Неделя, 21 Юли 2019
Неделя, 19 Август 2018 12:54

Общината във Варна остави сметище пред дома на българския Микеланджело

Кирил Шиваров е български скулптор и архитект, създал едни от емблематичните творби в България. Днес пред дома му във Варна се издига сметище, което е поредният "паметник" на забравените творци. Общината в морската столица е оставила на произвола на съдбата улицата пред дома на великия скулптор, който е автор на паметници като тези на братята Евлоги и Христо Георгиеви, които всеки ден милиони подминават, но не се замислят за автора им.

Учи в пражкото Художественото училище за приложни изкуства и специализира в Художествената академия във Виена (1920 – 1923 г.) при проф. Едмунд Хелмер. През май 1917 г. става първият български автор, който открива самостоятелна скулптурна изложба в България.

През 1919 г. ръководи курс по декоративна скулптура в родния си град. На 5 септември 1920 г. в бюфета на Морската градина във Варна се провежда втората му самостоятелна изложба. През 1923 г. Шиваров и художникът И. Радинов правят съвместна изложба във Варна. През същата година той е избран в ръководството на Дружеството на художниците в града. Сред най-известните му творби в гр. Варна са скулптурите, украсяващи Икономическия университет във Варна, Фонтанът на сирените (1928) в Морската градина, скулптурите върху сградата на Софийска банка на ул. „Преслав“, Паметника на граничаря в Морска градина (Варна), украсата на Варненски аквариум, бившите хотели „Морско око“ и „Ню Йорк“ и много други.

Баща му е варненски мебелист и дърворезбар, създал мебелите в двореца Евксиноград и иконостаса на Катедралата, а чичо му – лютиер, печелил престижни конкурси в Европа. Родил се е преди 131 години в горещото лято във Варна, когато баща му бил зает с обзавеждането с дърворезби в двореца Евсииноград, а чичо му - майстор - лютиер, изнасял концерт с цигулката си пред цар Борис III. Негови творби са скулптурите пред Софийския университет на братята Евлоги и Христо Георгиеви, Лъвската фигура на връх Шипка, лъвът пред Съдебната палата в София, фонтанът в Морската градина във Варна, скулптурите пред БНБ, Народния театър "Иван Вазов", Софийската градска библиотека, съдебната палата. 

Шиваров е творил за България със собствени средства без кредити от банки и помощи от Европа. 

Трагичната картинка пред дома на твореца във Варна

Оставете коментар