Сряда, 24 Октомври 2018
Неделя, 01 Юли 2018 11:15

"Свежи пари": Държавата пълни хазната със стотици милиони от шофьорите с новите регистрационни номера

Кабинетът измисли нов начин да събере "свежи пари" в бюджета. Нови 300 млн. лева ще влязат в хазната, ако кабинетът одобри смяната на регистрационните номера. За сравнение, в Гърция все още има коли с номера, които са на 50-60 години. Българските шофьори са бесни, че трябва да се изръсят с 64 лева за поредната иновация, за която няма особена причина и изглежда по-скоро като начин да се съберат пари за предизборни обещания. 

Да отпаднат буквите в регистрационните номера на колите, които показват от коя област и град е автомобилът. С отпадането на регионалния принцип на регистрацията всеки ще може да регистрира превозното средство в който пункт иска. Това са част от промените, които Министерството на транспорта подготвя с новия Закон за пътните превозни средства. С него се предвижда още първоначалната регистрация да се извади от КАТ и да мине в “Автомобилна администрация”, а тя да я предостави на лицензирани частни пунктове. КАТ пък ще поеме целия контрол на пътя, ще следи и камиони, автобуси и таксита.

При положение, че в страната има регистрирани около 3,7 млн. превозни средства, означава, че ще оставим близо 230 млн. лева. Освен тези пари, всички шофьори с актове и фишове, които искат да карат автомобилите и мотоциклетите си ще платят още 70 млн. лева. Така сумата нараства до 300 млн. лева. 

С новите промени се предвижда смяна на регистрационните номера и на талона. Пред BIG5 катаджии обясниха, че това на сегашните цени ще струва 64 лв. на водачите. Служителите на реда обаче не изключват таксите да се променят. Очаква се заради иновацията парите да скочат до 80-90 лева, което прави над 400 млн. лева.

Шофьорите са гневни на новите мерки, които предприема министерството на Ивайло Московски, тъй като в Гърция, например, има номера отпреди 50-60 години. Южните ни съседи нямат никакво намерение да правят промени, но очевидно след предизборните обещания за по-високи доходи пари все отнякъде трябва да дойдат.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 01 Юли 2018 11:15
  След 8 месеца мотаене делото за убитото дете на Московски се прехвърля от окръжната на градската прокуратура

  Възможните причини окръжната прокуратура след месеци наблюдение да е пратила делото на градската са, че или търси начин да се отърве от него, или становището на наблюдаващия прокурор там е, че трябва да бъде търсена отговорност от управлявалия злополучната шейна.

  Прокуратурата постигна нови висоти в мотаенето на разследването на инцидента с моторна шейна, при който на 2 февруари загина 4-годишният син на тогавашния министър на транспорта Ивайло Московски. Вчера стана ясно, че делото е прехвърлено на друга прокуратура с абсурдното обяснение, че държавното обвинение чак на осмия месец се сетило, че министрите всъщност трябва да се разследват от Софийската градска прокуратура. Досега делото бе под надзора на Софийската окръжна прокуратура, тъй като детето загина в Боровец, който попада в района й.

  Новината беше съобщена от националното следствие. Оттам обясниха още, че експертизите, които досега сочеха като причина за протакатането на делото, са готови. Какво са показали те обаче, остава неясно, защото само наблюдаващият порурор може да реши да разкрие съдържанието им.

  Говорителката на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова потвърди, че делото вече е там. Всички останали въпроси Таскова поиска писмено. До края на деня така и не дойдоха отговори на какъв етап е разследването, какви са изводите от експертизите, има ли повдигнати обвинения, кога и с какви мотиви производството е постъпило в градска от окръжната прокуратура и докога е последното удължаване на срока на разследването, пише Bnews.

  Интересно как ще реагира сега прокуратурата, след като Ивайло Московски най-после бе освободен като министър заради катастрофата край Своге, при която загинаха 18 души. Но пък бе предложен за вицепрезидент на Черноморската банка за търговско развитие. Напълно възможно е делото отново да бъде върнато на окръжната прокуратура.

  Възможните причини окръжната прокуратура след месеци наблюдение да е пратила делото на градската са, че или търси начин да се отърве от него, или  становището на наблюдаващия прокурор там е, че трябва да бъде търсена отговорност от управлявалия злополучната шейна.

  От самото начало прокуратурата се държи подозрително по случая. В началото дори не беше съобщено как е станала катастрофата с мощната машина, управлявана от министъра. По неофициална информация тя се е ударила в дърво. Прокуратурата мълча 5 дни, а след това обяви, че делото за причиняване на смърт по непредпазливост е прехвърлено за разследване в националната следствие. След това обвинителите се застраховаха, ме ще им трябва много време, защото имало много свидетели и се търсели хора със специфични знания за разрешителния режим и правилата за ползване на моторни шейни. Така осем месеца след инцидента обвиняеми за смъртта на детето няма.

 • Неделя, 01 Юли 2018 11:15
  Диагноза: Неизлечимо нагъл!

  Социалните мрежи за пореден път се възмутиха от неграмотни и нагли шофьори на пътя. Видно от снимката, скъпо Ауди спокойно спира на линията на трамвай №6, а наглият шофьор дори не е в колата.

  Явно исканата от Босия оставка на министър Московски заради фалшивите шофьорски книжки е с нулев резултат.

  Със същия резултат са и сводките на МВР, които отчитат почти двойно завишение на нарушенията по пътищата.

  Ето и някои от реакциите във Фейсбук под снимката:

  „Това не е до познаване на закона за движение по пътищата.Това просто е манталитет. Да не мислите,че не знае, че не трябва да спира там.”

  „Това събитие е абсолютно обичайно на колелото на „Иван Вазов”. Обикновенно трамваите минават по другите релси и затова хора като този си позволяват такива простотии да вършат.”

  „СО - софиянец отскоро, селянин отдавна и след околовръстното.”

  „Докато има кой да продава, ще има кой да купува. Който продава – му вика бизнес, който купува – далавера. Беззаконоландия.”

  „Тоя е идиот. И тая община що не окастри това дьрво? Трамваят минава през клоните. Софиянци, това го няма в нито едно село. София е кочина.”

  „Като гледам снимката ми се иска да карам трамвай...”

  Иначе, имаме „Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на България 2010-2020 година” с още няколко Стратегии за прилагане на Стратегията.

  Снимка: Stefan Buddubbaz MarinovПростотията Българска

 • Неделя, 01 Юли 2018 11:15
  Концесията на Летище София – отказ от суверенитет и пълна управленска немощ

  Консултант без нито един проект в Европа, работил в Афганистан, Нигерия и Етиопия, е изготвил документацията за концесията на софийското летище.

Оставете коментар