Неделя, 16 Юни 2019
Неделя, 01 Юли 2018 11:15

"Свежи пари": Държавата пълни хазната със стотици милиони от шофьорите с новите регистрационни номера

Кабинетът измисли нов начин да събере "свежи пари" в бюджета. Нови 300 млн. лева ще влязат в хазната, ако кабинетът одобри смяната на регистрационните номера. За сравнение, в Гърция все още има коли с номера, които са на 50-60 години. Българските шофьори са бесни, че трябва да се изръсят с 64 лева за поредната иновация, за която няма особена причина и изглежда по-скоро като начин да се съберат пари за предизборни обещания. 

Да отпаднат буквите в регистрационните номера на колите, които показват от коя област и град е автомобилът. С отпадането на регионалния принцип на регистрацията всеки ще може да регистрира превозното средство в който пункт иска. Това са част от промените, които Министерството на транспорта подготвя с новия Закон за пътните превозни средства. С него се предвижда още първоначалната регистрация да се извади от КАТ и да мине в “Автомобилна администрация”, а тя да я предостави на лицензирани частни пунктове. КАТ пък ще поеме целия контрол на пътя, ще следи и камиони, автобуси и таксита.

При положение, че в страната има регистрирани около 3,7 млн. превозни средства, означава, че ще оставим близо 230 млн. лева. Освен тези пари, всички шофьори с актове и фишове, които искат да карат автомобилите и мотоциклетите си ще платят още 70 млн. лева. Така сумата нараства до 300 млн. лева. 

С новите промени се предвижда смяна на регистрационните номера и на талона. Пред BIG5 катаджии обясниха, че това на сегашните цени ще струва 64 лв. на водачите. Служителите на реда обаче не изключват таксите да се променят. Очаква се заради иновацията парите да скочат до 80-90 лева, което прави над 400 млн. лева.

Шофьорите са гневни на новите мерки, които предприема министерството на Ивайло Московски, тъй като в Гърция, например, има номера отпреди 50-60 години. Южните ни съседи нямат никакво намерение да правят промени, но очевидно след предизборните обещания за по-високи доходи пари все отнякъде трябва да дойдат.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар