Понеделник, 17 Юни 2019
Събота, 06 Октомври 2018 12:34

Расте броят на пристигащите в Гърция мигранти през Турция

Наблюдава се покачване на броя на мигрантите и бежанците, които пристигат в Гърция по море от Турция, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ), цитиран от ДПА.

Към края на септември в Гърция са пристигнали 23 419 души, което е със 17 процентаповече спрямо същия период от 2017 г., съобщи ВКООНБ в Атина.

Още 560 души са пристигнали на гръцки острови в Егейско море през първите четири дни на октомври, заяви гръцкото министерство на миграционната политика.

Освен това броят на бежанци и мигранти, които идват през река Марица, образуваща граница между Гърция и Турция, се е удвоил в сравнение с миналата година.

През 2017 г. 5500 мигранти са преминали реката и са влезли в Гърция, а само през първите девет месеца на 2018 г. броят им е вече около 12 000 души, заяви в гръцкия парламент министърът на миграционната политика Димитрис Вицас.

Той добави, че властите планират да закарат повече мигранти и бежанци в континенталната част на страната.

По данни на гръцката брегова охрана през последните 10 дни над 2000 мигранти са закарани в лагери в Северна и Централна Гърция, а още 19 000 чакат подобно прехвърляне от гръцките острови.

Целта на гръцкото правителство е да намали броя на намиращите се на острови в Егейско море мигранти и бежанци на 10 000, съобщава DarikNews.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 06 Октомври 2018 12:34
  Ердоган: Турция вече купи руските С-400, сделката е приключена

  Турският президент отново обвини САЩ, че са доставили 10 000 ТИР-а с оръжие и припаси на кюрдските сили в Сирия, които той определи като терористи.

 • Събота, 06 Октомври 2018 12:34
  Победа за Тръмп: Мексико клекна пред президента, ще спира мигрантите към САЩ

  Според данните само през май през южната граница на страната са влезли около 140 000 души от Централна Америка

 • Събота, 06 Октомври 2018 12:34
  Президентската визита в Русия: Румен Радев разговаря с Владимир Путин, със Си Дзинпин, с премиера на Армения Никол Пашинян и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш

  Президентът Румен Радев, руският му колега Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин излизат на една сцена. Те участват в Международния икономически форум в Санкт Петербург, където вчера българският държавен глава разговаря с Путин.

  Българският президент призова за глобален консенсус срещу корупцията и укриването на данъци и се обяви за ограничаване на офшорните зони.

  Путин на свой ред остро разкритикува протекционизма и разгръщащите се търговски войни в света.

  Китайският държавен глава пък се обяви за икономика, която съхранява околната среда.

  В четвъртък президентът Радев разговаря с руския си колега за бъдещето на АЕЦ „Белене” и за цените на природния газ за България. Москва настоя за български държавни гаранции за изграждането на централата, а Радев поиска по-ниски цени на газа към нашата страна.

  Българският президент разговаря също с премиера на Армения Никол Пашинян. Арменският премиер е поканил страната ни да участва в строителството на магистралата между Армения и Иран – коридор, който свързва Персийския залив с Черноморския регион.

Оставете коментар