Петък, 17 Август 2018
Четвъртък, 24 Май 2018 11:38

Петко Симеонов: Писмеността ни прави народ и ни опазва като народ

Византия е правила свои сметки, когато изпраща двамата братя във Великоморавия и Блатненското княжество (средния Дунав). Но по-късно, когато те са покойници, а учениците им прогонени от немските епископи, Борис Кръстител прави своя гениален ход. Той приема учениците и им поставя Задачата.

Българската държава наскоро е приела християнството от Византия. Културата на Византия, нейното институционално и политическо състояние са образец. В България дори документите в двора на хана се водят на гръцки език.
От тази гледна точка приемането на християнството е влошило положението. Всички висши църковни длъжности и почти цялото нисшо духовенство е византийско. Богослужението се води на гръцки език. Духовният живот на населението в България, а тогава Вярата го изчерпва, е под византийска власт. Още повече че гръцкият език е разбираем за различните племена съставящи населението.
Борис Кръстител приема учениците на Кирил и Методий и им поставя Задачата.

Той е намерил начина да спаси България от византийско поглъщане, като се опре на тях в държавата си и постигне единство на народ и език чрез християнската вяра. Създават се две просветно-книжовни средища – Деволско-Охридската школа в областта Кутмичевица, която е част от географската област Македония, и Плискавско-Преславската област в североизточна България.
През 893 г. Борис свиква народен събор в Преслав, на който се взема решение гръцкият език да бъде премахнат от богослуженето и да бъде заменен от славянски, който става и официален държавен език. Духовенството се заменя с подготвените от Наум и Климент свещенослужители.

Така Борис решава няколко проблема: създава цивилизационни знаци за идентичност с хялядолетна сила; постига единство на народа с език, писменост, вяра; слага бариера пред инородната духовна агресия; отваря държавата на Запад и Север...

Честит празник, приятели!

Петко Симеонов, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 24 Май 2018 11:38
  Корнелия Нинова: Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство, смята Корнелия Нинова

  Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство. Те са ценният дар на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Това е написала във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, която днес участва в празничното шествие в столицата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, съобщиха от пресцентъра на партията.

  По думите на Нинова делото на Кирил и Методий е съдбовно за България и за целия славянски свят. "То носи не само писменост, но и духовност, култура и прогрес. То ни обединява и съхранява", отбелязва Нинова. Да почетем Светите братя като опазим чистотата на езика си, силата на книгите си и свободата на духа си, призовава лидерът на БСП.

 • Четвъртък, 24 Май 2018 11:38
  „Език свещен на моите деди…”

  Честит празник на всички българи – празник на българската просвета и култура и на славянската писменост, празник най-светъл в календара, когато можем да кажем и да напишем с кирилските букви: „Гордея се, че съм българин и не се срамя от своя род и език!”

  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

  Език свещен на моите деди
  език на мъки, стонове вековни,
  език на тая, дето ни роди
  за радост не - за ядове отровни.
  Език прекрасен, кой те не руга
  и кой те пощади от хули гадки?
  Вслушал ли се е някой досега
  в мелодьята на твойте звуци сладки?
  Разбра ли някой колко хубост, мощ
  се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
  от руйни тонове какъв разкош,
  какъв размах и изразитост жива?
  Не, ти падна под общия позор,
  охулен, опетнен със думи кални:
  и чуждите, и нашите, във хор,
  отрекоха те, о, език страдални!
  Не си можал да въплътиш във теб
  създаньята на творческата мисъл!
  И не за песен геният ти слеп -
  за груб брътвеж те само бил орисал!
  Тъй слушам сè, откак съм на света!
  Сè туй ругателство ужасно, модно,
  сè тоя отзив, низка клевета,
  що слетя всичко мило нам и родно.
  Ох, аз ще взема черния ти срам
  и той ще стане мойто вдъхновенье,
  и в светли звукове ще те предам
  на бъдещото бодро поколенье;
  ох, аз ще те обриша от калта
  и в твоя чистий бляск ще те покажа,
  и с удара на твойта красота
  аз хулниците твои ще накажа.

  © Иван Вазов

  AFISH.BG

 • Четвъртък, 24 Май 2018 11:38
  Румен Радев: Днес оплакваме свободата на словото, невежеството няма празник, но заема всеки сантиметър от културата

  "Невежеството няма празник, но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата. Когато думите изпаднат в забрава, нямат смисъл". Това заяви по време на речта си президентът Румен Радев на днешния 24 май.

Оставете коментар