Понеделник, 21 Май 2018
Петък, 11 Май 2018 14:19

Илияна Йотова: Без да се знае български език, не трябва да даваме гражданство!

Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че познаването на българския език трябва да стане задължителен критерий за придобиване на българско гражданство. Трябва да има ясни и точни критерии, за да няма съмнения, че се издават български паспорти на хора, които нямат нищо общо с нашата страна. Крайно време е един от задължителните, ако не и първи критерий да бъде познаването на българския език, заяви вицепрезидентът пред журналисти в Каварна. Йотова допълни, че познаването на езика сега не е задължително условие и според нея това е абсолютно недопустимо.

Вицепрезидентът каза, че се надява парламентът да направи промени в Закона за българското гражданство, Закона за българите в чужбина и Закона за пребиваване на чужденците в България, които са "кърпени" през годините и в тях има текстове, които си противоречат. Цялото това законодателство има нужда да бъде огледано изцяло не толкова за да се улесни процедурата по придобиване на българско гражданство, колкото тя да се направи по-прозрачна, поясни Йотова и добави, че предлага помощта на президентската институция, когато се подготвят тези промени. По думите й след признаването на българското малцинство в Албания, което е безспорен успех за България, са зачестили и молбите на албански граждани за придобиване на българско гражданство. Илияна Йотова поздрави участниците в 15-ото издание на общобългарския фолклорен събор "С България в сърцето", който вдигна завеса днес в Каварна.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Май 2018 14:19
  Илияна Йотова пред българите в Словакия: Имаме амбиция да направим международен институт

  Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с представители на българската общност в Братислава. Йотова е на 4-дневна обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя Кирил и Методий. Йотова каза пред българи в словашката столица, че има амбицията да бъде създаден международен институт за българския език по примера на страни като Франция и Испания. Това може да помогне за изучаването на родния език и запазването на традициите и културата на българските общности зад граница. Тя посочи също, че продължава работата по изграждането на интернет платформа, на която българите в чужбина да поставят своите въпроси. Вицепрезидентът отбеляза, че има над 400 български неделни училища по света, но все още не могат да бъдат решени проблемите с техните сертификати. Илияна Йотова каза също с пътуването по стъпките на Кирил и Методий показва на европейските партньори откъде е тръгнало нашето духовно начало.

 • Петък, 11 Май 2018 14:19
  Опердашиха Динко с АТВ-то от Ямбол в Боровец

  Господин Вълев беше натупан, след като се опита да проповядва патриотизъм на самоковци

 • Петък, 11 Май 2018 14:19
  Илияна Йотова: От изборите насам работата на Цветанов е да следи какво говори Радев и да го ругае

  Позицията на българското правителство по случая с отровения Сергей Скрипал е правилна. България не е сама в това решение и сме в група с държави, които запазихме ценното да сме посредници между двата лагера. Такава оценка даде вицепрезидентът Илияна Йотова пред БТВ.

  Тя допълни, че страната ни е в деликатна позиция и заради европредседателството. По думите й обаче сме загубили инерцията и възможността си за посредническа функция, чрез която да обединим всички страни, запазили резервите си. „Ако трябва да говорим за ролята на България в трудни моменти – да, председателството е успешно досега, но трябва да се реагира с повече самочувствие”, посочи Йотова.

  Като успех тя коментира и поставената тема за Западните Балкани, както и новината, че две страни ще получат покана за преговори. „За този успех работят много хора, не само Борисов. България беше постоянна в желанието и предложенията си.”

  Йотова посочи, че няма войни между институциите, а истини, които обществото чува от страната на президента. „От последните избори насам Цветанов това работи – да следи какво казва Радев и да го ругае публично. Президентът и аз сме мажоритарен избор, Цветанов дори не спечели преференциите във Велико Търново.”

  „От лекцията на президента насам много хора се обадиха да ни кажат, че тъмната площадка трябва да се дострои. Лекцията му имаше други достойнства - бъдещето на децата ни, качеството на образованието ни”, заяви Йотова.

  По думите й няма човек в България, който да е убеден, че нещата със сделката за ЧЕЗ са чисти и добави, че това е част от метафората за „тъмната площадка.”

  Тя е категорична, че мястото на папките с обществените поръчки не е при президента, а в парламента и добави, че Борисов отдавна не е присъствал на парламентарен контрол.

  По повод протестите на родителите на деца с увреждания Йотова посочи, че би поискала оставката на социалния министър заради чиновническия подход.

  Вицепрезидентът заяви, че не иска да коментира критиките на Росен Плевнелиев. „Сериозно ли искате да коментирам бившия президент. Жалко е, че този човек е бил президент на България. Очевидно има други мечти и неща, за които мисли”, заяви тя.

Оставете коментар