Понеделник, 21 Май 2018
Понеделник, 14 Май 2018 09:03

Мирослав Ненков: Шайка източва Здравната каса, медицинските сестри са ценен ресурс

Медицинските сестри са ценен ресурс, който ще изчезне. Момичетата работят на минимум две места, представете с какво натоварване са. В повечето болници в страната щатът на медицинските сестри не е попълнен, това намалява качеството на обслужване в лечебните заведения. Това заяви бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков пред БНТ. „За състоянието на Ловешката болница е виновна управата, която над 10 години не прави нищо. Не може да се очаква някой изведнъж да оправи проблеми на толкова години“, каза още той. „Здравната система е структурирана около един-два центъра, те са с бизнес насочени хора и не са „лекарите-крадци“, а шайка, която източва здравната ни система. Когато се появи контролът, ще се появи желание за въздействие върху този човек, който държи контрола“, допълни Ненков. „Ако затворим крановете, през които изтичат парите на системата, ще сме добре. Не можем да помолим хората, които пласират консумативите за болниците да работят за по-малко пари, при положение, че работят за повече“, коментира бившият здравен министър. „Има една дама, която ръководи болницата на Видин, която с цената на лични жертви не позволи измамни схеми. Да, болницата във Видин не е в добро състояние, но не е като в Ловеч“, завърши Мирослав Ненков.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 14 Май 2018 09:03
  Арестуваните от Здравната каса в Пловдив откраднали над 1 млн. лв.

  Пловдивските служители на Регионалната здравноосигурителна каса, които вчера бяха задържани при акция на прокуратурата в Пловдив, са присвоили над 1 млн. лв. от Здравната каса.

  Измама е извършена с имената на реални пациенти, включени в програмата за новото скъпоструващо лечение на хепатит С.

  В схемата са участвали няколко души, като основен инициатор на документната измама е фармацевт, собственик на няколко аптеки. За година е създал три фантомни аптеки, които съществуват само по документи, но пък имат назначен помощник фармацевт. Директорът на РЗОК Иван Деспотов е приемал дублирани рецепти на имената на реални хора, изпращали са исканията до НЗОК и са получавали парите всеки месец. Пациентите не са останали без лечение – те са взимали медикаментите си от други аптеки.

  Присвоените средства са достатъчни за лечението на още двама души.

  В схемата участва и още едно лице, което се води социално слабо, но е участвало в създаването на трите фантомни аптеки.

  Схемата е станала възможна заради несъвършенства на софтуера на НЗОК. Разследването е установило, че две програми се разминават във времето, така че контролът на изписаните лекарства се осъществява до три месеца след тяхното получаване.

 • Понеделник, 14 Май 2018 09:03
  Арестуваха петима служители на здравната каса в Пловдив с подкуп от 50 000 лв.

  Задържането им прилича на зрелищната акция срещу Десислава Иванчева в центъра на столицата. 

  Петима служители на здравната каса в Пловдив са арестувани заради получаване на подкуп. Те са задържани по примера на Десислава Иванчева. В единия са намерени 50 000 лева белязани пари. Сумата е в банкноти от 50 лева. Припомняме, че по същия начин беше арестувана и кметицата на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева. Тя беше хваната в центъра на София и държана 5 часа от службите пред спортната палата. Полицаи към 16:00 часа все още броят парите, които са хванали в Пловдив. 

  Очаквайте подробности!

 • Понеделник, 14 Май 2018 09:03
  Вижте как в Пирогов се източва НЗОК с фиктивни манипулации, подписани от проф. Асен Балтов (Снимки)

  Лекари в "Пирогов" са си измисляли ненужни манипулации, за да лекуват пациентите. С тях обаче са източени куп пари от Националната здравноосигурителна каса. Документите са били подписвани лично от директора на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

Оставете коментар