Неделя, 16 Юни 2019
Сряда, 03 Октомври 2018 18:17

Спецпрокуратурата внесе в съда прецизирани обвинения срещу Дянков, Прокопиев и Трайков

Специализираната прокуратура внесе отново в Специализирания наказателен съд обвинителен акт по делото за продажба на занижени цени на държавния дял на енергоразпределителното дружество EVN. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. 

Отстранени са всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушения в първоначалния обвинителен акт (изготвен и внесен в СпНС от Софийската градска прокуратура), заради които в края на март 2018 г. делото бе прекратено и върнато по компетентност в Специализираната прокуратура. 

Прецизирани са и обвиненията срещу шестимата привлечени към наказателна отговорност лица. 

Бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет) – престъпление по чл. 283а, т.1, вр. чл. 282, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.20 ал. 2, вр. ал.1 от НК. 

Трима от привлечените - изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери (чл. 217, ал.4, вр. ал.2, вр. чл. 20 ал. 2, вр. ал. 1). 

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай (чл. 219, ал.4, вр. ал.3, вр. ал. 1 от НК). 

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 03 Октомври 2018 18:17
  Спецпрокуратурата: Бомбите в Пловдив – най-големите в новата история на България

  Държавното обвинение ще иска задържане под стража на младежа, вербуван от ИДИЛ

  „Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете, жертва на радикализация”. Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева във връзка с радикализирания 16-годишен младеж от Пловдив.

  Според държавното обвинение продължава да има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани. Тя допълни, че са намерени взривни вещества и устройство, по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България.

 • Сряда, 03 Октомври 2018 18:17
  Спецпрокуратурата влезе в офиси на Прокопиев

  Акцията е свързана с обвинението от миналата седмица срещу Иво Прокопиев и още няколко души

 • Сряда, 03 Октомври 2018 18:17
  Българските либерали са с комсомолско-доноснически манталитет

  Петър Волгин определи като двоен стандарт реакцията на българските либерали по отношение свободата на словото по повод предаването на Карбовски

Оставете коментар