Понеделник, 15 Октомври 2018
Понеделник, 21 Май 2018 19:12

Трайков описа китайската схема за "Белене": Ще извадим от джоба милиард за по-спешно харчене

Трайчо Трайков коментира сделката за строежа на АЕЦ "Белене". „Ако проектът за АЕЦ „Белене” беше корупционен, днес щеше да работи, за съжаление. Това каза БТВ председателят на „Булатом” Богомил Манчев. "Китайският инвеститор за АЕЦ „Белене” е изключително надеждна, голяма компания. Това е геополитически въпрос, ако той въобще се набърка в тази икономическа схема", допълни той.

Трайков обаче контрира предсказанията му във фейсбука си: "Току-що стана ясна китайската схема за Белене - договор за разлика плюс още 1 млрд. евро от нас. Това означава, че ако стойността на произведената енергия надвишава пазарната цена, държавата ще компенсира инвеститора за разликата. Дори в доклада на БАН прогнозират, че такава ще е ситуацията години наред. Милиардът вероятно е за по-спешно харчене, че строежите на ядрени централи са прословути с надхвърлянето на бюджетни и времеви рамки. Добре че и Богомил Манчев дава интервюта".

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 21 Май 2018 19:12
  Бившият шеф на Интерпол е приемал подкупи

  Подалият оставка като президент на Интерпол Мън Хунвей, китайски зам.-министър на обществената сигурност, е взимал подкупи. Това съобщи Пекин в понеделник, часове след като обяви, че Мън е разследван за нарушения на закона, съобщава БТА, позовавайки се на Франс прес.

  Мън "е приемал подкупи и е заподозрян в закононарушения", посочи в комюнике министерството на обществената сигурност, без да уточни какви са обвиненията. Интерпол информира вчера за оставката на своя президент. Той изчезна преди повече от десет дни, след като се завърна в Китай.

  Комюникето бе представено като заключителен документ от събрание, проведено в понеделник от партийната организация на китайската компартия в министерството на обществената сигурност.

  В текста не се уточнява дали обвиненията срещу Мън имат връзка със задълженията му в министерството, или с функциите, изпълнявани от него в Интерпол. Не е уточнено също дали е поставен под стража.

  Китайското министерство съобщи днес, че специална работна група ще разследва заподозрени в корупция съучастници на Мън Хунвей, предаде ТАСС.

  "За да бъдат спазени изцяло изискванията на ЦК на Компартията на Китай, ще се формира специална работна група, която според законово установената процедура ще проведе разследване на служителите, заподозрени в получаване на подкупи заедно с Мън Хунвей", се казва в документа. 

 • Понеделник, 21 Май 2018 19:12
  Изчезна президентът на Интерпол

  Шефът на Интерпол е в неизвестност от седмица

  Френската полиция е започнала разследване във връзка с изчезването на президента на Интерпол Мън Хунвей, съобщават световни агенции.

  Семейството на 64-годишният Мън няма новини от него от заминаването му за Китай в края на септември. Сигналът за изчезването на 64-годишния е подаден от съпругата му, с която той живее в Лион.

  Според сайта на Интерпол, настоящият председател на базираната в град Лион международна полицейска организация е бил заместник-министър на обществената сигурност в Китай. 

  Мън Хунвей е президент на Интерпол от 2016 г. Той замени на поста французойката Мирей Балестрази.  

 • Понеделник, 21 Май 2018 19:12
  Спецпрокуратурата внесе в съда прецизирани обвинения срещу Дянков, Прокопиев и Трайков

  Специализираната прокуратура внесе отново в Специализирания наказателен съд обвинителен акт по делото за продажба на занижени цени на държавния дял на енергоразпределителното дружество EVN. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. 

  Отстранени са всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушения в първоначалния обвинителен акт (изготвен и внесен в СпНС от Софийската градска прокуратура), заради които в края на март 2018 г. делото бе прекратено и върнато по компетентност в Специализираната прокуратура. 

  Прецизирани са и обвиненията срещу шестимата привлечени към наказателна отговорност лица. 

  Бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет) – престъпление по чл. 283а, т.1, вр. чл. 282, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.20 ал. 2, вр. ал.1 от НК. 

  Трима от привлечените - изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери (чл. 217, ал.4, вр. ал.2, вр. чл. 20 ал. 2, вр. ал. 1). 

  Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай (чл. 219, ал.4, вр. ал.3, вр. ал. 1 от НК). 

  Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание.

Оставете коментар