Неделя, 19 Август 2018
Сряда, 06 Юни 2018 18:25

Euronews: Българите осъдиха Пенка на смърт, защото се шляе извън границите на ЕС

Случаят с кравата Пенка влезе в световните медии и стигна до Страсбург. 

България осъди на смърт бременната крава Пенка. Това е коментарът на Euronews за животното, което напусна държавата ни без паспорт и отиде в Сърбия заради немърливия си стопанин.

Скандалът се разрази, защото Пенка е извън границата на Европейския съюз и влезе в Сърбия. Кравата не не може да се върне при стопанина си заради пълната глупост, че няма документи. Иван Харалампиев влезе в Западната ни съседка, без да бъде забелязана от граничната охрана. Сръбски фермер по-късно откри и идентифицира Пенка и я върна на Харалампиев. Въпреки това, България забранява на Пенка да навлезе отново в България съгласно европейските разпоредби.

Харалампиев е казал от тези офицери, че кравата трябва да бъде инспектиран от лекар. Харалампиев притежава сръбски ветеринарен сертификат, удостоверяващ абсолютното здраве на Пенка. Въпреки това, българските власти са позволили Пенка да бъде застреляна.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Юни 2018 18:25
  Румен Радев: Водещите държави в ЕС защитават икономическите си интереси в Русия и не виждам защо това да не бъде валидно за България?

  Въпреки продължаващото напрежение в отношенията между Русия и ЕС и взаимно наложените санкции, Русия се утвърди като традиционен партньор на Европа в секторите на енергетиката, икономиката, туризма и борбата срещу тероризма. Водещите държави членки на ЕС защитават своите икономически интереси в Русия и не виждам защо това да не бъде валидно и за България. Сигурността и икономическото развитие на Балканите са свързани с европейската перспектива на целия регион.

 • Сряда, 06 Юни 2018 18:25
  Застреляха адвокат на Свободан Милошевич

  Известният адвокат Драгослав Огнянович беше застрелян пред дома си в Белград вчера. 26-годишният му син е ранен в ръката.

  Убиецът на 57-годишния адвокат се издирва. Текат проверки в Белград и региона, проверяват се и автомобилите по пътищата.

  Очевидец твърди, че след изстрелите е видял мъж, облечен в черно и с каскет на главата, да бяга от местопрестъплението.

  Огнянович е защитавал бившия президент Слободан Милошевич пред Хагския трибунал за военни престъпления. През последните години защитава много клиенти, извършили тежки престъпления, Представлявал е и Лука Бойович, смятан за един от най-големите мафиотски босове в Сърбия.

  Именно контактите на Огнянович с престъпния свят са сред основните версии за покушението към момента.

 • Сряда, 06 Юни 2018 18:25
  Вижте каква е съдбата на Пенка! Фермери пускат кравите в Сърбия като бежанци! Симеонов строи ограда за добичетата?

  През последните дни ни надуха главите по всички телевизии с йравата Пенка. Добичето отиде без документи в Сърбия, след това я върнаха и по законите на ЕС, тъй като Сърбия не част от съюза, трябваше да бъде убита (Обясняваме за тези, които случайно през последните две седмици не са гледали новини).

  Безумието потелевизиите продължава, въпреки, че Пенка е помилвана. Собственикът ѝ Иван Харалампиев заяви, че спасил честта на животното. Разплакан от радост черпи с бонбони репортерки и разказва колко му е ценна кравичката. За нея дори се застъпи Пол Маккартни от "Бийтълс". 

  Ако има малко въображение, грижовният стопанин, който изпусна животното си да избяга, може да я предложи в аукциона "Кристис" в Ню Йорк, където се продават картини на Леонардо да Винчи. Току-виж, може да ѝ вземе милиони, а неин купувач да се окаже някоя звезда от ранга на Пол Маккартни и защитничката на българските мечки Бриджит Бардо. 

  В същото време фермери се канят да пускат кравите си в Сърбия, за да получат славата на Пенка и да им вземат добри пари. Валери Симеонов дори се канел да строи ограда към западните ни съседи, но нямал време заради акция "шум" по морето, в която никой не му помага. Остава надеждата някой от останалите министри да ходят и да завръщат добичетата обратно, за да нямаме проблеми със западните ни партньори и да останем без мляко.

  Така обаче животните ще си намерят дори и адвокат в лицето на д-р Дамян Илиев, който се похвали пред БТВ, че намерил вратичка в закона. Директорът на Българската агенция по безопасност на храните се оказа филантроп, алтруист и месия за животинката. "Троловете" във Фейсбук пък се спукаха от майтапи на гърба на Пенка. "Ако беше по Бай Тошово време, отдавна да е на суджуци". "Пол Маккартни да си я вземе, като толкова му е тъжно и да я пасе". "Собственикът за какво черпи с бонбони? Да не се е сгодил с Пенка". Това са само част от коментарите във фейсбук. Очакваме продължение на сагата! 

  Васил Василев, BIG5

Оставете коментар