Вторник, 22 Януари 2019
Събота, 02 Юни 2018 11:11

Дончев се гаври с 3 млрд. лв.: Има четвърта компания за строежа на "Белене", но няма да ви кажа от къде е!

Вицепремиерът Томислав Дончев се подигра в ефир. Той заяви, че имало четвърти инвеститор, който има интерес да строи АЕЦ "Белене", но нямало да каже от коя държава, защото не било важно. Важно е, защото вече сме платили 3 млрд. лева за двата реактора, които стоят "на склад", а правителството още няма яснота за нова централа. Той призна, че има война между институциите.

 

Не е възможен отговор дали ще строим АЕЦ "Белене", това може да се каже след процедура, която да покаже дали има инвеститор. Аз съм оптимист, защото вчера има заявен писмен интерес от четвърта компания. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в интервю пред bTV. 

Той се изгаври с водещата Жени Марчева и заяви, че има три компании с инвестиционни намерения за проекта АЕЦ "Белене" - китайската CNNC, международната група "Фраматом" с преимуществено френско участие, и руската "Росатом", но имало и четвърта.

Тя го попита от къде е, но вицепремиерът ѝ отговори, че нямало значение. Марчева пропусна да го контрира и да прояви повече интерес към факта, че двата реактора ни струват вече 3 млрд. лева, които не ги е дал Бойко Борисов от джоба си, а са народни пари. И става въпрос за тока на народа, а не за екскурзия до Русия.

"Очаква се парламентът да гласува предложението на правителството за размразяване на проекта и за възлагане на министъра на енергетиката да провежда преговори с кандидат-инвеститорите. Възможно е да не се стигне до инвестиционно решение", каза още Дончев.

"Срещата на Борисов с Путин няма никаква връзка с визитата на Радев. Дори в тежка ситуация и когато има напрежение, хората трябва да си говорят. Дори от чисто човешките отношения пътят за намаляване на напрежение са разговорите. Една емоционална реплика по време на пресконференцията не е есенцията на разговорите", допълни Дончев.

По думите му, има принципна политическа договореност "Турски поток" да премине през България, но това са разговори, които текат с месеци. "Европа не печели от това, че руският газ минава през още една държава - това означава по-високи цени. Големият проблем е, че трябва да се намери безконфликтен сценарий и за Русия, и за Европа", каза още Дончев.

Не е сериозно да се казва, че управлението в България е автократично. Каквито и критики да има по свободата на словото, у нас може всеки да каже каквото иска. Радев не ми е звънял да ме пита нещо, за да му отговоря. Последно му звънях аз преди няколко месеца, той ми звънна 2 седмици след това. Има двустранно напрежение между институциите, това е факт. Когато се разменят реплики, диалогът е труден, завърши вицепремиерът.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 02 Юни 2018 11:11
  Иво Мирчев: Очаквайте още изненади от тол системата

  Томислав Дончев трябва да поеме пряка отговорност за електронното правителство, смята IT-специалистът

 • Събота, 02 Юни 2018 11:11
  Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият, който през 2007 година е нотифициран от ЕК

  Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият, за който Европейската комисия е била нотифицирана през 2007 г. Въпреки това промените в проекта ще бъдат съобщени на Комисията по надлежния ред. Това обясни в сутрешния блок на БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка казаното от евродепутата Светослав Малинов, че одобрението от ЕК вече не е валидно. Петкова цитира изследване на БАН и на чужди организации, което е показало ясно, че няма сеизмичен риск за района на втората ядрена електроцентрала. Енергийният министър коментира още „Турски поток” и сделката на „Интерком” с ЧЕЗ.

 • Събота, 02 Юни 2018 11:11
  Спор: Ще мине ли „Турски поток” през България и ще има ли Втора атомна?

  Проф. Атанас Тасев е оптимист за двата проекта, докато Васил Начев вижда "необяснима еуфория"

Оставете коментар