Събота, 17 Ноември 2018
Петък, 29 Юни 2018 15:15

Управляващите сътвориха грандиозен скандал на гърба на хората с увреждания

Намаляват се "огромните" помощи, които ще получават хората в нужда. Социалният министър и екипът му се подиграват. Наложиха лимити при държавна помощ за нуждаещите се от протези.

Депутати и министри сътвориха грандиозен скандал. Вместо да се обърнат с разбиране към хората с увреждания и да се стегнат, гаврата продължава. Мизерните пари, които получават като подаяние, не само че не се увеличават, а напротив. Инвалидите официално са наказани за това, че  

Според ЗАПОВЕД № РД-01-508 от 19-и юни 2018 г., видна в днешния брой на Държавен вестник, бр. 54, бюджетът за помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания се намалява още и се слагат лимити, на които може да отговори само монопол. Министър Бисер Петков пък е напът да заслужи пракора мистър Лимит. 

ЗАПОВЕД № РД-01-508

от 19 юни 2018 г.

На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията във връзка с чл. 44, ал. 3 от Закона за интеграция на хората с увреждания и чл. 40, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания определям пределни размери (лимити) на помощите за изработване, покупка или ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания, както следва:". 

По-надолу е даден "ценоразписът" на протези, ортези, ортопедични обувки и т.н. как обаче социалният министър Бисер Петков е преценил, че помощ от точно 421 лева ще стигнат като помощ за протеза за дълги чукани
кожена със „Сач“ стъпало, например, не е ясно. Вероятно е запознат поименно с всички инвалиди и знае точно колко пари ще им трябват. 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 29 Юни 2018 15:15
  Срам ме е от колега, който запраща деца с увреждания в домовете

  Срам ме е. Срам ме е от изказването на колегата ми от НФСБ Петър Петров и макар да ми е трудно да осмисля безумното му изказване, изпращащо децата с увреждания в домове, питам:

  Г-н Петров,

  Какво трябваше да се случи с мен след инцидента, който ме сполетя на 14-годишна възраст? Да бъда захвърлен в дом ли?

  Как щеше да повлияе това на моята психика, израстване?

  Дали, ако бях далеч от родителите си и тяхната грижа, щях да се амбицирам да стана студент, да следвам Право, да постигна три световни рекорда и в момента щях ли да бъда Ваш колега и да опитвам да променям суровите дългогодишни закони, изковани именно за хората с увреждания?

  Пиша този статус седмица преди гласуването на три много важни промени в закона за хората с увреждания.

  Наясно съм колко разлюляна е държавата в момента и колко е развълнуван народът от всички неправди, с които е заставен да се примири.

  Но призовавам медиите да следят случващото се следващата седмица и гласуването на моите колеги, защото това за пореден път ще даде отговор на въпроса: Имат ли право на НОРМАЛЕН живот хората с увреждания в България?

  Михаил Христов, депутат от БСП, във фейсбук

   

  Освен народен представител, Михаил Христов е и български параатлет. Като момче преживява нещастен случай, при който 20 000-волтова дъга преминава през тялото му. Заради инцидента се налага ампутация на двете му ръце. Със спорт се занимава от 2009 г. Състезава се в скока на дължина и бягането на 100 м. Носител е на три световни титли в скока и има 8 поправки на европейски рекорд. В момента, освен да кове закони в парламента, се занимава и с таекуондо.

  Резултат с изображение за михаил христов, депутат от бсп

   

 • Петък, 29 Юни 2018 15:15
  Малката афера в Ботаническите градини и голямата в СУ „Св. Кл. Охридски” – нарушения за десетки, десетки и десетки милиони

  Дисциплинарно уволниха глухонемия Галин Радков – известен специалист по кактусите. Зад историята с уволнение на човек с увреждания, при това признат като експерт в областта си, се крият нарушения за милиони лева в най-престижното учебно заведение в България.

  Автор: Григор Лилов

  Софийският университет "Св. Климент Охридски" за пореден път ще се прочуе печално. Той уволни и то дисциплинарно Галин Радков – един от водещите експерти по кактуси у нас.

  Галин Радков работи в Ботаническата градина в Балчик от близо 22 години наред. Известен е като водещ експерт в областта на кактусите – може би най-добрият у нас. Дарил е над 1500 видове кактуси на градината, ползвайки за събирането им своите лични контакти из света. Ще отбележа, че кактусната колекция на Университета се счита като най-добрата в Европа след тази на княжество България.

  След което за награда през 2016 г. го обвиняват, че е откраднал някакви кактуси от колекцията с цел да ги изтъргува. Господи, този човек освен хилядите кактуси, дарени на ВУЗ-а, е дарил кактуси от личната си колекция и на маса любители, обърнали се към него!

  Тогава (но не и после и сега) Ботаническата градина заявява следното (цитат): 

  "Никога не сме обвинявали нашия служител в нещо подобно. Очевидно става дума за сериозно комуникативно недоразумение, което е предизвикало безпокойство и притеснение у колегата Галин Радков, споделено с негови съмишленици. През м. септември във връзка с липсващи кактуси от колекцията на градината бяха поискани обяснения от наши служители, имащи отношение към нея, включително и от г-н Радков, което предполагам приемате за нормално. За съжаление не успяхме да установим нищо. Взети са всички мерки за застраховане на колекцията и осигуряване на нейната сигурност с видеонаблюдение.
  Като високо ценен наш дългогодишен колега, г-н Радков продължава и ще продължава да изпълнява служебните си задължения в градината, като полага грижи за кактусовата колекция."

  Ще отбележа, че за приноса си за колекцията от кактуси и сукуленти, с които Ботаническата градина се гордее, Галин беше награден от предишния ректор на Софийския университет.

  Сегашният обаче, проф. Герджиков и новото ръководство на ботаническите градини явно имат други "виждания". И специалистът Галин Радков де-факто е преквалифициран като общ работник, на когото хем му се пречи да работи по кактусите, хем обаче работи, когато ножът опре до кокала.

  В мотивите на заповедта пише: „за системно неуважение към установените правила на труд и етични колегиални взаимоотношения". Не знаеш дали да се смееш или да плачеш. 

  Защото конфликт наистина има. Специалистът не е съгласен на така компетентни като него в тази област хора да му нарежда какво да прави с растенията и да подлагат кактусите на опасност. Например, той категорично отказва да полива растенията според нареждания на шефовете му, които не са съобразени с влажността на почвата, а с тяхното разбиране, че от много време не било валяло...

  Според мен, истинската причина е за уволнението на Галин Радков, освен компетентността му, е и несъгласието му с порядките, които са въведени в Ботаническите градини на Университета. СУ "Св. Кл. Охридски" има и още една такава – в София до Околовръстния път.

  Те са като "черни кутии" – не се знае колко средства се разходват за тях, как се оползотворяват тези пари, каква научна работа се върши или се имитира.

  И двете градини са апетитна хапка – заради земята под тях, която специално в София (градината е до Околовръстното) е мерак на много и големи частни апетити. 

  Една бележка: кактусите от колекцията също са мерак за присвояване на безценица – не само от разни олигархични сноби, незнаещи парите си, но и от специалните служби и най-тъмните им звена. Онези, които се занимават с "елиминиране" или разболяване на разни хора, без да се оставят следи от такава, хм, намеса в живота им.

  Трябва да се знае, че шест поредни години Сметната палата на Република България отказваше да завери финансовите отчети на Софийския университет. Тази година това все пак беше направено за отчета за 2017, вероятно в името на имиджа на "най-авторитетния ни ВУЗ", въпреки скандалните факти. 

  Губещи се десетки и десетки милиони

  Така че, полета за конфликти между честни и компетентни научни специалисти и корумпирани и не толкова компетентни ръководства, дал Господ.

  С тези „черни полета” по сигнал на честни хора (вкл. и с кореспонденция с Галин Радков) аз се занимавам от два месеца и половина насам. 
  Затова ли го уволняват? Че специалистът поиска публично (в социалните мрежи) да се прави наука, а не далавера. Че иска компетентност, а не наукообразна неграмотност. Че иска "черните полета" да се стопят, а не да се разрастват. 

  Ето някои факти за тези "черни полета", които водят до разправии, наказания и дори дисциплинарни уволнения:

  - например 3 687 344 млн. лв. от международни научни програми и проекти, дадени на СУ, са "отклонени" за други, ненаучни цели и са останали невъзстановени, за което предстоят скандали с чужбина и ЕС и може да се наложи да се връщат пари + санкции;

  - други почти 150 хил. лв. са посочени като изразходвани за плащане на данъци, ама от НАП не могат да го потвърдят и съответно се оспорва верността на посочения разход.

  И въпреки приетия от Сметната палата финансов отчет на СУ, ето ви констатациите на одиторите на Сметната палата!

  И за тях ли ще искате уволнение, г-да ректори и господа политици?!

  "3. В СУ не е осигурена идентичност на информацията между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни по сметка 9909 „Активи в употреба, изписани като разход“, както следва: 

  3.1. В "УБГ Балчик" (ботаническата градина) салдото на сметката от счетоводната база данни е с 274 078 лв. повече от салдото по същата сметка в оборотната ведомост на макета на МФ.”

  Т.е., едни над четвърт милион лева активи са записани като разходи, но реално никакви данни и документи за разходите няма – не само без допуск, така да се изразя от журналисти, но са отказани да се предоставят дори и на одиторите на Сметната палата на Република България. Данни и документи за др. разходени милиони също ги няма.

  Става дума за много и много милиони, в които своят дял имат и Ботаническите градини.

  Ето ви само някои от тези установени вече милиони (ще изплуват и други, когато си свършва проверката):

  Има драматични големи разлики между крайно салдо (наличности) за 2016 г. и начално за 2017 г. в оборотните ведомости от счетоводния софтуер на Ректорат (Счетоводен център към СУ): 

  - Сметка "Компютри и хардуерно оборудване"
  начално 7 468 688 лв. 
  крайно 59 424 лв. 
  разлика 7 409 264 лв.

  - Сметка „Други машини, съоръжения, оборудване“ 
  начално 16 230 554 лв. 
  крайно 55 640 лв. 
  разлика 16 174 914 лв.

  - "Други активи в употреба, изписани като разход“ 
  начално 4 301 497 лв. 
  крайно (-) 2 957 лв. 
  разлика 4 298 540 лв.

  Дори за заплати са похарчени повече пари (вкл. и в Ботаническите градини), отколкото са посочени в отчетността на СУ.

  Така че, около Галин Радков се е завързало кълбо от интереси, а в тази тъмна финансова система, каквато се вижда, че е Софийският университет, той се оказва като чуждо тяло. 

  И съответно то / той е изхвърлен! Грубо и безпардонно. Вместо да се види какви ги върши ръководството на градината, заело постовете се през 2016 г. и ръководството на самия ВУЗ!

  Ще отбележа, че уволнението му е скандално, въпреки официалното изявление на Университета, че са спазени законовите изисквания. 

  Защото Галин Радков е инвалид – глухоням. За такова дисциплинарно уволнение трябва да се вземе разрешение от Инспекцията по труда и становище на ТЕЛК. Не ми е известно това да е направено! 

  (бел.авт.: нещо, което още не се знае – по искане на работодателите в предстоящите промени на Кодекса на труда се предвижда тази защита да отпадне)

  Скандалът с Галин Радков е като айсберг – чрез него се вижда само част от онова, което е укрито под повърхността – нарушения за много големи суми в Ботаническите градини и допълнително за още десетки милиони в Софийския университет (например по сметка 7471 „Получени текущи помощи и дарения от други държави“ няма обороти и салда(!!!!), въпреки че са преведени от ЕС и по научни програми десетки милиони).

  Според мен, не само специалистът Галин Радков трябва да бъде незабавно възстановен, но Прокуратурата да се сезира от този пост и да започне проверка – не само на Ботаническите градини, но и на Софийския университет.

  (материалът е публикуван във фейсбук профила на автора)

 • Петък, 29 Юни 2018 15:15
  Над 500 в Гоце Делчев на протест срещу Валери Симеонов

  Шествието, преминало през целия град, скандираше: "Симеонов - вън!"

  Над 500 души участваха днес в протеста-шествие под наслов: "Системата ги убива" в град Гоце Делчев.

  То бе организирано в подкрепа на майките на децата с увреждания, които вече 6-и ден протестират в столицата, съобщава БГНЕС. 

  Шествието, преминало през целия град, скандираше: "Симеонов - вън!". При розариума на парка протестиращите пуснаха в небето черни балони. 

  „Протестът е не само на родителите на деца с увреждания, а на всички, тъй като всеки един от нас би могъл да бъде на наше място. Борбата, която водим, не е за нашите деца, а за децата на България, ние не искаме съчувствие, а разбиране и подкрепа, защото нашата победа ще е за всички, тя ще промени България ”, каза организаторът Илиана Георгиева. 

  Протестиращите майки и децата им с увреждания, към които се присъединиха много граждани и деца, сред които и такива от социалните домове, носеха плакати с текст: „Симеонов, ти си срам”, „Системата ни убива, искаме достоен живот” и др. След кратък митинг на площад „Македония” шествието тръгна по улиците на града, за да завърши в парка, където към небето полетяха черни балони. 

  Протестът днес в Гоце Делчев е втори в Благоевградска област, в подкрепа на столичани, първият се състоя през седмицата в град Сандански.

Оставете коментар