Сряда, 20 Февруари 2019
Неделя, 01 Юли 2018 11:15

"Свежи пари": Държавата пълни хазната със стотици милиони от шофьорите с новите регистрационни номера

Кабинетът измисли нов начин да събере "свежи пари" в бюджета. Нови 300 млн. лева ще влязат в хазната, ако кабинетът одобри смяната на регистрационните номера. За сравнение, в Гърция все още има коли с номера, които са на 50-60 години. Българските шофьори са бесни, че трябва да се изръсят с 64 лева за поредната иновация, за която няма особена причина и изглежда по-скоро като начин да се съберат пари за предизборни обещания. 

Да отпаднат буквите в регистрационните номера на колите, които показват от коя област и град е автомобилът. С отпадането на регионалния принцип на регистрацията всеки ще може да регистрира превозното средство в който пункт иска. Това са част от промените, които Министерството на транспорта подготвя с новия Закон за пътните превозни средства. С него се предвижда още първоначалната регистрация да се извади от КАТ и да мине в “Автомобилна администрация”, а тя да я предостави на лицензирани частни пунктове. КАТ пък ще поеме целия контрол на пътя, ще следи и камиони, автобуси и таксита.

При положение, че в страната има регистрирани около 3,7 млн. превозни средства, означава, че ще оставим близо 230 млн. лева. Освен тези пари, всички шофьори с актове и фишове, които искат да карат автомобилите и мотоциклетите си ще платят още 70 млн. лева. Така сумата нараства до 300 млн. лева. 

С новите промени се предвижда смяна на регистрационните номера и на талона. Пред BIG5 катаджии обясниха, че това на сегашните цени ще струва 64 лв. на водачите. Служителите на реда обаче не изключват таксите да се променят. Очаква се заради иновацията парите да скочат до 80-90 лева, което прави над 400 млн. лева.

Шофьорите са гневни на новите мерки, които предприема министерството на Ивайло Московски, тъй като в Гърция, например, има номера отпреди 50-60 години. Южните ни съседи нямат никакво намерение да правят промени, но очевидно след предизборните обещания за по-високи доходи пари все отнякъде трябва да дойдат.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 01 Юли 2018 11:15
  Прокуратурата оневини Московски - смъртта на сина му е плод на случайност

  Делото е прекратено с аргумента, че бившият транспортен министър не бил длъжен да знае правилата за моторните шейни.

  След 11 месеца еквилибристики прокуратурата прекрати разследването срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски. Инцидентът с моторната шейна, управлявана от него, при който на 2 февруари м.г. загина 3-годишният му син, е случайност и Московски не носи отговорност за катастрофата. Няма данни за престъпление, смята прокурор Емилия Варадинова от Софийската градска прокуратура. Постановлението е от 3 януари, но прокуратурата е укривала този факт и отговори, че няма нищо ново по делото, пише в. "Сега".

  Мълчанието е стратегията й още от самото начало на този случай. Първо на обществото дори не беше съобщено как е станала катастрофата с мощната машина, управлявана от министъра. Прокуратурата мълча 5 дни по случая, а след това обяви, че делото за причиняване на смърт по непредпазливост е прехвърлено за разследване в националното следствие. Казусът се прехвърляше между окръжната прокуратура и градската. Московски подаде оставка заради катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души. Правителството веднага го прати вицепрезидент на Черноморската банка.

 • Неделя, 01 Юли 2018 11:15
  Транспортният министър за казуса с либийския кораб: Спорът е частно-правен, но вече има дипломатически оттенък, поради което и говоренето е политически целесъобразно

  Росен Желязков за либийския кораб, пакет „Мобилност” и кадровите промени в БДЖ.

  Компанията "Булгаргеомин" е упражнила морската ипотека, която е учредена, или поне документите сочат, че е учредена в Гърция. Корабът в края на 2017 г. първоначално е арестуван. В последствие му се забранява плаването, докато траят процедурите през частен съдебен изпълнител. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на транспорта Росен Желязков по повод казуса, при който български кораби са заплашени да бъдат задържани на либийски пристанища заради съдебен спор за собствеността на либийски танкер, престоял две години на пристанище Бургас.

  След публична продан корабът получава разрешение да отплава на 27 декември. В момента се намира на 20 мили от Созопол, извън териториалните води на България. Спорът е частно-правен, каза още Желязков. По думите му е придобил дипломатически оттенък, поради което и говоренето е политически целесъобразно.

  Танкерът, чиято собственост оспорват българска компания и държавата Либия, е напуснал пристанище Бургас в края на миналата година, знамето му е свалено с помощта на Българската морска администрация и "Гранична полиция", и е предаден в ръцете на украински екипаж. Либия протестира решението пред българското външно министерство и ООН.

 • Неделя, 01 Юли 2018 11:15
  Отново е удължен срокът за подаване на оферти за концесията на летище София

  Ройтерс: Очаква се основното летище на България, което понастоящем се управлява от държавата, да генерира приходи от 3,46 милиарда евро за целия концесионен период и приходи до 3,9 милиарда евро, ако срокът на концесията бъде удължен до максимум 46 години и седем месеца.

Оставете коментар