Събота, 20 Октомври 2018
Събота, 02 Юни 2018 11:11

Дончев се гаври с 3 млрд. лв.: Има четвърта компания за строежа на "Белене", но няма да ви кажа от къде е!

Вицепремиерът Томислав Дончев се подигра в ефир. Той заяви, че имало четвърти инвеститор, който има интерес да строи АЕЦ "Белене", но нямало да каже от коя държава, защото не било важно. Важно е, защото вече сме платили 3 млрд. лева за двата реактора, които стоят "на склад", а правителството още няма яснота за нова централа. Той призна, че има война между институциите.

 

Не е възможен отговор дали ще строим АЕЦ "Белене", това може да се каже след процедура, която да покаже дали има инвеститор. Аз съм оптимист, защото вчера има заявен писмен интерес от четвърта компания. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в интервю пред bTV. 

Той се изгаври с водещата Жени Марчева и заяви, че има три компании с инвестиционни намерения за проекта АЕЦ "Белене" - китайската CNNC, международната група "Фраматом" с преимуществено френско участие, и руската "Росатом", но имало и четвърта.

Тя го попита от къде е, но вицепремиерът ѝ отговори, че нямало значение. Марчева пропусна да го контрира и да прояви повече интерес към факта, че двата реактора ни струват вече 3 млрд. лева, които не ги е дал Бойко Борисов от джоба си, а са народни пари. И става въпрос за тока на народа, а не за екскурзия до Русия.

"Очаква се парламентът да гласува предложението на правителството за размразяване на проекта и за възлагане на министъра на енергетиката да провежда преговори с кандидат-инвеститорите. Възможно е да не се стигне до инвестиционно решение", каза още Дончев.

"Срещата на Борисов с Путин няма никаква връзка с визитата на Радев. Дори в тежка ситуация и когато има напрежение, хората трябва да си говорят. Дори от чисто човешките отношения пътят за намаляване на напрежение са разговорите. Една емоционална реплика по време на пресконференцията не е есенцията на разговорите", допълни Дончев.

По думите му, има принципна политическа договореност "Турски поток" да премине през България, но това са разговори, които текат с месеци. "Европа не печели от това, че руският газ минава през още една държава - това означава по-високи цени. Големият проблем е, че трябва да се намери безконфликтен сценарий и за Русия, и за Европа", каза още Дончев.

Не е сериозно да се казва, че управлението в България е автократично. Каквито и критики да има по свободата на словото, у нас може всеки да каже каквото иска. Радев не ми е звънял да ме пита нещо, за да му отговоря. Последно му звънях аз преди няколко месеца, той ми звънна 2 седмици след това. Има двустранно напрежение между институциите, това е факт. Когато се разменят реплики, диалогът е труден, завърши вицепремиерът.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 02 Юни 2018 11:11
  Всяка новина трябва да подлагаме на критичен анализ

  „Свободата не се изразява само в това да имаш правото да правиш каквото си поискаш, тя е и отговорност за взетите решения”, пише във фейсбук съпругата на вицепремиера Томислав Дончев по повод зачестилото разпространяване на фалшиви новини.

  Ето целия текст на Светлана Дончева, публикуван във фейсбук профила й:

  Разпознаването на фалшивите новини и на поръчковите статии, които започват все повече да превземат общественото и медийно пространство в България, трябва да се превърне в елемент на социалната интелигентност на българина. Необходимо е възпитание, образование, индивидуална отговорност и развиване на специална чувствителност към проблема от всеки един от нас. Иначе всякакви пик, фрик, пръц и дрън медии с мирис на клоака ще ни превземат окончателно.

  Свободата не се изразява само в това да имаш правото да правиш каквото си поискаш, тя е и отговорност за взетите решения. И когато решиш да повярваш на дадена информация и дори да помогнеш за нейното разпространение, ти вече си поел отговорност за действията си и ставаш съучастник точно на онези, които добре са преценили как да поднесат дадена информация, така че да се поеме като топъл хляб от публиката.

  И ако преди десетилетия "Пише го във вестника!" беше солиден аргумент в обосноваването на истинността на дадена новина, а липсата на плурализъм в обществото и на свободни медии, караха бабите и дядовци ни да търсят алтернативни източници на информация, то сега предизвикателството пред нас е от хилядите новини и статии да отсеем ценното и най-близкото до истината (която сама по себе си може да е различна за всеки), да подлагаме всяка новина на здравословен критичен анализ, да сравняваме и активно да търсим онова, което се крие зад думите.

  Ако не положим това усилие, а приемаме наготово всичко, което всякакви кръгове и кръгчета ни предоставят, то трябва да се сърдим само на себе си.

  Светлана Дончева, фейсбук

 • Събота, 02 Юни 2018 11:11
  След дълго мислене, кабинетът роди гениална идея: Прави орган за катастрофите

  "Проведохме среща на темата пътна безопасност при премиера. От два дни преследваме темата за бъдещи мерки и получаваме информация и идеи от неправителствени организации. Взето е решение всички служби и функции, които имат отношение по темата и се намират в МВР, МРРБ, МО и МТСП да се консолидират в общ орган за политика по пътна безопасност". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на извънреден брифинг в Министерския съвет. Повод за това стана трагедията при катастрофата с автобус край Своге.

  Така щяло да е ясно кой е отговорен при нередност или инцидент, а няма да се размива отговорността. "Тепърва ще се уточняват детайлите за състав и правомощия на звеното", обяви Дончев. Той уточни, че КАТ остава в МВР. Новото звено ще има отговорността за политиките в тази сфера и работата по темата започва от днес. "Ще се работи по всички теми - от обучение и издаване на книжки, до контрол по транспорта и пътната настилка", каза още вицепремиерът. BIG5 припомня, че и сега има институции, които поне на хартия вършат същата работа. С новия орган институциите стават още повече, а отговорността - все по-размита по трасето. По същата логика може да се измислят още куп органи, които да отговарят за чумата по животните и за всички, които попадат под ударите на некадърни министерства и администрации. 

  Началникът на Института по пътна безопасност подчерта, че е необходима промяна на модела и те вече имат идеи за нови мерки. "Моделът, който се обсъжда с правителството не е по повод катастрофата и тече отдавна. Катастрофата просто катализира вземането на тези мерки. Призовават опозицията и различните партии да не ползват случая за политически цели, а който има някакви добри идеи за промяна, нека ги даде и да помогне, за да спрем трагедиите", каза Мирчев.

  Министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза, че вече е ясно коя част от действията в работата на АПИ трябва да се промени и призна, че досега частна лаборатория е изследвала пробите от асфалта и не държавата е била гарант за качеството. "Отговорност се носи от виновните лица, които ще бъдат установени. Но процедурата, по която работим е международна и успешна практика. Тръжните документи минават през Световната банка, защото тя финансира, така че нещата не са толкова прости", обясни Нанков.

 • Събота, 02 Юни 2018 11:11
  Златото скара отново Сидеров и Симеонов, вече общуват чрез Томислав Дончев

  От вчерашното сдобряване между Волен Сидеров и Валери Симеонов няма и спомен. Днес двамата отново намериха тема, за да се ритат по кокалчетата в пленарната зала. 

Оставете коментар