Събота, 17 Ноември 2018
Петък, 22 Юни 2018 18:34

Бивш премиер и посланици на разпит в спецсъда

Четирима посланици, сред които и бившият премиер Марин Райков се явиха един след друг като свидетели по дело срещу бившия зам. външен министър Христо Ангеличин в спецсъда. Той е подсъдим, че през 2016 г. наредил на 12 посолства да закупят телефонни централи от посочената от него фирма “Балкантел”, която според прокуратурата нямала капацитет и нужните сертификати, за да изпълни поръчката. Целта на Ангеличин била да облагодетелства дружеството с 429 422 евро, но щети не настъпили, съобщи 24 часа. 

Посланичката в Белгия Мая Добрева разказа, че на 22 ноември 2016 г. в посолството получили указание от МВнР да преведат 35 хил. лв. за закупуване на телефонни централи. “Не сме правили заявка. Притесних се, нямахме толкова пари в нашия бюджет, но и не можем да не изпълним указанието”, каза Добрева. И добави, че в посолството не разговаряли по телефони, тъй като служителите били общо 4, а трима седели на 2 м един от друг. Добрева не превела пари, защото излязла в отпуск, а междувременно от МВнР се отказали от централите.

Тя се учуди защо за посолството в Брюксел били предвидени 12 апарата при положение, че служителите били 4-ма, а освен това в Белгия интернет услугите били много по-назад от България. “Имаме планове на мобилни си телефони 10 ч да говорим безплатно”, каза Добрева. Посочи, че ако е трябвало да закупуват нови централи, щели да плащат големи неустойки за прекратени договори с местни мобилни доставчици.

Райков също потвърди, че в Рим получили указание от МВнР да платят за централи. “Нямаме опция да не го изпълним. То е подписано от главния секретар на министерството и е консултирано с дирекция “Сигурност”, каза ексслужебният премиер. Три месеца преди да получи грамата от Външно, той пратил искане до София за подмяна на централи във връзка с предстоящото тогава председателство на България на Съвета на ЕС.

“Когато българин се обади в посолството, той остава с впечатление, че телефон не му се вдига. Така е в 80% от случаите. Системата блокира”, описа състоянието на телефоните в Рим Райков. Добави, че няма опция да се записва обаждане или да се приема повече от едно. Прокурор М. Димитрова го запита: “Защо тогава не сте сменили централите си?". “Как да ги сменим, след като сме в тази зала”, отвърна Райков. Шеговито се намеси и адвокатът на Ангеличин Христо Ботев: “Заради прокуратурата!”

Ради Найденов също не скри какви са неудобствата на мисията в Германия. Той каза, че нуждата от модерни телефонни централи е голяма, давайки пример, че когато наши дипломати набират други номера, обаждането за отсрещната страна се отчитало като анонимно. Разпитът на Найденов завърши с думите за стари тръби в посолството и нужда от нова сграда.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 22 Юни 2018 18:34
  За цената на властта и безсилието на един премиер

  Вчера социалната комисия в НС прие закона за хората с увреждания. В него пише, че председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е ресорният вицепремиер.

  Тъй като в момента това е Валери Симеонов, това внесе допълнително напрежение към кризата.

  Днес премиерът, в опит да я потуши, сложи начело на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Томислав Дончев.

  Но законът си остава.

  Според него това място се заема от Валери Симеонов.

  И тук дойде шокиращото изказване, че ГЕРБ ще променят закона. Вместо да сменят човека, ще сменят закона.

  Това е дъното на парламентаризма, на институциите, на правовата държава.

  Това е цинизмът на властта и безсилието на един премиер, станал заложник на Валери Симеонов.

  Корнелия Нинова, фейсбук

 • Петък, 22 Юни 2018 18:34
  Когато и да затворят посолствата, които се произнесоха за бруталното престъпление, все ще е късно

  Едно брутално престъпление направи България център на вниманието на европейските и световни институции, но не с друго, а с опитите за грозна политическа спекулация на несъстоятелни общественици и политици.

  Подобни прояви водят до насаждането на отвращение към обединена Европа и нейните институции. По темата с това брутално престъпление, тази човешка трагедия, се произнесоха и някой посолства на чужди държави в България.

  Мнението ми е, че когато и да бъдат затворени те, все ще сме закъснели.

  Напред с майка България!

  Румен Петков, фейсбук

 • Петък, 22 Юни 2018 18:34
  Борисов на среща с чуждите посланици: Не ви се сърдя (обновена)

  Нито една държава и нито една чужда медия не са се обърнали за информация по разследването на убийството на журналистката Виктория Маринова по официален път - нито през посолства, нито през пресцентъра на Министерския съвет. Това каза премиерът Бойко Борисов на срещата си с посланиците във връзка с убийството в Русе. Срещата се проведе в Гранитна зала в Министерския съвет. На нея, освен премиерът и посланиците на 36 държави, присъстваха и главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и други членове на кабинета.

  Пред дипломатическия корпус премиерът подчертал изумлението си, че никоя от държавите, които реагираха спрямо нас по повод убийството, не са потърсили официалните власти и им препоръчал другия път да търсят информацията през официалните канали.

  Аз не ви се сърдя, но не очаквах да повярвате на фалшиви новини - в този дух било изказването на Бойко Борисов пред посланиците.Той подчертал, че този път българските медии са се държали коректно, за разлика от задграничните. 

  Борисов и колегите му информирали подробно 36-те дипломати за разследването и разкриването на убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова.

  Премиерът подчертал, че представяйки убитата в Русе журналистка Виктория Маринова като разследващ журналист, западните медии подменили нейната биография, както и действителността в България.

  Борисов обяснил, че през цялото време заради шума извън пределите на страната разследващият екип се е чудил какви партенки да пуска, за да не изпусне убиеца, който е бил на мушката на разследващите от самото начало, но не се спирал на едно място. Затова и пускали фалшиви следи, за да не бъде стреснат. 

  Премиерът на три пъти попитал има ли въпроси, но дипломатите замълчали. 

  Специално за страните, управлявани от партии-членки на ЕНП, премиерът натъртил, че вече му звънят, но той няма да разговаря с никого за това кого ще подкрепим за шеф на Еврокомисията преди срещата на групата на 17 октомври и ще обяви решението си едва на следващия ден на заседанието на Европейския съвет.

  Напомняме, че в последните дни няколко посолства, включително това на САЩ, излязоха с позиции срещу България заради убийството на Виктория. 

  По-рано днес на брифинг премиерът изрази недоумението си от клеветническата кампания срещу страната ни. 

  "В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България. Сини и червени политици пускаха мейли до Брюксел и Щатите. Нима това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай? Знаете как се крият извършителите, защото целта на един извършител не е да си оставя слюнките, за да може 100 процента да бъде закован. Вместо това европейски политици ни разсипаха от туитъри и аз ще си променя мнението – много внимателно съм ги чел всичките", възмутено каза Борисов. 

Оставете коментар