Вторник, 23 Октомври 2018
Понеделник, 08 Октомври 2018 17:20

ЕК ще предаде на ОЛАФ данни за злоупотреби с европейски фондове в България

Говорител на институцията заяви, че вече са били поискани данни по обвинения в нарушения по строителни поръчки от властите у нас

Европейската комисия няма никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС, заяви днес говорител на институцията в отговор на въпрос, цитиран от БТА.

 „Възприемаме съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, следим медийните материали, свързани с България, добави той по повод съмненията за нарушения около обществени поръчки в строителството у нас. Ще съобщим на ОЛАФ и вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти”, добави говорителят.

Той поясни, че ЕК е длъжна да препраща на европейската служба за борба с измамите всякакви данни, които прецени, че следва да бъдат подложени на задълбочена проверка. Говорителят отбеляза, че за неприключили проверки подробности не може да бъдат съобщавани.  

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 08 Октомври 2018 17:20
  Съмнения за корупция и злоупотреба с европари в най-бедния регион на страната

  В нарушение на българското и европейското законодателство община Видин променя клаузи и условия по спечелени вече обществени поръчки за милиони левове – европейско финансиране. Това стана ясно по време на извънредно заседание на Общински съвет – Видин. Заседанието бе свикано спешно, заради решението на администрацията да изведе децата от две видински училища и да ги съвмести с другите училища в града.

  Парите за ремонт и реконструкция на тези две училища, в общ размер на близо 17 милиона лева, са отпуснати по проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.
  Във Видин общинската администрация си позволява, случайно или не, да внася съществени промени в условията за изпълнение на обществените поръчки и то след сключване на договорите за изпълнение. Променят се правилата на поръчките въпреки, че общината, както и избраните фирми са подписали договори с ясни условия, в случая: „строително-ремонтите работи трябва да са съобразени с провеждането на учебните занимания и не трябва да пречат или прекъсват учебния процес”.

  С действията си общинарите оставят повече от съмнения за корупция и злоупотреби. А за подмяната на условията по изпълнение на поръчките същите изтъкват единствено благородни, добри намерения и загриженост за обществото. И все пак, става дума за пари. Факт е, че за някого така е по-добре. Факт е, че законите и тяхното спазване не са силна страна на кмета и общинската администрация.

  В техническата спецификация, неразделна част от обществената поръчка за ремонта в ПМГ „Екзарх Антим I“, в част „План за действие“ изрично е записано, че Изпълнителят трябва да представи на Възложителя: „…подробен план за действие, съобразен с учебния/възпитателния процес. Дейностите трябва да НЕ пречат на нормалното провеждане на ежедневните занимания в училището. Планът следва да съдържа конкретни задачи, подлежащи на изпълнение, отговорните за това лица, времетраене и очаквани резултати, водещи до учебен процес без прекъсване и нарушаване на дневния график…“. Спазването на тези изисквания посочва в предложението си (офертата) и кандидатът, спечелил поръчката. Тези изисквания за изпълнение на поръчките са посочени и в сключения вече договор между община Видин и фирмата-изпълнител.

  По идентичен начин се развиват процедурите и финализирането на другата поръчка за „Консервация, реставрация и експониране на сградата на СОУ „Цар Симеон Велики“. В концепцията за изпълнение на поръчката спечелилата фирма, заявява, че ще спазва изискванията за непрекъсване на учебния процес. В Раздел III.2.7.1. „Организиране на работния процес, така че да не се прекъсва нормалния процес на функционирането на учебното заведение“, където подробно са описани изискванията по спазването на посочената клауза в договора.

  Защо се появяват съмнения за корупция и нерегламентирана помощ при изпълнение на поръчките?

  Защото с извършените промени в условията за изпълнение община Видин в качеството си на Възложител, предоставя на изпълнителите условия, с които им оказва „помощ“ при изпълнение на поръчките.

  Това поставя в неравно положение останалите участници в търговете за изпълнение. В положение на нелоялна конкуренция са и онези, които след като са се запознали с условията на търга са решили, че няма да могат да извършат ремонта без прекъсване на учебния процес и по тази причина са се отказали. А може би техните оферти биха били със значително по-ниска цена… Или пък биха предложили по-високо качество на ремонтите…

  Подобен случай с фрапантно нарушение на заложените в тръжните правила параметри е ремонта на бул. „Панония“ в града. Тогава в изискванията бяха заложени километри тротоари с нови плочки и нови бордюри, които изискват определено време за полагане. След подписване на договора същите тези тротоари бяха подменени с асфалтирани такива. Цената определено е различна. Времето за изпълнение също. А в онази обществена поръчка времето бе основен фактор за оценка на предложенията. Не цената. И спечелилият поръчката предложи и се подписа под 28 дни срок за изпълнение. И разбира се повече от година не успя да предаде обекта. И не бе санкциониран. И разбира се, замяната на определени видове работи бе извършена с благоволението на кмета, а и защо не на някой по-нагоре…

  И ако всичките тези нарушения не бъркаха право в изтънелите джобове на българските данъкоплатци всичко би било чудесно! Но не е. И няма как да бъде при условие, че именно поради подобни изисквания фирмите-изпълнители на поръчки в общината се броят на пръстите на едната ни ръка.

  От незнание или некомпетентност грубо се нарушават правила и заложени клаузи в договорите, които този, пък и предишните кметове подписват? Защо са тогава изобщо правилата, щом ще ги нарушаваме дружно? И има ли нужда от търгове, когато печелившите са предизвестени?

  А съмненията за корупция?

  За нарушаване на правилата, за злоупотреба с европейски средства…

  Какво за тях?!

  Източник: Еdinni.bg

 • Понеделник, 08 Октомври 2018 17:20
  Зам.-министър на икономиката в брутална схема за източване на еврофондове

  Ще задържат ли зам.-министъра Любомир Ганчев за измами с еврофондове? ДАНС с разследване срещу Ганчев за подкуп и злоупотреби.

  Зам.-министърът на икономиката  Любомир Ганчев (37 г.) разпределя стотици милиони от европейските структурни фондове към свои фирми и лица със съмнителен произход. Финансовите манипулации, подкрепяни и от самия министър Емил Караниколов, включват директен и индиректен рекет и изнудване на фирми – бенефициенти. Служители от министерството на икономиката са в постоянен стрес, провокиран от непрекъснати заплахи от  уволнения, отправени от Ганчев, пише сайтът "Общество.орг".

  Според източници на медията, информацията е, че самият Ганчев от известно време е оперативно интересно лице за ДАНС във връзка с подкуп и злоупотреби.

  Разследване, уличаващо министър в престъпление

  В редакцията на „Общество” са постъпили сигнали от български фирми, които описват изключително нагъл и брутален подход на изнудване и директно източване на средства от “Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК), чийто неформален управляващ е именно съветникът на министъра и настоящ зам.-министър на икономиката Любомир Ганчев.

  В доклад, част от разследване, включващо 84 дружества, ясно се разкрива как точно се извършват манипулациите и кои са близките фирми, свързани с известните бизнесмени и депутати, близки до двамата министри. Интересни са и фактите около консултантската фирма на Любомир Ганчев и неговите съдружници и подставени лица от български и сирийски произход.

  Бенефициенти по програмата се оплакват, че при разглеждането на сигналите за нередности не се спазват законоустановените срокове и масово проверките продължават над 9 месеца, като през това време са спрени плащанията по проектите.

  Министерство или силова групировка?

  В доклада са разписани още техниките, които се прилагат върху фирмите, които дръзнат да не дават подкупи. В Министерството на икономиката действа т. нар. отдел “Законодателство, нередности и вътрешен контрол”, който се използва като “бухалка” и в случай, че някоя фирма дръзне да не спазва преките указания, отделът налага финансови корекции в размер на 100% и осъществява законов рекет.

  Гинка Тодорова - шеф на “наказателния отряд”, многократно е разследвана от Прокуратурата, но помощта на нейния съпруг – Евелин Тодоров, служител в Прокуратурата, за момента се оказва достатъчна, за да не бъдат признати лобистките подбуди на амбициозната чиновничка, обиколила цялата държавна администрация.

  В схемите за опорочаване на европейски средства са замесени служители от най-ниско ниво до зам.-министри, министър и депутати.

  Общество” обещава да публикува серия от материали – документи, таблици и снимки, разкриващи факти и интересни връзки на зам.-министъра на икономиката Любомир Ганчев,  началника на отдел “Законодателство, нередности и вътрешен контрол” Гинка Тодорова,  депутатите от БСП Кирил Добрев и Драгомир Стойнев и техните добри приятели – съучениците по чин от 119 СОУ – Делян Пеевски и министърът на икономиката – Емил Караниколов.

   

 • Понеделник, 08 Октомври 2018 17:20
  Нарочна грешка ли е? Европейската комисия обедини Косово и Албания

  Европейската комисия "обедини" Косово и Албания в разписанието за дейностите на еврокомисарите за тази седмица, пише косовският в. "Коха диторе", цитиран от Танюг и БТА.

  В плана за седмицата е посочено, че еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел ще посети "Прищина, Албания, на 12 октомври".

  По-нататък пише с кои официални представители ще се срещне Габриел в Прищина, чието местонахождение според ЕК е в Албания.

Оставете коментар