Сряда, 20 Февруари 2019
Четвъртък, 04 Октомври 2018 17:30

Докладчиците на ПАСЕ поставиха по време на срещата с президента въпроса за постоянното „пропадане“ на България в класациите за свобода на словото

Румен Радев: Липсата на законова рамка, обхващаща дейността на всички видове медии в България, както и неясните критерии, по които се финансират много медии и техните собственици, създават предпоставки за зависимости, автоцензура и изтласкване на професионализма

Доверието е необходимост и за осъществяване на промените, които гражданите отдавна очакват в правосъдието, върховенството на закона и гарантирането на свободата на медиите. Това заяви държавният глава Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с докладчиците на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ – Жолт Немет, представител на групата на Европейската народна партия, и Франк Швабе, представител на социалистите, демократите и зелените  в Асамблеята.

„Както младите българи, които учат, работят и търсят възможност за реализация в европейските държави, така и гражданите и възрастните хора в България, поставени в унизително положение, очакват по-високи доходи и подобряване на качеството на живот. Ефективната борба с корупцията и независимото правораздаване са задължителни условия за това“, подчерта още Румен Радев.

Президентът беше категоричен, че приобщаването на българите зад граница с въвеждането на дистанционно електронно гласуване следва да бъде осъществявано при наличието на гаранции срещу опитите за външна намеса и контролиран вот в българските избори.

Докладчиците на Комисията по мониторинг на ПАСЕ поставиха по време на срещата въпроса за постоянното „пропадане“ на България в класациите за свобода на словото, като според проучването на „Репортери без граници“ от т.г. страната ни е на 111-о място в света, последна по този показател в ЕС, включително и след държавите от Западните Балкани.

Президентът подчерта, че липсата на законова рамка, обхващаща дейността на всички видове медии в България, както и неясните критерии, по които се финансират много медии и техните собственици, създават предпоставки за зависимости, автоцензура и изтласкване на професионализма от различни интереси.

По-рано днес и премиерът Бойко Борисов проведе среща с докладчиците от ПАСЕ. Пред тях той се похвали с новата антикорупционна комисия и постижения в борбата с контрабандата. "Със закона бе създаден нов независим специализиран антикорупционен орган, който обедини в себе си функциите по превенция и противодействие на корупцията, отнемане на незаконно придобито имущество и публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности", каза премиерът Борисов и допълни, че това позволи и да се разшири кръгът на лицата, задължени да подават декларации за имущество и конфликт на интереси.

От своя страната Франк Швабе и Жолт Немет заявиха, че България е отбелязала осезаемо развитие по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията. 

Двамата отбелязаха това и по време на работна среща със заместник-министрите на правосъдието Евгени Стоянов и проф. Николай Проданов. Срещата се проведе в сградата на министерството, където докладчиците поставиха въпроси отнасящи се до напредъка в реформата в съдебната система, борбата с корупцията и условията в местата за лишаване от свобода.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 17:30
  Управляващото мнозинство отхвърли президентското вето върху Закона за личните данни

  Срещу Закона се обявиха Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) и Съюзът на българските журналисти (СБЖ).

  Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. "За“ повторното приемане на промените в закона гласуваха 127 депутати, 1 беше "против“, а четирима се въздържаха. Народните представители от „БСП за България“ не участваха в дебата и не присъстваха в пленарна зала.

  Припомняме, че президентът Румен Радев атакува разпоредбите, които предизвикаха опасения, че журналисти могат да бъдат подлагани на натиск, ако не докажат, че са използвали неправомерно личните данни в свои разследвания. С ветото си държавният глава възрази срещу установените 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Формулираните 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация, счита президентът.

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 17:30
  Съдът нареди проверка на болничния на шефа на БНТ

  Каменаров обсъжда аудиовизуалните медии на конференция в Брюксел, докато в същото време представи болничен, за да не се яви на делото в СГС

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 17:30
  Президентът: Портретите на Левски висят в много кабинети като икони в запусната черква

  В остра политическа критика към управляващите превърна словото си пред паметника на Васил Левски в София президентът Румен Радев. 146-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата той обвърза с конкретни съвременни сюжети като изборните правила и външната политика на България.

Оставете коментар