Сряда, 14 Ноември 2018
Неделя, 13 Май 2018 12:01

Жената до Боян Петров поиска да се прекрати спасителната акция

Спасителите вероятно няма да изкачват връх Шиша Пангма в търсене на Боян Петров днес. Това става ясно от публикация на Радослава Ненова във Facebook - жената, с която българският алпинист живее на семейни начала. "Вчера (12 май - бел. ред.) в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върха днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен живота и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите където има шанс да открият Боян жив", пише Радослава Ненова. "Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук на сетне са техни", споделя Ненова.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 13 Май 2018 12:01
  ГЕРБ активисти и журналисти катерят Копитото в памет на Боян Петров

  Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев си направиха неделна разходка на Витоша.

  Двамата гербери се качиха на Копитото да подишат чист въздух и се включиха в похода за алпиниста Боян Петров, който се изгуби около връх Шиша Пангма в Тибет. Днес стотици познати и непознати катериха планината в негова памет. Някои от тях се подразниха от политическото присъствие и заявиха, че не е редно се прави реклама на гърба на починал човек. Други се пошегуваха, че Главчев, след като вече не е председател е толкова отсвирен в партията, че никой няма да забележи отсъствието му в парламента, ако остане на Копитото.

  Снимката на Георг Георгиев и на Главчев публикува във фейсбука си журналистът Евгени Петров. Въпреки че дъщерята на Боян и съпругата му все още имат надежда да е оцелял в планината, в българския вариант на Уикипедия Боян е обявен за мъртъв. Дата не е мосочена, а само месец май. 

 • Неделя, 13 Май 2018 12:01
  Показаха откритите вещи на Боян Петров

  На официалната фейсбук страница на Dream Wanderlust, както и на хеликоптерната компания Simrik Air бяха публикувани снимки на тениската и медицинския комплект на 45-годишния българин

  Спасителният екип показа вещите на българския алпинист Боян Петров, които шерпите и китайските алпинисти откриха в района на Лагер 3 под връх Шиша Пангма в Хималаите.

  На официалната фейсбук страница на Dream Wanderlust, както и на хеликоптерната компания Simrik Air бяха публикувани снимки на тениската и медицинския комплект на 45-годишния българин, който изчезна безследно на 3 май при атака на върха. В комплекта има инсулин и енергийни гелове. Това са единствените следи от Боян Петров, открити по време на безпрецедентната спасителна операция, която бе прекратена вчера.

  "Бихме искали да благодарим на Посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай и неправителствената му част в Непал, на Министерството на вътрешните работи на Непал, които координираха в цялата мисия за търсене, подготвяха документи и всички формалности за разрешаването на летене. Специално бихме искали да благодарим на двамата българи - Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия. Техните непрекъснати усилия, комуникация и координация по време на спасителната операция на Боян са похвални. Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на хората, занимаващи се с операцията за търсене на Боян. С посланията и подкрепящите думи наистина бяхме положителни и мотивирани да вървим напред в тази мисия. Благодарни сме на нашите пилоти, спасителни специалисти, техници и всички членове на екипажа, които се опитаха да потърсят катерача-ветеран Боян Петров", написаха от хеликоптерната компания.

  Жената до Боян Петров: Винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе
  В интервю за БНР Деян Петков, който организираше експедициите на българския алпинист, заяви, че екипът му тепърва ще търси отговорите.

  "Боян е с нас в това да имаме вяра в собствените ни сили и да таим надежда за хубави неща. Ще се опитаме да анализираме терена. Надяваме се да открием някакви следи за това какво се е случило. Ще направим всичко възможно. ...Подозирам, че дневникът му е бил с него или поне няколко листа, които той обикновено пише. Той си води подробен дневник всеки ден и носи нагоре листа, които за съжаление са изгубени. Ще получим вещите му от базовия лагер. Ще видим какво има в компютъра му, в дневника", допълни Петков.

  Той бе категоричен, че въпреки малкото информация за Шиша Пангма, двамата с Боян много подробно са разгледали маршрута.

  „Това са места, на които много малко хора ходят. Те обикновено дават информация за тях след месеци, тя не винаги е точна. На място той се информира какво се случва. Хората там, шерпите, маршрута до лагер 1,2 – това са нещата, които обуславят как той ще продължи нататък. Искаме да разберем дали Боян е бил на върха", каза още Петков и добави:

  "Този връх винаги ще си остане с възможно изкачване от Боян. Винаги така ще го водим в нашата история – че който и да изкачи този връх, първият българин, който го изкачи, ще бъде първото потвърдено изкачване, а винаги ще имаме едно на ум за изкачването на Боян“.

 • Неделя, 13 Май 2018 12:01
  Журналистите станаха алпинисти. Докато спасяваме катерачи и поклонници на бразилски врачки, чакаме изненадите на Гинка

  Българите сме странни хора. Обичаме да си създаваме новини и да сме състрадателни към чуждото нещастие, макар че често си пропускаме своето, за сметка на разни проблеми, които уж трябва да ни вълнуват. Подобен е случаят с болната от рак Теди и алпинистът Боян. Цяла сутрин днес всички водещи - Виктор Николаев, Аделина Радева, Антон Хекимян станаха специалисти по алпинизъм и с особен плам и трагичност занимаваха цялата държава 30 минути едновременно със случая с изчезналия алпинист. Господ да го пази!

  Дано да жив и здрав! В BGonAir дори поканиха Петър Берон, който освен от пеперуди, СДС и прехода, разбира от алпинизъм, колкото Лили Иванова от ски. Станахме свидетели на вълнуващи въпроси и отговори. В БТВ дори бяха поканили съпругата на Боян. Освен при Хекимян, тя се появи при и при блока на Александър Кадиев. Пуснаха ѝ как се целува с Боян Петров и как го изпраща като "мила ми, Венето". Жената заприлича на мечка на панаир, с който някои медии търсят евтини сензации и гледат да запълнят време. Подобен е и сюжетът с Теодора. Младо момиче, което отиде да се лекува в Бразилия при шамани, а после се наложи да я прибираме с дарения и държавни пари. 

  Колкото и глупаво да изглежда, задаваме си въпроса - кой е виновен? Момичето, което се е вързало на шаманите, защото нямаме образование и здравеопазване, или Боян, който е отишъл без маска да катери осемхилядник? И в двата случаят не трябва да се натиска народът! Изборът е направен не от нас. Няма лошо да се правят благотворителни кампании и да си помагаме. Идва обаче време, в което се замисляш, че има деца, които не по-малко страдат и имат нужда от помощ. Майките с увреждания, които се борят с Бойко и правителството му, какво ли си мислят? "На едните може, а другите - кучета ги яли". Докато чакаме сеирджийската да видим кога ще ни върнат почитателката на бразиските шамани и алпиниста, Гинка тихомълком се опитва да си купи ЧЕЗ, макар че още няма пари. От компаниите пък са си поискали увеличение на тока. От ЧЕЗ специално - с 51%. Явно половината икономика не е толкова важда от проблемите за Западните Балкани, Теди и Боян. 

  Васил Василев

Оставете коментар