Петък, 16 Ноември 2018
Петък, 11 Май 2018 14:19

Илияна Йотова: Без да се знае български език, не трябва да даваме гражданство!

Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че познаването на българския език трябва да стане задължителен критерий за придобиване на българско гражданство. Трябва да има ясни и точни критерии, за да няма съмнения, че се издават български паспорти на хора, които нямат нищо общо с нашата страна. Крайно време е един от задължителните, ако не и първи критерий да бъде познаването на българския език, заяви вицепрезидентът пред журналисти в Каварна. Йотова допълни, че познаването на езика сега не е задължително условие и според нея това е абсолютно недопустимо.

Вицепрезидентът каза, че се надява парламентът да направи промени в Закона за българското гражданство, Закона за българите в чужбина и Закона за пребиваване на чужденците в България, които са "кърпени" през годините и в тях има текстове, които си противоречат. Цялото това законодателство има нужда да бъде огледано изцяло не толкова за да се улесни процедурата по придобиване на българско гражданство, колкото тя да се направи по-прозрачна, поясни Йотова и добави, че предлага помощта на президентската институция, когато се подготвят тези промени. По думите й след признаването на българското малцинство в Албания, което е безспорен успех за България, са зачестили и молбите на албански граждани за придобиване на българско гражданство. Илияна Йотова поздрави участниците в 15-ото издание на общобългарския фолклорен събор "С България в сърцето", който вдигна завеса днес в Каварна.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Май 2018 14:19
  Димитър Байрактаров пред BIG5: Мащабите на търговията с българско гражданство са колосални!

  През последните дни набира скорост скандалът за търговия с българско гражданство. Много въпроси обаче като че ли бяха умишлено пропуснати или съзнателно незададени от медиите.

  В тази връзка BIG5 потърси за коментар журналиста Димитър Байрактаров, който беше депутат в 43-то Народно събрание от групата на "Патриотичния фронт".

  - Г-н Байрактаров, преди две години Вие отказахте да бъдете депутат и напуснахте "Обединени патриоти", както заявихте – по морални причини. Как ще коментирате скандала за търговията с българско гражданство?

  - За съжаление голяма част от българските медии профанизират този скандал и го свеждат до издаването на едно удостоверение. Всъщност мащабите на търговията с българско гражданство са колосални и трудно могат да бъдат осъзнати от българския народ. Те надхвърлят многократно цитираните от прокуратурата числа. В този случай не става въпрос само за организирана престъпна група, става въпрос за сериозна мафия, действаща по всички етажи на властта.

  - Какво имате предвид?

  - Ще ви дам един много показателен пример и за да не бъда голословен, ще ви представя два документа с молба да бъдат публикувани. На местните избори през 2015 г. в село Бело поле, община Благоевград за кмет е избран представителят на политическа партия ВМРО. На проведените тогава избори броят на избирателите е 569 души. Само за една година до провеждането на президентските избори през 2016 г. Това село изживява истински демографски бум. Неговите избиратели само за една година достигат внушителния брой от 9623 (девет хиляди шестстотин двадесет и трима) души. Представям ви протоколите, които са публикувани и на официалния сайт на ЦИК.

  - Прощавайте, но това, което казвате, истина ли е и ако е така, как се е случило?

  - Затова ви предоставям документи, за да няма спекулации и отново моля да ги публикувате. Истината, както вече казах, трудно се възприема. В разследването, което направих и ще излъча в предаването ни по ТВ "Евроком" тази събота от 10,30 ч., има потресаващи неща. Според избирателните списъци в това село избирателите в по-голямата си част носят фамилии, завършващи на "-ски": например Георгиевски, Петровски и т.н. Ако обаче се позовем на данните на прокуратурата, само от това село мафията за търговия с българско гражданство е реализирала 45 000 000 (четиридесет и пет милиона) евро. Но това не е всичко, защото с този брой на населеното място се дава възможност за реализирането на различни схеми по източване на европейските фондове. Никой не дава отговор и на въпросът какво се случва с личните данни на тези хора, тъй като който ги притежава, може да прави каквото си иска с тях.

  - Властта знаела ли е за този така да го наречем "демографски бум" в село Бело поле?

  - Разбира се, че е знаела! Ще ви дам едно много елементарно доказателство. Според Изборния кодекс, при такъв брой избиратели (9623) в населеното място е трябвало да бъдат открити поне десет изборни секции, но тъй като властта много добре е знаела, че тези избиратели не живеят в това село, избирателната секция е само една. Именно този факт е и доказателство, че личните данни на тези лица могат да се използват за различни цели. Например за регистрация на неправителствени организации, чрез които да се източват еврофондове, регистрация за участие в избори и отново източване на обществен ресурс чрез медийните пакети, регистрация на партия и въобще - възможностите са много, като в тях се включва и манипулирането на изборните резултати.

  - Вие като депутат поставяли ли сте този въпрос?

  - Многократно. И винаги имаше скандали от страна на моите колеги "патриоти".

  - Може ли да подозираме това да е причината Вие да не сте депутат днес?

  - Това е една от многото причини за моето отказване. Аз сам отказах да бъда в един отбор с тези хора, които все повече се вижда, че служат на тъмни и престъпни интереси, но не и на интересите на българския народ.

   

  избирателен протокол 2015 г.

   

  избирателен протокол от 2016 г. - броят на избирателите за една година е нараснал с над 9 хиляди

  BIG5.BG

 • Петък, 11 Май 2018 14:19
  Вицепрезидентът: Смъртността в България е 60% по-висока от раждаемостта – мерките не търпят отлагане

  В следващото десетилетие между 800 и 1000 селища ще престанат да съществуват. Региони в страната са в риск да се превърнат в демографски пустини.

  Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На първо място сме по смъртност, а почти 5% от съществуващите селища нямат нито един жител. Тези с до 20 човека са около 13%. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на конференция „Демографската криза в България – реалности, проблеми и решения“, предаде агенция „Фокус“.

  „В следващото десетилетие между 800 и 1000 селища ще престанат да съществуват. Региони в страната са в риск да се превърнат в демографски пустини“, допълни Илияна Йотова. Тя отбеляза, че на европейския фон сме в първата петица на страните с най-застаряващо население.

  „Мерките и политиките не търпят отлагане. Не бива да говорим само когато излезе поредната отчайваща статистика или видим стряскащото заглавие в медиите - че сме най-бързо топящата се нация“, каза още тя.

  „За Северозападна България години наред бе запазено мястото за най-слабо развития регион в цяла Европа. Очевидно европейската политика на сближаване за 11 години не успя да постигне почти нищо“, отбеляза вицепрезидентът. „Ако нищетата беше запазена мярка само за Северозапада, през последните години тази „болест“ разяжда и други части на страната, особено по граничните райони, особено в Североизточна България“, допълни тя.

  По думите й през 2016 година коефициентът на възрастовата зависимост между населението над 65 години и до 14 години в Силистренска област достига до 170%. „Няма друга страна в ЕС с такива съотношения“, подчерта Йотова, като отчете, че основната причина за негативните тенденции се корени в ниските заплати в тези населени места. Според нея демографската криза е най-важната тема за страната ни, защото от нея зависи бъдещето на българската нация. "Това е тема, която не е подвластна на политически мандати и, колкото и да изглежда невъзможно в днешните условия, задължава национален консенсус", заяви още вицепрезидентът.

 • Петък, 11 Май 2018 14:19
  Две паралелни визити в Украйна – на премиера и на вицепрезидента

  Две паралелни, независими една от друга български делегации на високо ниво са в Украйна. Премиерът Бойко Борисов чества 160-годишнината на Болградската гимназия и инспектира път с президента Порошенко. Вицепрезидентът Илияна Йотова обикаля българските общности и се среща с бесарабски българи. Пътищата им се пресичат само в Болградската гимназия „Г. С. Раковски“, с което потвърждават усещането, че двете администрации на "Дондуков" имат сериозни проблеми в комуникацията помежду си. 

   „Украинските граждани с български произход винаги ще бъдат мост за разбирателство и сътрудничество между двете страни“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с президента на Украйна Петро Порошенко в Одеса. По-късно двамата ще участват в тържествата по повод 160-годишнината на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“. 

  В рамките на разговора българският премиер Борисов подчерта, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделеното разбиране и от двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културната идентичност на българската общност в Украйна.

  „Длъжни сме да използваме това приятелство, за да живеем по-добре. Продължаването на тази политика е най-добрата гаранция, че сънародниците ни и занапред ще бъдат мост на сътрудничество на страната с България и ЕС, както и фактор за осъществяване на нейната европейска перспектива“, подчерта още българският министър-председател. 

  Украинският президент изрази благодарност за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията между Европейския съюз и Украйна, включително и за макрофинансовата помощ за страна му. 

  Бойко Борисов и Петро Порошенко оцениха високо традиционните приятелски отношения между България и Украйна, които се основават на силни исторически, културни и езикови връзки. Посочено беше, че това е доказателство, че двете страни взаимно се възприемат като важни и приоритетни партньори.

  „Благодаря ти, Петро, че дойде от Киев до Одеса заради нас. Украинските граждани с български произход са едни от най-милите, интелигенти и лоялни граждани. Ние не само, че нямаме проблем, те могат да бъдат действително по-силен, могъщ мост на разбирателство“, заяви Борисов.

  Вицепрезидентът Илияна Йотова също от вчера е в Украйна. Днес тя разговаря в Измаил с местните власти и представителите на българската общност.

  В рамките на визитата си в Украйна Илияна Йотова посещава населени места, в които живеят компактни общности от български произход.

  Тя предупреди, че има опасност от обезлюдяване на много села, населени с бесарабски българи, ако не се подобри инфраструктурата им и не се създаде перспектива пред младите хора. 

  Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с учители и ученици в Задунаевка. Посети и къщата, в която е живял Христо Ботев, докато е бил учител в селото. Сградата е купена от генералния консул на България в Одеса. Сега той иска да я дари на българската държава.

  Според вицепрезидента Илияна Йотова политиката за българите в чужбина трябва да бъде национален приоритет. Тя смята, че изучаването по един час седмично на български език е крайно недостатъчно. И неделните училища според вицепрезидента не могат да покрият стандартите за добро владеене на езика ни. Според Йотова е възможно изучаването на български език в Украйна да взаимства практиката на езиковите гимназии в България.

  Във водената от вицепрезидента делегация участват представители на бесарабските българи в България.

  Вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът Бойко Борисов се засякоха само в българската гимназия „Г. С. Раковски“ в украинския град Болград, но дойдоха по различно време.

   

Оставете коментар