам се бившите социалистически държави да спасят ЕС от собствената му глупост. Потъването идва от там, че администрацията в Брюксел не носи отговорност пред никого. Ако премиер на някоя страна се появи в подобно състояние като Юнкер, ще бъде разкъсан от народа си. Доналд Тръмп беше прав със забележките си към Европа, която иска безплатно да им се охраняват границите. От срещата му с Путин няма да се реши нищо съществено. Американският президент е от хората, които днес говорят едно, а утре - друго. 

 • Сряда, 09 Май 2018 11:00
  СКАНДАЛ! Съветник от ГЕРБ се изгаври с протеста на животновъдите

  Цинизмът на Николай Малев потресе обществото във фейсбук

  Цинична гавра с мъката на хората, заради избиването на здравите им животни и с протестите на животновъдите си направи на стената си във фейсбук общинският съветник от ГЕРБ във Варна Николай Малев.

  Вижте какво написа Малев, може би без въобще да осъзнава трагедията на хората загубили животните си днес.

 • Сряда, 09 Май 2018 11:00
  Депутатът от ОП Валентин Касабов стана за резил, продава стар джип на 3 пъти по-висока цена

  Бургазлии се шегуват, че цената е надута, защото новият собственик на возилото ще кара кола с антикварна стойност. Майтапите на гърба на народния представител валят. Бъзикат го, че е намерил начин да си добавя някой лев към депутатската заплата. 

Оставете коментар