Понеделник, 19 Ноември 2018
Сряда, 15 Август 2018 10:22

Маргарита Михнева към Румен Петков: Вие май не помните доста неща от периода, в който бяхте министър на МВР

"Де да беше Пеевски виновен. Да, ама не е. Този път задачата е по-сложна господа политици", каза журналистката пред BIG5, коментирайки казуса с Митьо Очите и последващата реакция пред bTV на ексвътрешния министър Румен Петков

"Бившият министър на МВР Румен Петков явно не помни, какво точно се е случило по времето, когато беше министър на вътрешните работи (2005-2009 г)". Това каза пред BIG5 журналистката Маргарита Михнева по повод вчерашното изказване на Петков по bTV, според което през 2009 г. са били уволнени хората, задържали Митьо Очите през 2007 г.

"Гаф или умишлена дезинформация е фактът, че в същото това студио пред Антон Хекимян през 2013 година аз показах делото на Бургаския окръжен съд и прочетох в ефир, че от 17 задържани, 12 подписват споразумения. Прокурор по делото бе Светлозар Костов, а Румяна Ченалова (тогава Бечевa) бе адвокат на един от обвиняемите - Янко Гюров. И Костов и Ченалова малко по-късно пък имаха водеща роля по едно друго мега-дело, става дума за прословутото дело "Октопод". Това коментира пред медията ни Михнева относно твърденията на бившия вътрешен министър и настоящ лидер на АБВ пред национална телевизия.

Маргарита Михнева пред Антон Хекимян в студиото на bTV

Според журналистката твърденията на Петков са странни, най-малкото защото ексминистърът говори за осъдени, а по това дело реално няма 12 осъдени.

"Не помни ли Петков, че тогава Борис Велчев, който бе главен прокурор, обяви тези споразумения за неморални? Не помни ли ексминистърът също, че именно той награди с пистолет прокурор Светлозар Костов за "заслуги и доблест"? Каква е тази амнезия и защо bTV не внимава, кого кани и как обърква с посланията на гостите си своята аудиторията?", попита журналистката.

Ето какво още каза Маргарита Михнева пред BIG5:

"За първи път казваме имената на антимафиотите, за които Румен Петков мълчи. Това са Илия Антонов, Стефан Гъров, Кирил Пенков, Мирослав Писов....като всички те тогава бяха част от елитния отряд на НСБОП. Казваме имената им защото журналистката Кана Рачева, от същата тази bTV (против всякакви етични правила) ги снимаше в близък план, по времето на делото "Луканов". Къде и по коя телевизия по света си позволяват да снимат в близък план действащ антимафиот?!

Съдът оправдава Илия Антонов, Стефан Гъров, Кирил Пенков

Господин министър, защо не споменахте в студиото на bTV за адвокатката на антимафиотите, Надежда Ковачева? Помните ли нейната пледоария в съда? Драмата на тези хора, които вие по принцип жалите, е конкретна и води към трагична съдба. Искам и да ви попитам, кой Ви уреди срещата с братя Галеви на басейна "Спартак?

В студиото пак на тази същата телевизия, пред Азис, антимафиотът Стефан Гъров, (който тогава бе с маска на лицето, а вие бяхте министър - 2009 г.) разказа в ефир за тежката си съдба. Ето и цитат от неговото интервюто пред Азис тогава (22 ноември 2009г.):

"В продължение на 8 години бях обвинен от държавата заради това, че съм упражнил прекомерна сила при залавянето на убийците на Луканов. Детето ми се разболя от левкемия. Аз му станах донор на костен мозък...почина миличкото...Сега при спец операции ходя без бронежилетка....Не ми се живее..."

И още. А помните ли, господин Петков, казуса с присъдите на антимафиотите и убийците на Луканов? Нека ви припомня и това, че убийците на Луканов бяха оправдани за това, че признанията им били изтръгнати с насилие. А антимафиотите бяха съдени в продължение на цели 8 години, а после оправдани за това, че не са упражнили насилие при задържането.

Всичко това се нарича по един начин - правосъдие по български! Защото явно не помните, колко точно пари струваше след осъдителните решения на Страсбург това дело на нас, българите? Във всеки случай граждани трябва да знаят едно - делото на Митьо Очите има нужда от нов дълбок прочит. Жалко, че за сега то е само повод за партийни престрелки.

Ето за всичко това ми се ще да разкажете, г-н Петков, някой път по bTV. Щото щеше да е лесно, ако в този случай бе виновен Пеевски. Да, ама не е. Този път задачата е по-сложна господа политици."

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 15 Август 2018 10:22
  Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков се изправят пред съда

  Срещу бизнесмена и ексминистрите са повдигнати обвинения в престъпление по служба.

  Бизнесменът Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков се изправят пред съда. Срещу тях са повдигнати обвинения в престъпление по служба. Делото се гледа от Специализирания наказателен съд, предаде Канал 3.

  През октомври СГС върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Трайков, Дянков, Прокопиев и още трима обвиняеми – Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Съдията прецени, че има съществени нарушения, които са довели до ограничаване на процесуални права на обвиняемите. В мотивите е записано, че в обвинението срещу Иво Прокопиев и Симеон Дянков липсват факти, които да докажат, че те са действали в интерес на компанията „Булброкърс“ ЕАД като са подписали договор за посреднически услуги за над 1 милиард лв.

  Не са описани и конкретни данни, че Дянков и Прокопиев са действали в съучастие. По обвинението, повдигнато срещу Трайчо Трайков, няма данни дали той е бил запознат с действията и решенията на Агенцията за приватизация и с анализа на инвестиционния посредник за стойността на предложените за продажба акции, преди да даде разрешение за извършване на разпоредителните сделки.

  От обвинителният акт не става ясен и размерът на вредите, причинени на държавата, как се формират, от кого са причинени, как и с кое деяние и кои факти формират извод за това. Съдът констатира и липса на описание какво е трябвало да направи Трайков, за да защити държавния интерес.

 • Сряда, 15 Август 2018 10:22
  Апелативният спецсъд не пусна на свобода Десислава Иванчева и Биляна Петрова

  Очакваното пускане под домашен арест за бившия кмет на район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова и днес не се случи. Апелативният специализиран съд отказа да промени мярката от задържане под стража в домашен арест на двете подсъдими за подкуп. Това съобщи в началото на днешното заседание по делото съдия Иво Хинов.

  Напомняме, че Иванчева и Петрова, заедно с бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, са подсъдими за взети 70 хил. евро подкуп от строителен предприемач.

  На 18 октомври специализираният съд ги пусна под домашен арест, но прокуратурата протестира. Дюлгеров е под домашен арест, но промяната и на неговата мярка е била протестирана от обвинението вчера.

  Веднага след делото на фейсбук страницата на Десислава Иванчева се появи съобщение:

  „Иванчева и Петрова остават зад решетките, докато човекът с парите - Дюлгеров е пуснат под домашен арест. Очаквайте подробности.” • Сряда, 15 Август 2018 10:22
  Енергийният бос Ангел Божилов – “топлата връзка” на групата Сретен Йосич, Петко Сертов и Румяна Ченалова

  Днес в 10:00 часа в Специализирания съд започна дело номер 2255/2018 срещу Румяна Ченалова. Явиха се всички свидетели, като пръв бе разпитан свидетелят Димитър Попов, който твърди, че е предал рушвет за съдия Ченалова.

  Пред съдия Димитров Маргарита Михнева представи документи, които хвърлиха светлина върху делата на Румяна Ченалова, Петко Сертов, Ангел Божилов и Сретен Йосич.

  Такъв бе документът от Международния арбитражен съд в Париж, излязъл с решение от 14.07.2011 година по дело № 16463/GZ.

  Страни по това дело в Париж са били „Руднап Груп” АД – фирма на кума на Сретен Йосич – Воин Лазариевич и фирмата „ОЕТ – Обединени енергийни търговци” ООД с директор Ангел Божилов. От него става ясно, че Парижкият Арбитражен съд е осъдил Божилов да плати сумата от 4 милиона лева на Воин Лазариевич.

  С решение на Софийски градски съд от 17.06.2013 г. съдия Николай Марков решава, че “признава и допуска” изпълнението в Република България на решението от Парижкия Арбитражен съд.

  Стана ясно още, че Маргарита Михнева е дала показания пред ДАНС, че в 2007 година, когато Петко Сертов става шеф на ДАНС, Ангел Божилов е търгувал и продавал ел.енергия на Сретен Йосич.

  На въпрос на ДАНС към Маргарита Михнева защо свързва имената на Йосич, Сертов, Лазариевич и Божилов, Михнева отговаря:

  “В 2008 година Иван Иванов (тогава от ДСБ, сега председател на КЕВР) каза в мое предаване, че бизнесменът Воин Лазариевич е кум на Сретен Йосич и негово поставено лице в енергийните му дела между Сърбия и България.

  Странно как Петко Сертов не си спомня кой е Ангел Божилов и днес пред BIG5 беше категоричен да не го занимаваме с глупости. От снимката в началото на материала ясно проличават приятелските му отношения с Ангел Божилов и до днес. Той така и не отговори на въпроса на журналисти, знаел ли е каква е биографията на Ангел Божилов преди да отиде да работи при него.

  На днешното съдебно заседание се разбра също, че след Сертов, Лазариевич и Сретен Йосич, Божилов завърта в схемите си и съдия Румяна Ченалова. Целта е да се източва енергийната система на България чрез препродажбата на ток.

  Обвиненията към Ченалова днес са, че тя е фалшифицирала над 12 протокола, не е изискала от Ангел Божилов да плати задължителната държавна такса, което е прецедент, тъй като без нея не може да се даде ход на делото.

  Свидетелят по делото Димитър Попов потвърди показанията си пред ДАНС, че Ченалова е била на яхта в Гърция с Ангел Божилов и адвоката му Калоян Неделчев. Свидетелят Попов потвърди също, че въпросното дело не е попаднало случайно по разпределение при съдия Ченалова.

  На въпрос на BIG5 към Маргарита Михнева, защо чак сега представя тези документи, тя отговори, че снощи ги е получила лично от Воин Лазариевич.

  РАЗПИТИТЕ ПО ДЕЛОТО ПРОДЪЛЖАВАТ.

  BIG5.BG

Оставете коментар