Понеделник, 18 Юни 2018
Сряда, 23 Май 2018 13:33

Парадокс: От МОН заявиха, че няма грешка на матурите, но няма да зачитат въпрос 7

Седмият въпрос на матурата по български език и литература ще носи по 1 точка на всички зрелостници, независимо от начина по който са отговорили, съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на брифинг в МОН.

„Този изпит трябва да покаже знанията. Всеки отговор трябва да бъде безспорен, това е изискване при съставяне на тестовете. След като условието създава и най-малкото съмнение за друг отговор, смятам, че е напълно отговорно решение да не се зачита “, заяви тя. Същевременно от МОН настояват, че в посочения за правилен отговор Б не е допусната граматична грешка. Той гласи: „Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия”.

Тази позиция не беше споделена от езиковеди, според които грешка, макар и техническа при подготовката на теста, има, а МОН се опитва да я прикрие, като „измисля нова граматика”. Зам.-министър Михайлова обясни и как се подготвят тестовете за матурата:

„Започва се с комисия за изработването на тестовите задачи, след това има комисия за извършване на експертна оценка на задачите. Със заповед на министъра се определят лица, които утвърждават изпитните материали за държавните зрелостни изпити. Най-накрая в последните дни преди матурата има лица, които осъществяват окончателната експертна оценка на изпитните варианти.“ „Има проверка на задачите на няколко нива. От толкова много варианти комбинациите са над 11 млн.“, каза още тя.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 23 Май 2018 13:33
  Кога ще има "комисия" за чистка в МОН? Да направят матури за преподавателите

  Думата "комисия" хвърли поредната бомба в образователното минитерство и предизвика полемика. Днес от МОН категорично заявиха, че няма грешка, но седмият въпрос нямало да се зачита за грешка. Това е най-малкият проблем на министерство. Години наред има куп гафове в тестовете, които се пишат от едни и същи хора. Същото е положението и с учебниците. Драскачите, които пишат пълни глупости и слагат Кума Лиса и Кумчо Вълчо като мутри в лимузина, ще се пенсионират на постовете си.

  Ще продължават да измислят странни сюжети. Ще карат децата да учат световни простотии. Къде е комисията за това? Защо родителите са принудени да пращат децата си на частни уроци и да пръскат една торба пари, за да завършат? Защо самите родители са неграмотни? Къде остана респектът към учителите? Кой иска децата да са неграмотни и да пишат на шльокавица? Министър Красимир Вълчев допуска същата банална грешка - да допуска да му се качват на главата същите "съветници", които пишат учебници за учениците, а в същото време нямат 1 година стаж в класната стая. Същите тези, които се саморазправят с Алеко Константинов, не искат да знаят как се правят избори, забраняват Балканджи Йово. И още куп странни неща, които им хрумват в безработните часове в университетите.

  В същото време професори от Българската филология пращат до редакциите отговори на въпроси с правописни и пунктуационни грешки, но раздават морал, а асистентите им бистрят въпроси за учениците. Докато не настъпи по болното място преподавателите министър Вълчев, всичко ще продължи по същия начин. Вместо "Галъп" да си прави анкети сред хората за пълния член, агенцията можеше да провери знанията на преподавателите. Да видим пък колко от тях са във форма и могат да решат без грешки теста на матурата.

  Преподаватели от БАН също се изложиха. Започнаха атака срещу правителството. "Отмъщението" на Ангелите срещу правителството, което не им дава достатъчно пари, но и те не могат да си организират протест. Затворен цикъл. Институцията се е превърнала в луксозен старчески дом, в който академици пият кафе, разказват си за старите времена и чакат да изнесе лекция хидроинженерът Ахмед Доган. 

  П.П. Да пазим метеоролозите и НИМХ! Ако и те изчезнат (както нямахме синоптик на Мусала), няма да разберем кога е родила Деси Банова. 

  Васил Василев

 • Сряда, 23 Май 2018 13:33
  Готвят допинг тест за Тайсън Фюри

  Британецът ще бъде тестван преди реванша с Кличко

 • Сряда, 23 Май 2018 13:33

Оставете коментар