Събота, 20 Октомври 2018
Понеделник, 16 Юли 2018 08:24

Съветник на Тръмп сравни срещата му с Путин с разговорите между Рузвелт и Сталин

Джон Болтън, съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп, сравни срещата на върха с руския президент Владимир Путин с разговорите между американския президент Франклин Рузвелт и съветския лидер Йосиф Сталин по време на Втората световна война, пише британският вестник The Daily Express.
Болтън заяви, че Франклин Рузвелт се е срещал със Сталин във време, когато „активността“ в Русия е била по-брутална, отколкото е в 21-ви век и хора, които критикуват президента, рискуват да имат кръгозора на „плодови мушици“.

„Франклин Рузвелт се е срещал с Йосиф Сталин във време, когато активността в Русия е много по-лоша, отколкото е днес. Не извинявам днешното поведение, но не изглежда това да е притеснявало Франклин Рузвелт. И либералните Демократи също не са били притеснени по онова време, когато той се е срещал със Сталин. Нека да се опитаме да имаме малко историческа перспектива тук и да не се държим сякаш имаме кръгозора на плодови мушици“, заяви Болтън.

Запитан дали е редно Тръмп да се среща с Путин, когато имиджът му по отношение на свободата на медиите, е толкова лош, както и покрай обвиненията към руската държава за затворени и убити журналисти, съветникът по национална сигурност отговори: „Мога да ви кажа, когато се срещнах с президента Путин преди няколко седмици, за да се подготвим за срещата в Хелзинки, че той показа ясно, че руската държава не е замесена.“

Президентът Тръмп използва социалната мрежа „Туитър“ преди срещата в Хелзинки, критикувайки медиите и заявявайки че никога няма да бъде задоволен от крайния резултат на разговорите си с лидера на Източната суперсила.

„Заминавам към Хелзинки, Финландия – очаквам срещата ми с президента Путин утре. За съжаление, независимо от това колко добре се справя на срещата, ако ми бъде даден великият град на Москва като възмездие за всичките грехове и злини, извършени от Русия… След години бих се върнал, за да критикувам че това не е било достатъчно – и че е трябвало да получа Санкт-Петербург в добавка! Много от нашите медии всъщност са основния враг на хората и всичко, което Демократите знаят, е да се противопоставят и да възпрепятстват! Това е причината да има толкова омраза и раздор в нашата страна – но в един момент това ще се излекува!“, написа Тръмп в „Туитър“.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 16 Юли 2018 08:24
  Край на хегемонията на САЩ. Западните медии коментират речта на Путин във "Валдай"

  Руските потребители на социалните мрежи вчера активно обсъждаха изявлението на президента Владимир Путин по време на заседанието на дискусионния клуб "Валдай". Мнозинството от тях отбелязват фразата на президента, че в случай на ядрена атака, руските военни ще успеят да нанесат ответен ядрен удар: "Ние ще отидем в рая, а те (агресорите, бел. ред.) просто ще издъхнат", отбеляза президентът. Именно тази фраза беше многократно цитирана в социалните мрежи и беше интерпретирана като проява на агресия. Обаче западните медии обръщат внимание на други аспекти от изявленията на Путин, пише аналитичният руски сайт  "Актуальные коментарии".

  Американският Financial Times отбелязва, че в речта си Путин е обявил края на хегемонията на САЩ: "Руският лидер обръща гръб на лошите отношения със Запада и подчертава разширяващите се източни връзки", отбелязват авторите на статията. 

  Изданието цитира и друга фраза на Путин: "Създаването на атмосфера на напрегнатост и истерия не е нашият път... Никому не създаваме проблеми. Надявам се, ще може да установим диалог", казва Путин. 

  Отбелязват се и енергийните проекти на Русия с Египет, както и разширяването на сътрудничеството между Русия и Китай. Financial Times обръщат внимание и на думите на Путин, че новото въоръжение, което той представи по-рано, ще постъпи в армията до броени месеци.

  "Русия е една от най-големите ядрени държави. И вие знаете, аз вече говорих публично, че в отговор на строителството на ПРО от страна на САЩ ние усъвършенстваме своите ударни комплекси. При това някои от тях вече имаме на въоръжение, други ще влязат в строя до броени месеци. Имам предвид системата "Авангард“. С абсолютна точност може да се каже, че ние далеч сме изпреварили нашите, така да ги наречем, партньори и конкуренти в тази сфера", отбеляза президентът. 

  "Путин приветства залеза на световното господство на САЩ. С това заглавие излезе публикация в Huffpost. В изданието се обръща внимание на думите на президента за новото въоръжение и наближаващия разпад на „империята” на САЩ: "Що се отнася до САЩ, той каза, че "империите често си мислят, че могат да си позволят да правят малки грешки ... понеже са много силни. Но когато броят на тези грешки продължава да расте, той достига нива, които те не могат да издържат. Една държава може да придобие чувство за безнаказаност, че може да прави каквото си иска. Това е резултат от монопола на едпополюсния свят... За щастие, този монопол вече изчезва...", отбелязва изданието. 

  По темата за ответен ядрен удар Huffpost съобщава, че Русия не възнамерява първа да употреби ядрено оръжие: "Путин заяви, че ядреното оръжие на Русия ще бъде използвано само за възмездие против удара на противника", се казва в статията. 

  В Sky News също интерпретират думите на Путин за ответния ядрен удар като заявление за ненападение: "Агресорът трябва да знае, че възмездието е неизбежно", каза той (бел. ред. – Путин) на международния политически форум в Сочи, отбелязва изданието.

  Интересно е как различно се интерпретират думите на Путин от либералната общественост в Русия и от чуждестранните медии. Западните издания обръщат внимание на други аспекти от речта на Путин, а думите за ответния ядрен удар се възприемат не като акт на агресия. Опозиционните лидери в Русия са не по-малко заинтересовани от изостряне на обстановката и затова интерпретират думите на президента като "поредния опит за разпалване на война", отбелязва «Актуальные комментарии».

  източник: "Актуальные коментарии", превод и редакция: BIG.bg

 • Понеделник, 16 Юли 2018 08:24
  Унизителните оценки за България отекнаха из цяла Европа

  „Ако някой трябва да бъде обиждан, това не трябва да е държавата, а негодниците, допуснали тя да получава подобни оценки”, пише Васил Василев във фейсбук по повод снощното изказване на Путин, в което той използва България като нарицателно по отношение защитата на енергийните интереси на Европа.

  Ето пълният текст на Васил Василев:

   „Путин: България съжалява за „Южен поток”

  България става нарицателно име за страна, чиито управници са безпомощни и некадърни да защитят националните интереси. “Много ми се иска Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси “, каза снощи Путин.

  Унизителните оценки отекнаха из цяла Европа, защото бяха казани на пресконференция с австрийския канцлер Курц, свързана очевидно със „Северен поток-2”.

  Австрия, която трябваше да получава руски газ от България и през „Южен поток”, изглежда предпочита да отбягва „Турския поток” и търси други варианти.

  Путин пресоли супата, защото ако някой трябва да бъде обиждан, това не трябва да е държавата, а негодниците, допуснали тя да получава подобни оценки. Но когато каза, че България вече съжалява за „Южен поток”, той беше прав.

  България загуби 800 милиона лева транзитни такси годишно и ролята си на европейски газоразпределителен център, след като Орешарски, унижен и смачкан, обяви пред американски сенатори, че прекратяваме участието си в „Южен поток”. Борисов, за да се подмаже допълнително, ликвидира не само „Южен поток”, но и другия голям проект с Русия – АЕЦ в Белене. С това позволи на Турция да стане разпределителен център на руския газ и обоснова строителството на турските АЕЦ.

  Досега нито Борисов, нито Орешарски или ментора му – Станишев, са наказани за провалянето на проектите.”

 • Понеделник, 16 Юли 2018 08:24
  Развенчаха мита за богатия Тръмп: укривал данъци на родителите си

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп помагал на родителите си да укриват данъци през 90-те години на миналия век, в това число и чрез директни измами, което пък му позволило да получи цяло състояние от тях, според разследване на New York Times.

  Тръмп е получил най-малко 413 млн. долара в днешни пари от имотната империя на баща си, като това предаване на богатството започва, още когато е бил на 3-годишна възраст.

  Президентът и неговите братя и сестри помагат на родителите си да натрупат богатство, укривайки подаръци на стойност милиони долари в "куха компания," според изданието. Президентът помагал на баща си да отчита "неправомерни данъчни отчисления, които също били на стойност милиони долари."

  Той също така участвал в "създаването на стратегия", според която родителите му умишлено занижавали стойността на имотите си в данъчните си деклараци, за да намаляват данъците си, според документи, с които се е запознало изданието.

  По време на продължилото няколко месеца разследване от New York Times са прегледали над 100 000 страници финансови документи, сред които банкови извлечения, финансови одити, ордери за плащания в брой и отменени чекове.

  Сред тях са и над 200 данъчни декларации от Фред Тръмп - бащата на президента, и други семейни партньорства и тръстове. От Times също така са интервюирали някои от бившите служители и консултанти на бащата на президента.

  Адвокатът на Тръмп - Чарлз Хардър, отговори в изявление на публикация в понеделник. "Обвиненията на New York Times в измама и укриване на данъци са 100% неверни и силно клеветнически," според Хардър.

  Братът на Тръмп - Робърт Тръмп, пък заяви, "дължимите данъци са били платени."

  Прегледаните от изданието документи не включват данъчните декларации на самия Доналд Тръмп през последните години.

  Данъците, които той плаща, до голяма степен остават мистерия, откакто се кандидатира за президент. По време на предизборната кампания Тръмп наруши избирателните норми и отказа да публикува данъчните си декларации.

  Те остават скрити от обществото, откакто стана президент, а Тръмп неедонократно е заявявал, че срещу него тече проверка от данъчните служби поне от 2016 г.

  Разследването на New York Times обаче описва по-различна история на това как той се е сдобил с богатството си, след като в продължение на десетилетия Тръмп се описваше като човек, който е натрупал богатството си сам.

  Тръмп започва да получава пари от баща си, когато е бил още малко дете, а след като завършва колеж, баща му предоставял сума, еквивалентна на 1 млн. днешни долари годишно. Когато преминава 40-ата и 50-ата си година, годишната сума нараства до над 5 млн. долара, според New York Times.

  Бащата на Тръмп постояно намирал начини да пренасочва средства към децата си. Тръмп получавал заплащане от него, заемайки различни позиции в семейния бизнес. Той получавал заем след заем, които често не били връщани.

  Тръмп получавал пари за колата си, пари, за да купува акции, както и за първия си офис в Манхатън. Той дори получавал чекове от по 10 000 долара за Коледа, според изданието.

  "Избягването на данъци върху подаръци и имоти се превръща в семейна афера", когато бащата на Тръмп е диагностициран с деменция, според интервюта и документи, разгледани от New York Times.

  От изданието разкриват как Тръмп и неговите братя и сестри придобиват по-голяма част от бизнеса на баща си на 22 ноември 1997 г. - година и половина преди той да почине.

  За тази цел те използват специален тръст за предаване на наследство от едно поколение на друго, без да се плащат данъци върху него.

  За семейство Тръмп това означавало да впишат половината от имотите си в тръста на името на своя баща, а другата половина на майка си. След това родителите на Тръмп предоставили на децата си приблизително две трети от активите си в тръста.

  Тръмп и неговите братя и сестри купуват останалата част от активите чрез годишни плащания в продължение на две години.

  След като всичко това приключва, Тръмп и неговите братя и сестри вече се били сдобили с почти цялата бизнес империя на баща си "безплатно и без да плащат данъци," според изданието.

  Те също така занижават стойността на имотите на баща си до 41,4 млн. долара, избягвайки плащането на стотици милиони данъци.

  В следващото десетилетие същите тези сгради са продадени за "16 пъти по-голяма сума," според New York Times.

  Въпреки всичко това, най-голямата сума, която Тръмп някога получава от баща си, идва след неговата смърт на 4 май 2004 г.

  Делът на президента е 177,3 млн. долара, или 236,2 млн. днешни долари, пише Рrofit.bg.

Оставете коментар